Vijesti
23. 10. 2023.

Medijalna isplaćena neto plaća u Hrvatskoj porasla je na 1.004 €, a prosječna na 1.163 €!

Prosječna plaća na godišnjoj je razini nominalno povećana za 14.1%, a realno za 5.8%! U prijevodu: oporbene tvrdnje da je „inflacija pojela rast primanja“ jednostavno su - laž! U Plenkovićevu premijerskom mandatu prosječna plaća porasla je za 414 €, a u Milanovićevu za 24 €. Ili gotovo 20 puta manje! Medijalna plaća probila je pak prvi put u povijesti granicu od 1.000 €! To znači da svaki drugi zaposleni zarađuje više od tog iznosa. Vlada RH: „Povećala se i zaposlenost sa 62% iz 2016. na sadašnjih 71.2%. Unatoč svim izazovima, ostvareni su veliki iskoraci u pogledu sigurnosti radnih mjesta i primanja“.

Dobre vijesti za Hrvatsku, loše za zlonamjernu oporbu.

Prva vijest: prosječna isplaćena neto plaća u Hrvatskoj porasla je u kolovozu na 1.163 €! - objavio je Državni zavod za statistiku. Na godišnjoj razini nominalno je povećana za 14.1%, a realno za 5.8%!

U prijevodu: učestala tvrdnja trolista Sandra Benčić, Peđa Grbin & Nikola Grmoja da je „daleko veća inflacija pojela porast plaća“ jednostavno je svjesna - laž!

Prosječna neto plaća porasla je i na mjesečnoj razini (sa srpnja na kolovoz 2023.) - nominalno za 1.9%, a realno za 1.4%.

Nikad veća medijalna plaća!

Druga vijest: prema podacima DZS-a, medijalna neto plaća prvi put u povijesti probila je granicu od 1.000 €! U 8. mjesecu 2023. bila je 1.004 €.

To znači da je polovica zaposlenih u Hrvatskoj primila manje, a polovica više od tog iznosa. Drukčije rečeno: svaki drugi zaposleni u Hrvatskoj zarađuje više od navedenog iznosa!

VLADA RH: Povećala se i zaposlenost!

O tim odličnim podacima koji potvrđuju da su zaštitne mjere bile uspješne oglasila se naša Vlada RH. Izdvaja da je od kraja SDP-ova mandata naovamo medijalna plaća porasla za 346 €, a prosječna za - 414!

Vrijedi podsjetiti da je u četiri Milanovićeve premijerske godine prosječna isplaćena neto plaća porasla za samo 24 €. Ili gotovo 20 puta manje nego u mandatu PVRH Andreja Plenkovića!

U 8. godinu mandata ulazimo s konkretnim postignućima i većinskom potporom hrvatskih ljudi

„Povećala se i stopa zaposlenosti sa 62% iz 2016. na sadašnjih 71.2%. Unatoč svim globalnim krizama, usprkos svim izazovima, ostvareni su veliki iskoraci u pogledu sigurnosti radnih mjesta i plaća!“- napomenuli su iz Banskih dvora.

SNAŽNIJI RAST NIŽIH PLAĆA NEGO ONOH VIŠIH

Podjednako važno, povećanje medijalne plaće na 1.004 € znači i da su niže plaće snažnije rasle nego one više!

Kako je donio Večernji list, niže su plaće u zadnje dvije godine povećane za 22%, a u 2023. za 13%. Više plaće porasle su pak u dvije godine za „samo“ 18%, a u 2023. za 10%.

„2023. ostat će zapamćena kao godina s najvećim povećanjem plaća u samostalnoj Hrvatskoj„ - zaključuju u dnevnom listu.

DEBELO SMO PREMAŠILI PREDIZBORNA OBEĆANJA!

Podsjećamo „zaboravne“ oporbenjake da smo u Izbornom programu HDZ-a „Sigurna Hrvatska“, s kojim smo dobili povjerenje hrvatskih građana, najavili da ćemo prosječnu neto plaću podići na 1.000 € do sredine iduće godine - do redovitih parlamentarnih izbora.

Ali, ona se već sada popela na 1.163 €! Uskoro slijedi i njen novi, znatni porast zahvaljujući poreznoj reformi Vlada RH. A do izbora je još dosta, dosta vremena, bit će tu još ekonomskih postignuća…

Zajedno, idemo po povijesni, 3. uzastopni mandat!

A A A