Vijesti
7. 12. 2023.

NOVI MAKSIMIR! Ispunjen ključni preduvjet za izgradnju modernoga nacionalnog stadiona - kakvog zaslužuju i Vatreni i Dinamo i Zagreb!

(VIDEO) 269. sjednica Vlade RH. Andrej Plenković: Usvajamo dva sporazuma - jedan s Gradom Zagrebom, drugi sa Zagrebačkom nadbiskupijom. Nakon intenzivnih razgovora koje je vodio kolega Branko Bačić razriješili smo 26 godina dugi imovinsko-pravni spor o zemljištu u Maksimiru! Katolička Crkva zauzvrat, na zadovoljstvo vjernika, dobiva 10 lokacija za izgradnju sakralnih objekata. * Iako je gradsko odlagalište otpada Tomaševićeva odgovornost, pomoći ćemo da se nađe rješenje za Jakuševec, koji je postao i sigurnosni problem. * Više nema slučajeva afričke svinjske kuge, mjere suzbijanja očito su uspješne. Snažno podupiremo svinjogojce, hrvatsku poljoprivredu i Slavoniju!

U uvodnom dijelu sjednice predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se - po običaju - na aktualne teme.

Novi Maksimir na ponos svima!

Andrej Plenković je najavio da će se na sjednici usvojiti dva sporazuma o razumijevanju - jedan s Gradom Zagrebom, a drugi sa Zagrebačkom nadbiskupijom:

- Time ispunjavamo temeljni preduvjet za izgradnju modernog, primjerenog stadiona za potrebe Dinama i hrvatske reprezentacije.

Podsjetivši na sjajne rezultate Vatrenih, a osobito ove generacije predvođene kapetanom Lukom Modrićem i izbornikom Zlatkom Dalićem, istaknuo je da je novi stadion sportska građevina od nacionalnog interesa.

Dočekali smo Vatrene! Hvala vam, ponosni smo i presretni zbog veličanstvenog uspjeha!

Dodao je da će se na 10 lokacija koje se ustupaju Zagrebačkoj nadbiskupiji izgraditi ili proširiti - na zadovoljstvo vjernika - objekti Katoličke crkve.

Privrženi poštivanju Vatikanskih ugovora, dobroj suradnji s Crkvom u Hrvata & izgradnji nacionalnog stadiona

Aktivacija neiskorištenih državnih nekretnina

Najavio je i usvajanje Konačnog prijedloga Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH:

- Riječ je o ozbiljnom, reformskom zakonu, koji će optimizirati upravljanje neiskorištenim nekretninama u državnu vlasništvu te ubrzati njihovu aktivaciju, čime povećavamo investicijski potencijal.

Pomoći ćemo iako je to Tomaševićeva odgovornost

Govoreći o odronu na zagrebačkom odlagalištu otpada Jakuševec, poručio je da će Vlada razgovarati s predstavnicima Grada Zagreba te dati doprinos u pronalaženju rješenja:

- Premda je gradsko odlagalište odgovornost gradonačelnika Tomaševića i Grada Zagreba, pomoći ćemo da se iznađe rješenja za Jakuševec. Ali, to ne poručujem kao Zagrepčanin, koji voli svoj rodni grad, nego kao premijer čija Vlada pruža ruku suradnje svim županijama, gradovima i općinama, tko god u njima bio na vlasti.

Za Jakuševac je odgovornost na Gradu Zagrebu, na Tomaševiću, nesposobnim možemosima & njihovim junior partnerima iz SDP-a!

Unatoč bombastičnim obećanjima u kampanji za lokalne izbore, Jakuševec je ostao ozbiljan razlog za nezadovoljstvo stanovnika Zagreba, a u mandatu nove gradske vlasti očito je prerastao u sigurnosni problem, ne samo za radnike na odlagalištu - dodao je Plenković.

Nema više ni svinjske kuge ni prosvjeda

Naglasio je da u ovom trenutku nema nijednog novog slučaja bolesti afričke svinjske kuge, što znači da mjere koje se provode funkcioniraju:

- Apeliram na maksimalno pridržavanje mjera ograničenja kako se ASK ne bi opet počela širiti. Bolest smo doveli pod kontrolu, no treba i dalje biti na oprezu. Ministarstvo poljoprivrede u stalnoj je komunikaciji s nadležnim službama Europske komisije. Molimo za još malo strpljenja, šteta bi bila da se zaraza rasplamsa u trenutku dok očekujemo ublažavanje ili čak ukidanje mjera.

S veterinarima i nadležnim tijelima o afričkoj svinjskoj kugi: Zar ćemo dopustiti da se zaraza opet razbukta sada kada se očekuje ublažavanje mjera?

Svinjogojcima se nadoknađuje pretrpljena šteta

Istaknuo je da Vlada snažno podupire svinjogojce, hrvatsku poljoprivredu i Slavoniju:

- Država je tu, novac je tu, svi će biti kompenzirani za pretrpljenu štetu. Do sada je isplaćeno 7.5 milijuna eura za više od 1.200 uzgajivača, a danas kreću isplate dodatnih 5 milijuna eura za još 100-tinjak posjednika. Eutanazirano je 35.000 svinja, što je samo 3% od ukupnog fonda svinja u Hrvatskoj.

Prva 22 Bradleyja u Hrvatskoj!

Kazao je i da su stigla prva 22borbena oklopna vozila Bradley, kao dio američke vojne pomoći Hrvatskoj:

- Vozila će nastaviti sukcesivno dolaziti te će se obnoviti u tvornici Đuro Đaković u Slavonskom Brodu. Njima ćemo dodatno osnažiti obrambenu sposobnost Hrvatske kopnene vojske.

Stigla prva oklopna vozila Bradley! Nastavljamo osnaživati Hrvatsku vojsku & produbljivati strateško partnerstvo sa SAD-om!

Novi OBHP u Osijeku

Hrvatski premijer osvrnuo se i na novoizgrađenu zgradu Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, dnevne bolnice i jednodnevnih kirurgija KBC-a Osijek, investiciju vrijednu 22.5 milijuna eura:

- Novi OBHP znatno će pridonijeti dostupnosti i kvaliteti zdravstvenih usluga na istoku Hrvatske!

Otvorenje nove zgrade KBC-a & daleko viši rast plaća nego u Zagrebu, Rijeci & Splitu! Osijek - jedini veliki grad koji neće podići porez na dohodak!

Obnovljena Markova crkva

Podsjetio je i da je Crkva svetog Marka na zagrebačkom Gornjem gradu ponovno otvorila svoja vrata:

- Obnovljena je crkva koja je simbol Zagreba, Hrvatske i svih Hrvata! U obnovu je uloženo više od 6 milijuna eura.

Klimatske promjene & globalno zatopljenje

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se, na kraju uvodnog obraćanja, i na nedavno održani COP28 u Dubaiju.

- Problem klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja nitko ne može i ne smije ignorirati!

Moramo djelovati, bez odgode, kako bismo zaustavili sve brže globalno zatopljenje. Ako Hrvatska može smanjivati emisiju CO2, mogu i bogatije države!

Na tom smo tragu uoči ove sjednice dodijelili 30 ugovora, vrijednih 74 milijuna eura, za energetsku učinkovitost zgrada javnog sektora, čime dajemo svoj doprinos dekarbonizaciji - zaključio je Andrej Plenković.

Moramo djelovati, bez odgode, kako bismo zaustavili sve brže globalno zatopljenje. Ako Hrvatska može smanjivati emisiju CO2, mogu i bogatije države!

A A A