Vijesti
14. 12. 2023.

Uz snažno zauzimanje RH, pristupni pregovori s BiH otvorit će se nakon što Europska komisija u ožujku pripremi izvješće o napretku

(VIDEO) Bruxelles. I na sastanku na vrhu članica EU-a i zemalja zapadnog Balkana, i na samitu EPP-a, i na Europskom vijeću, PVRH Andrej Plenković inzistirao je da BiH dobije „ubrzanje“ na svom EU putu. „Hrvatska je najdosljednija zagovornica europske BiH. Nama je to u nacionalnom interesu, posebice zato što su u njoj Hrvati konstitutivni narod. Proveli smo cijelo popodne boreći se za što bolji zaključak te smo se za njega i - izborili. Ovo je dobra i ohrabrujuća odluka EV-a za nama vrlo važnu susjednu i prijateljsku zemlju, sjajni poticaj da napravi još nekoliko iskoraka. Dobila je jasni vremenski okvir, upućen joj je snažni politički signal“.

EU - ZAPADNI BALKAN (13.12.)

„Pomogli smo BiH 2016. da podnese zahtjev za članstvom u EU-u, lani se naša Vlada izborila da dobije status kandidatkinje, a u studenom ove godine preporuku Europske komisije o uvjet(ova)nom otvaranju pristupnih pregovora“ - podsjetio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a tijekom sastanka na vrhu država članica Europske unije i zemalja zapadnog Balkana, prvog dana svog boravka u Bruxellesu:

- Pozdravljamo napore koje Vijeće ministara BiH na čelu s gđom Borjanom Krišto - prvom premijerkom u povijesti te prijateljske zemlje, i to iz redova hrvatskog naroda! - ulaže u ispunjavanje zadanih reformskih uvjeta, među kojima su i izmjene izbornog zakona.

Uvijek uz BiH & Hrvate u njoj!

Hrvatska je i dalje najveća i najdosljednija zagovornica EU puta BiH, susjedne države koja nam je posebno važna zato što su u njoj Hrvati konstitutivni narod - dodao je Andrej Plenković:

- Nama je u nacionalnom interesu da BiH sada dobije dodatno „ubrzanje“, i na tome ćemo inzistirati! Pobornik sam ovakvih samita, oni su dobrodošli, pogotovo uoči sutrašnje rasprave na Europskom vijeću o proširenju EU-a. Imamo priliku čuti što su sve zemlje aspirantice do sada učinile na svome europskom putu, ali i ono što će činiti u nadolazećem razdoblju.

Šest članica EU-a i NATO-a - na inicijativu Hrvatske - traže otvaranje pristupnih pregovora s BiH do kraja godine

SUMMIT EPP-a (ujutro 14.12.)

I na sastanku na vrhu Europske pučke stranke (EPP) premijer Plenković istaknuo je, drugog dana boravka u Bruxellesu, podršku otvaranju EU pristupnih pregovora za BiH:

- Europska, stabilna i sigurna BiH, kao zajednica tri ravnopravna konstitutivna naroda, strateški je interes Hrvatske!

EUROPSKO VIJEĆE (popodne 14.12.)

Šefovi vlada/država članica EU-a odlučili su otvoriti pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom, odobrili kandidacijski status Gruziji. A Bosna i Hercegovina?

Sve pohvale gospođi Borjani Krišto!

„Europsko vijeće otvorit će pregovore s BiH kada se u potrebnoj mjeri uskladi s kriterijima za članstvo, ali smo sada pozvali Europsku komisiju da u ožujku pripremi izvješće o napretku BiH s ciljem donošenja formalne odluke o otvaranju pregovora“ - izvijestio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a:

- Na temelju osobitog zalaganja Hrvatske ishođeno je ono što je u ovim okolnostima ključno, a to je vrlo jasan zaključak. Proveli smo cijelo popodne boreći se za njega te smo se na kraju i izborili. Ovo je dobra i ohrabrujuća odluka Europskog vijeća za BiH, sjajni poticaj da napravi još nekoliko iskoraka. Dobila je točno određeni vremenski okvir, upućen joj je snažni politički signal.

 „Sve pohvale gospođi Borjani Krišto! Ovo Vijeće ministara BiH u zadnjih godinu dana napravilo je posla gotovo koliko cijeli prethodni sastav u četiri godine“ - zaključio je Andrej Plenković.

Potpora europskom putu BiH kao državi ravnopravnih konstitutivnih naroda - najvažnija je to poruka mog dolaska!

A A A