Vijesti
8. 12. 2023.

Uz rekordnih 25 milijardi € EU novca za desetljeće razvoja, Hrvatsku očekuje daljnji rast BDP-a, daljnji pad javnog duga & daljnje povećanje primanja!

Šibenik. PVRH Plenković na Danima regionalnog razvoja i EU fondova: „RH je prva članica u povijesti EU-a koja je istog dana pristupila eurozoni i Schengenu, a nadomak smo članstva u OECD-u, koji okuplja 38 najrazvijenijih zemalja svijeta. Osiguravamo jednake prilike za razvoj svih krajeva Lijepe Naše i nastavljamo jačati svoju konkurentnost uz četiri prioriteta budućnosti - dekarbonizaciju, demografsku revitalizaciju, digitalizaciju i obrazovanje“. Premijer je u Krešimirovu Gradu sudjelovao i na uručivanju ugovora iz Programa „Zaželi“ („Zapošljavaju se još 784 osobe!“) te održao sastanak s vodstvom županijskog HDZ-a („Spremni smo obnoviti povjerenje hrvatskih građana!“).

(PHOTO) Iz Splitsko-dalmatinske županije u - Šibenik. 

Pravda za radnike Dalmacijavina, ustupanje državne imovine za hrvatske branitelje i socijalne usluge & spomenik dr. Franje Tuđmana

U svom obraćanju na otvorenju tradicionalne konferencije o EU fondovima predsjednik Vlade RH i HDZ-a također je naglasio da će jedna od najvažnijih aktivnosti naše Vlade u 3. uzastopnom mandatu, nakon parlamentarnih izbora, biti pristupanje izmjenama Nacionalne razvojne strategije:

- Vidljivo je da su ciljevi koje smo postavili prije nekoliko godina već sada zreli za reviziju. Jer, Hrvatska ih ispunjava brže i učinkovitije od planiranog!

Andrej Plenković je najavio da će ministri financija na sastanku Vijeća za ekonomske i financijske poslove EU-a u Bruxellesu odobriti naš aneks Nacionalnog plana oporavka i otpornosti:

- Time ćemo dobiti potvrdu za ukupno 25 milijardi eura europskih sredstava za ovo desetljeće!

Zajedno ćemo učiniti Hrvatsku još boljom i ugodnijom za život

Nedvojbena ekonomska postignuća

Osvrnuo se i na gospodarske uspjehe, izdvojivši podatak da Hrvatska danas ima 16 zaposlenih na jednog nezaposlenog, u odnosu na 2016. kada je taj omjer bio tek 6 spram 1:

- Procjene rasta hrvatskog gospodarstva za ovu su godinu na 2.8 posto, dok će udio javnog duga u BDP-u biti spušten na 60.7 posto. To su sjajna postignuća u uvjetima globalnih kriza.

Inflacija i dalje pada, BDP raste najbrže u EU-u, a legao nam je novi novac iz NPOO-a - po čemu smo također u samome europskom vrhu!

680 milijuna € za hrvatske gradove

Poručio je da je Vlada u novoj financijskoj perspektivi alocirala 680 milijuna eura za 22 hrvatska grada kroz ITU mehanizam:

- Svaki će veći grad dobiti golemi novac za realizaciju projekata koje smatra važnima, a za ta se sredstva neće morati natjecati s drugim gradovima.

ERLIĆ: EU projekti & ulaganja

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić poručio je da je prvo desetljeće hrvatskog članstva u EU-u obilježeno mnogobrojnim projektima i ulaganjima iz EU fondova diljem Hrvatske:

- Nema kraja gdje se nešto nije izgradilo ili otvorilo, gdje nije zabodena svima dobro poznata tabla „sufinancirano sredstvima Fonda EU“. Iskoristili smo sva sredstva iz naše prve financijske perspektive, a pred nama je druga, još izdašnija. To je veliko postignuće!

Vodeći se načelom modernog suverenizma koristimo prednosti EU članstva za realizaciju velikih strateških projekata & kvalitetniji životni standard hrvatskih građana!

„ZAŽELI“ - ZAPOSLENE JOŠ 784 OSOBE!

PVRH Andrej Plenković u Šibeniku je sudjelovao i na svečanosti uručivanja ugovora sufinanciranih iz Europskog socijalnog fonda plus u okviru Poziva „Zaželi - prevencija institucionalizacije“:

- Nakon što smo na sjednici Vlade donijeli odluku o financiranju programa „Zaželi“ s dodatnih 286 milijuna eura, uručili smo prvih 36 ugovora vrijednih 37 milijuna eura - za zapošljavanje 784 osobe koje će skrbiti za 4.700 starijih i nemoćnih osoba. 

Hrvatski izum

Napomenuo je da je Program „Zaželi“ vrijedan hrvatski izum, koji pokazuje kako na koristan način iskoristiti sredstva iz ESF-a:

- Putem tog programa još od 2017. pomažemo onima koji se teže zapošljavaju, a pritom se omogućava skrb za one kojima je pomoć najpotrebnija. Nastavljamo s njegovom realizacijom diljem Lijepe Naše!

Iz ESF+ na raspolaganju 2.27 milijardi eura za povećanje zaposlenosti, smanjenje rizika od siromaštva, cjeloživotno obrazovanje & dječje vrtiće!

ISPUNJAVAMO OBEĆANJA IZ IZBORNOG PROGRAMA!

Kao i uvijek na terenu, PHDZ/PVRH Plenković našao je vremena i za stranačke aktivnosti. Održao je radni sastanak s vodstvom šibensko-kninskog HDZ-a. 

- Politička stabilnost preduvjet je svih strateških uspjeha. HDZ je snažan, spreman obnoviti povjerenje hrvatskih birača, i to na temelju ispunjenih obećanja iz Izbornog programa „Sigurna Hrvatska“!

Ponosni na svoja postignuća i ostvarene strateške ciljeve, 2024. zajedno idemo po novu pobjedu & povijesni, 3. uzastopni mandat!

A A A