Vijesti
11. 11. 2023.

33. „rođendan“ Koordinacije HDZ-a za Sjevernu Rajnu-Vestfaliju: Hrvatska je obogatila EU svojom poviješću, kulturom & tradicijom!

(PHOTO) Čestitamo obljetnicu osnutka svim članicama i članovima naše stranke u toj njemačkoj saveznoj državi, predvođenima predsjednikom dr. Veselkom Jovanovićem! Tim se lijepim povodom u Düsseldorfu okupilo više od 200 uzvanika: političari iz Hrvatske, Njemačke i BiH, prijatelji iz CSU-a i Zaklade Konrad-Adenauer, diplomatski predstavnici, dužnosnici europskih institucija... Dubravka Šuica: „Hrvatska se ulaskom u Europsku uniju, a potom u Schengen i eurozonu, vratila ondje gdje civilizacijski i pripada - u samu jezgru Europe i demokratskog Zapada. Put do članstva bio je težak, ali se isplatio“. 

Koordinacija HDZ-a za Sjevernu Rajnu-Vestfaliju (NRW), Generalni konzulat RH i Zaklada Konrad-Adenauer naše sestrinske Kršćansko-demokratske unije (CDU) zajedno su u Düsseldorfu organizirali svečani skup i javnu tribinu pod nazivom „Hrvatska - 10 godina od ulaska u EU“.

Uzvanici iz Hrvatske, Njemačke i europskih institucija 

Povodi? 33. obljetnica osnutka navedene HDZ-ove koordinacije (predsjednik: dr. Veselko Jovanović), 10 godina članstva RH u Europskoj uniji i (skorašnja) 1. godišnjica pristupanja Hrvatske Schengenskom prostoru i europodručju.

Na impresivnom događaju okupilo se više od 200 gostiju: potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, ministar znanosti i obrazovanja dr. Radovan Fuchs, član Predsjedništva HDZ-a BiH i zastupnik u Domu naroda BiH Zdenko Ćosić, veleposlanik RH u Beču Daniel Glunčić, generalni konzul RH u Düsseldorfu dr. Ivan Bulić, njegovi kolege iz Hamburga i Stuttgarta Kristijan Tušek i Ivan Sablić, bivša CDU/EPP europarlamentarka dr. Doris Pack, voditelj Državnog centra za građansko obrazovanje u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji dr. Guido Hitze...

ŠUICA: Nije samo EU donio prednosti Hrvatskoj, nego je i Hrvatska pridonijela EU-u

Nakon pozdravnog govora dr. Veselka Jovanovića, potpredsjednica EK Dubravka Šuica istaknula je da se Hrvatska ulaskom u Europsku uniju, a potom u Schengen i eurozonu, vratila ondje gdje civilizacijski i pripada - u samu jezgru Europe i demokratskog Zapada:

- Put do članstva bio je težak, ali se isplatio! Ali, nije samo Europska unija donijela prednosti Hrvatskoj, nego je i Hrvatska pridonijela Europskoj uniji, obogaćujući je svojom kulturom, poviješću i tradicijom.

Da, u plusu smo 50 milijardi kuna! Da, osigurali smo dodatnih 25 milijardi eura! Ali nismo u EU-u samo da uzmemo što više novca

Izrazila je nadu da će BiH, druga domovina hrvatskog naroda, čim prije otvoriti pristupne pregovore o ulasku u Europsku uniju.

Potpora europskom putu BiH kao državi ravnopravnih konstitutivnih naroda - najvažnija je to poruka mog dolaska!

OTVORENA TRIBINA

Na „Otvorenoj tribini“ koja je uslijedila nakon svečanosti sudjelovali su ministar Radovan Fuchs, veleposlanik Daniel Glunčić i dr. Doris Pack. 

Zanimljivu raspravu o postignućima Hrvatske nakon što je ušla u EU te izmijenjenim geopolitičkim okolnostima na našem kontinentu i u svijetu moderirao je Holger Haibach, voditelj hrvatskog ureda Zaklade Konrad-Adenauer. 

A A A