Vijesti
17. 1. 2024.

Iz Davosa: Za Hrvatsku je Bosna i Hercegovina prioritet broj jedan!

Svjetski gospodarski forum. Premijer Andrej Plenković: „Podupiremo proširenje Europske unije, no za nas je najvažnije da BiH čim prije, već u ožujku, otvori pristupne pregovore! Na tome intenzivno radimo. Hrvatska je u EU institucijama najsnažniji i najveći zagovornik, prijatelj i odvjetnik europskog puta BiH - kao države triju ravnopravnih konstitutivnih naroda“. U tom je kontekstu predsjednik Vlade RH najavio svoj skorašnji posjet Sarajevu, gdje će zajedno s Ursulom von der Leyen i Markom Rutteom dati podršku kako bi BiH ispunila zadane kriterije za otvaranje pregovora o EU članstvu.

„U uvjetima geopolitičkih nestabilnosti, reforme i napredak na europskom putu jamac su stabilnosti i gospodarskog razvoja jugoistočne Europe“ - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a na „panelu na vrhu“ o budućnosti zapadnog Balkana, koje se već tradicionalno organizira na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu (WEF - World Economic Forum):

- Hrvatska podupire proširenje Europske unije, no za nas je najvažnije da BiH čim prije, već u ožujku, otvori pristupne pregovore! Na tome intenzivno radimo. Hrvatska je u EU institucijama najsnažniji i najveći zagovornik, prijatelj i odvjetnik europskog puta BiH - kao države triju ravnopravnih konstitutivnih naroda.

Hrvatska je pružila & pruža svu moguću potporu BiH

Nakon sastanka Europskog vijeća u prosincu - dodao je Andrej Plenković - smatram da su doista stvoreni svi preduvjeti da se donese odluka o otvaranju pregovora s BiH:

- BiH to zaslužuje. Hrvatska joj je pružila svu moguću potporu, od podnošenja zahtjeva za EU članstvo 2016. do stjecanja statusa države kandidatkinje, a pruža joj i sada.

Uz snažno zauzimanje RH, pristupni pregovori s BiH otvorit će se nakon što Europska komisija u ožujku pripremi izvješće o napretku

U tom je kontekstu najavio svoj posjet Sarajevu idućeg tjedna, gdje će zajedno s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i nizozemskim premijerom Markom Rutteom dati podršku bosansko-hercegovačkim političarima i institucijama da učine potrebne iskorake kako bi BiH ispunila kriterije za otvaranje pregovora o EU članstvu.

ZAHVALA PREMIJERKE BiH

Na temu ispunjavanja zadanih reformi premijer Plenković u Davosu se zasebno sastao s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto:

- Mogu bez ikakve zadrške ponoviti: za Hrvatsku je Bosna i Hercegovina prioritet broj jedan!

Zahvaljujući zalaganju upravo Hrvatske, Europska komisija donijela je preporuku o uvjetovanom otvaranju pristupnih pregovora za BiH

„Bilateralni odnosi na nikada većoj razini“

Predsjedateljica Krišto - navodi se u priopćenju Vijeća ministara BiH - iskazala je još jednom zahvalnost hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću na njegovom osobnom angažmanu i potpori europskom putu BiH.

Ističe se i da je Krišto naglasila da je Hrvatska jedan od najvećih vanjskotrgovinskih partnera i jedan od najboljih prijatelja BiH te da „bilateralni odnosi nikada nisu bili na većoj razini“.

Predsjednik Vlade RH pravi je prijatelj BiH & hrvatskog naroda u njoj. To pokazuje svakog dana i na svakoj destinaciji u svijetu!

INICIJATIVA TRIJU MORA

Istovjetne je poruke o važnosti ubrzanja europskog puta BiH predsjednik Vlade RH i HDZ-a iznio i na panelu Inicijative triju mora (Three Seas Initiative), na kojem je sudjelovao zajedno s predsjednicima triju država članica 3Seas: Andrzej Duda (Poljska), Gitanas Nausėda (Litva) i Edgars Rinkēvičs (Latvija).

A A A