Vijesti
7. 12. 2023.

Pravda za radnike Dalmacijavina, ustupanje državne imovine za hrvatske branitelje i socijalne usluge & spomenik dr. Franje Tuđmana

(PHOTO) Premijer Andrej Plenković u SDŽ-u: 1. Susret s bivšim zaposlenicima splitske tvrtke nakon Vladine odluke o isplati nepodmirenih tražbina: „Našli smo rješenje za problem koji je mučio radnike više od 10 godina poslije stečaja“. 2. Dodjela prostora u državnom vlasništvu za spomen-sobu hrvatskih branitelja: „Iskazujemo poštovanje onima koji su najzaslužniji za slobodu u kojoj živimo“. 3. Ustupanje državne nekretnine Poliklinici za rehabilitaciju osoba sa smetnjama u razvoju. 4. Otkrivanje Tuđmanova spomenika u Podstrani: „Njegovi uspjesi obvezuju i inspiriraju. Trajno smo zahvalni najvećem državniku u našoj povijesti“.

Nakon sjednice Vlade RH, predsjednik Andrej Plenković uputio se u Splitsko-dalmatinsku županiju.

NOVI MAKSIMIR! Ispunjen ključni preduvjet za izgradnju modernoga nacionalnog stadiona - kakvog zaslužuju i Vatreni i Dinamo i Zagreb!

SPLIT (1): DALMACIJAVINO

Hrvatski premijer najprije se sastao s bivšim zaposlenicima tvrtke Dalmacijavino, i to nakon odluke kojom je Vlada RH riješila pitanje nepodmirenih tražbina za 556 radnika:

- Angažman je bio predan, a pristup ozbiljan. Zahvaljujem svima koji su pomogli da se pronađe rješenje za problem koji je više od 10 godina poslije stečaja mučio radnike! 

Radnici: Danas je sretan dan

Potpredsjednik Vlade RH i ministar Branko Bačić izvijestio je da se zaprimaju prijave za potraživanja, a isplata se očekuje kroz mjesec dana, maksimalno mjesec i pol:

- Dug od gotovo 9 milijuna eura bit će u stopostotnom iznosu isplaćen iz Državnog proračuna.

„Danas je sretan dan, dočekali smo pravdu. Zahvaljujemo Vladi i premijeru Plenkoviću!" - poručili su radnici.

SPLIT (2): DODJELA DRŽAVNE IMOVINE

Potom je predsjednik Vlade RH i HDZ-a sudjelovao na potpisivanju ugovora o dodjeli poslovnih prostora u državnom vlasništvu za potrebe Poliklinike za rehabilitaciju osoba sa smetnjama u razvoju te ustupanju državne nekretnine za spomen-sobu hrvatskih branitelja s područja Splitsko-dalmatinske županije: 

- Zahvaljujem PPVRH Bačiću i županu Blaženku Bobanu na hvalevrijednim inicijativama. Jedno što iskazujemo poštovanje prema onima koji su najzaslužniji za slobodu i demokraciju u kojima danas živimo, drugo što u funkciju stavljamo državnu imovinu kako bi se poboljšale socijalne usluge. 

Split nakon Brača & Čakovca

Ova potpora splitskoj poliklinici nije, međutim, prvi takav projekt - napomenuo je Plenković: 

- U rujnu smo na Braču otvorili odjel Centra za odgoj i obrazovanje "Juraj Bonači" za pružanje izvaninstitucionalnih usluga za djecu s poteškoćama u razvoju … 

Na Braču otvoren Odjel Centra za odgoj i obrazovanje "Juraj Bonači" za pružanje izvaninstitucionalnih usluga za djecu s poteškoćama u razvoju

… a nedavno smo u Čakovcu postavili kamen temeljac Regionalnog edukacijsko-rehabilitacijskog centra. Ali, na tome nećemo stati.

U istom danu 5 projekata za kvalitetniji život na sjeveru Hrvatske & druženje sa Zlatkom Dalićem

Boban: Hvala Vladi RH!

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban naglasio je da će Poliklinika, koja je radila na više lokacija, od sada na jednom mjestu imati svoje prostore, što će rehabilitacijske usluge učiniti i pristupačnijima i kvalitetnijima:

- Također ćemo na jednom mjestu, odajući im dužnu počast, imati i spomen-sobu za sve hrvatske branitelje iz naše županije. Hvala Vladi RH!

Svi branitelji zaslužuju našu trajnu zahvalnost i poštovanje, sve žrtve u velikosrpskoj agresiji počast, a svaka Vlada ima zadaću pomagati Vukovar!

PODSTRANA: SPOMENIK DR. TUĐMANU

Premijer je iz Splita otišao u Podstranu, u Park "Petrićevo", na svečanost otkrivanja spomenika utemeljitelju moderne Hrvatske dr. Franji Tuđmanu.

U govoru je izdvojio da uspjesi prvoga hrvatskog predsjednika „i obvezuju i inspiriraju“:

- Kao njegovi nasljednici, jačanjem međunarodnog položaja RH nastavljamo ostvarivati strateške nacionalne zadaće. Tuđmanovu ideju suverenizma stavili smo u novi okvir - koji nazivamo moderni suverenizam. 

Vodeći se načelom modernog suverenizma koristimo prednosti EU članstva za realizaciju velikih strateških projekata & kvalitetniji životni standard hrvatskih građana!

Svijest o Tuđmanovoj povijesnoj veličini

„Ovaj je kip znak poštovanja prema najvećem državniku u našoj slavnoj nacionalnoj povijesti i potvrda simbolike koju dr. Tuđman nosi za sve nas“ - dodao je Plenković: 

- Nevjerojatni konsenzus prvog hrvatskog predsjednika, hrvatskih branitelja i hrvatskog naroda donio nam je slobodu i demokraciju. Zahvaljujem inicijatorima i autoru, g. Ivanu Kujundžiću, na spomeniku - znamenu iskrenog domoljublja. 

Na ovaj će način i među mlađim naraštajima dodatno rasti svijest o Tuđmanovoj ključnoj ulozi i povijesnoj veličini - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

A A A