Vijesti
13. 12. 2023.

100 milijuna € za OPG-ove, besplatni prijevoz vlakom za starije, novčana pomoć navijačima, hangari za borbene avione & financiranje ugradnje solara

(VIDEO) Premijer Plenković na 271. sjednici Vlade RH: Izdvojili smo 10.86 milijuna € radi instaliranja fotonaponskih elektrana u obiteljske kuće. * Od 1. siječnja kreće pilot-projekt besplatnog prijevoza vlakom za 1.2 milijuna umirovljenika i osoba starijih od 65 godina. Želimo im poboljšati životne uvjete. * Radovi na infrastrukturi na Plesu za 12 Rafalea, vrijednoj 36.8 milijuna €, idu prema planu. Sve će biti gotovo u travnju! * Dosad su iz grčkog pritvora puštena 63 naša državljana. Veleposlanstvo u Ateni kupilo je avionske karte i pokrilo ostale troškove povratka za 38 navijača. * LAG-ovima smo dodijelili 56 ugovora za projekte obiteljskih gospodarstava i digitalizaciju u poljoprivredi.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković osvrnuo se - po običaju - na aktualne teme.

Donosimo ključne poruke iz njegovog obraćanja:

Manji troškovi za starije sugrađane

Od 1. siječnja krećemo s pilot-projektom besplatnog prijevoza vlakom za oko 1.2 milijuna umirovljenika i osoba starijih od 65 godina. Za projekt je zadužen potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Cilj je smanjiti troškove naše starije populacije i poboljšati joj životne uvjete. Imat će mogućnost neograničeno koristiti željeznički prijevoz i besplatno putovati vlakom u Hrvatskoj neovisno o kojem se razlogu radi: jednodnevnom izletu, posjetu obitelji ili manifestacijama, odlasku liječniku, ljetovanju ili zimovanju...

Piletić za N1: Ova godina rekordna po usklađivanju mirovina. Vlada izišla ususret hrvatskim umirovljenicima

Gotovo 11 milijuna eura za solarne elektrane

Vlada RH odlučila je da se u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uplati 10.86 milijuna eura u svrhu financiranja ugradnje solara u obiteljske kuće. Riječ je o instaliranju fotonaponskih (solarnih) elektrana koje proizvode struju za samoopskrbu hrvatskih građana.

Mjera se može vrlo brzo provesti, a s njom će se povećati udio obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnji te će se sugrađanima osigurati cjenovno prihvatljivija energija. Hrvatska ima ambiciozne ciljeve kada je riječ o obnovljivim izvorima energije.

28. klimatska konferencija UN-a: Hrvatska 5. u EU-u po tranziciji s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, a 12. u svijetu po ispunjenju ciljeva održivosti

Spremni dočekujemo borbene avione

Radovi na infrastrukturi na Plesu za 12 višenamjenskih Rafala, vrijednoj 36.8 milijuna eura, idu prema planu.

Sve će biti gotovo u travnju, prije dolaska borbenih aviona u Hrvatsku!

Premijer obišao infrastrukturu za uvođenje u operativnu uporabu aviona Rafale; Izgradnja kompleksa teče prema planu

Brinemo o svim hrvatskim državljanima

Dosad je iz grčkog pritvora na slobodu puštena 63 naša državljana. Na temelju naloga Vlade, hrvatsko Veleposlanstvo u Ateni pružilo je novčanu pomoć za kupnju avionskih karata i ostalih troškova povratka u Domovinu za 38 navijača.

Nastavit ćemo im pružati konzularnu podršku, kao što i inače brinemo o svim hrvatskim državljanima, bez obzira tko su, gdje su i zbog kojeg razloga. U komunikaciji s grčkim vlastima i dalje ćemo se zauzimati da se velika većina naših državljana što prije vrati u Hrvatsku.

Za razliku od zajedljivaca koji nisu učinili ništa, Vlada je otpočetka pomagala pritvorenim hrvatskim navijačima u Grčkoj

OPG-ovi & digitalizacija

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković dodijelila je 56 ugovora lokalnim akcijskim grupama (LAG-ovima), u vrijednosti od 103 milijuna eura! Radi se o projektima obiteljskih gospodarstava i digitalizaciji u poljoprivredi i na tome im čestitam.

Konkretne koristi EU članstva

Od brojnih aktivnosti u proteklom tjednu izdvojit ću Dane regionalnog razvoja i fondova EU-a, održane u Šibeniku, na kojima je još jednom potvrđena korisnost članstva Hrvatske u Europskoj uniji.

U Šibeniku je dodijeljeno i novih 36 ugovora iz programa Zaželi, vrijednih 37 milijuna eura.

Uz rekordnih 25 milijardi € EU novca za desetljeće razvoja, Hrvatsku očekuje daljnji rast BDP-a, daljnji pad javnog duga & daljnje povećanje primanja!

College of Europe & Tomislav Žigmanov

U Zagrebu nas je posjetila rektorica College of Europe Federica Mogherini, s kojom je potpisan sporazum o šest stipendija godišnje za hrvatske studente.

Tomislavu Žigmanovu, predsjedniku Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine, izrazio sam pak podršku i zaželio uspjeh na predstojećim izborima za Narodnu skupštinu Republike Srbije.

Predsjednik Vlade Plenković primio je ministra Tomislava Žigmanova uoči predstojećih izbora u Srbiji

Nove pronatalitetne mjere

S potpredsjednicom Europske komisije Dubravkom Šuicom sudjelovao sam u Zagrebu na velikoj konferenciji na temu demografskih promjena u Europi.

Najavio sam skorašnju sjednicu Vijeća za demografsku revitalizaciju RH, kao i mjere koje će Vlada poduzeti radi jačanje obitelji i mladih.

Čestitke Velikoj Gorici!

Uoči ove sjednice Vlade, bio sam na obilježavanju Dana Grada Velike Gorice. Još jednom čestitam na nizu sjajnih uspjeha koje taj grad postiže!

O MOSTOVIM KOMPLOTERIMA

Predsjednik Andrej Plenković osvrnuo se na sjednici Vlade RH i na Aferu „MOST-ova mreža“.

O tome smo izvijestili u zasebnom članku:

„MOST-ova MREŽA“. I dalje ćemo raskrinkavati spregu bivšeg savjetnika & dijela medija i oporbe u toj nevjerojatnoj difamacijskoj operaciji!

WESTERN BALKANS & EUCO

Nakon sjednice, premijer Plenković otputovao je na tridana u Bruxelles, gdje sudjeluje na sastanku na vrhu država članica Europske unije i zemalja jugoistočne Europe, a potom s ostalim šefovima vlada/država EU-a i na Europskom vijeću.

Teme summita: revizija Višegodišnjeg financijskog okvira (Dugoročnog EU proračuna) i povećanje europskih sredstava za zaštitu granice, napredak BiH na EU putu, daljnja podrška Ukrajini, kontinentalna obrana i sigurnost…

A A A