Vijesti
27. 12. 2023.

Zavidni Peđa Grbin plaši umirovljenike poput Grincha. Laže da će „nestati“ njihova kapitalizirana štednja

(VIDEO) Ministar Piletić: Uoči isplate 7. paketa pomoći starijim građanima, posrnuli čelnik SDP-a na sve moguće načine pokušava relativizirati ono što je ova Vlada učinila za umirovljenike. Znate li za koliko su u posljednjoj godini i pol SDP-ove vladavine povećane mirovine? Za točno 0 kuna. Nula! U našem je mandatu ukupna prosječna mirovina porasla pak za više od 190 € i sada iznosi gotovo 550 €. Grbinu nije dovoljno to što je umirovljenicima već stavio štrik oko vrata… Osim što podmeće onako zlonamjeran, on nema pojma o mirovinskom sustavu!

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić referirao se na konferenciji za medije u Banskim dvorima na najavu SDP-a da će podnijeti zahtjev za ocjenom ustavnosti zakona koji, kako Peđa Grbin tvrdi, „obvezuje mirovinske fondove da ulažu 5% neto imovine u alternativni investicijski fond“:

- Dan prije isplate 7. paketa pomoći starijim građanima posrnuli predsjednik SDP-a na sve moguće načine pokušava relativizirati i umanjiti ono što je ova Vlada RH učinila za umirovljenike. Koristi blagdansko vrijeme kako bi ih plašio i strašio poput Grincha. Nema nikakve osnove za njegove tvrdnje da će kapitalizirana štednja umirovljenika „nestati“.

Novi paket potpore ZA umirovljenike - vrijedan 79 milijuna eura!

Svi iskoraci (samo) u 2023.

Samo u 2023. - nastavio je Piletić - naša je Vlada povećala najniže i obiteljske mirovine, osigurala isplatu dijela obiteljske uz osobnu mirovinu, ukinula krizni porez od 10% na mirovine veće od 3.500 kn, ukinula dodatnih 3% doprinosa za zdravstveno osiguranje i povećala nacionalnu naknadu za starije:

- I ti iskoraci očito smetaju Grbinu jer su bili nezamislivi u SDP-ovu mandatu!

SDP 0 eura - HDZ 190 eura

Suprotno od svega što Grbin podmeće izmjene zakona o kapitaliziranoj štednji imaju samo dva cilja, a to su povećati adekvatnost mirovina u Hrvatskoj i ujedno imati održivi mirovinski sustav:

- Znate li za koliko su u posljednjoj godini i pol mandata SDP-ove vladavine povećane mirovine? Za točno 0 kuna. Nula! A u mandatu naše Vlade prosječna sveukupna mirovina narasla je za više od 190 eura te ona danas iznosi gotovo 550 eura.

Grbin zvani Štrik

Grbin je krenuo u kampanju s onim nadaleko poznatim „štrikom oko umirovljeničkih vratova“, a sada taj lik pokazuje da o hrvatskome mirovinskom sustavu ne zna apsolutno ništa - dodao je ministar:

- On ne zna da već postoje investicijski fondovi, da u njih mirovinska društva ulažu i da ti fondovi ostvaruju znatne prinose, koje su ostvarili i u 2023. godini. Izmjene zakona koje je Hrvatski sabor prihvatio nužno ne znače da će se osnovati „alternativni“ investicijski fond s jamstvom države, one su propisale da će se to dogoditi u trenutku kada i ako Vlada RH želi izdati takvo jamstvo.

 „Prije toga, moramo donijeti uredbu, a da bi bilo koje društvo za upravljanje mirovinskim fondovima dobilo jamstvo, mora obrazložiti u što će ulagati, koje strateške investicije, na koji način želi osnažiti hrvatsko gospodarstvo“ - naglasio je na kraju ministar Marin Piletić.

A A A