Vijesti
16. 5. 2024.

S obzirom na snažni gospodarski rast, Hrvatska će i u 2024. ubrzano sustizati razvijenije i starije članice Europske unije!

(VIDEO) Premijer Andrej Plenković na 306. sjednici Vlade RH: U protekla dva mandata skočili smo sa 62% prosjeka razvijenosti EU-a na - 76%. A nastavit ćemo mu se približavati jer će RH, prema procjeni Europske komisije, i ove godine imati drugu najbrže rastuću nacionalnu ekonomiju u cijelom EU-u. Iz Bruxellesa su revidirali stopu rasta našeg BDP-a u 2024. s 2,6 na 3,3%. Usporedbe radi, prosječni gospodarski rast za EU iznosit će 1%, a za eurozonu 0,8%.

„Proljetne prognoze Europske komisije uistinu su ohrabrujuće - također je poručio Andrej Plenković otvarajući sjednicu Vlade RH, posljednju redovitu u ovom mandatu:

- Osim Malte, nijedna druga članica EU-a neće u 2024. imati tako snažni gospodarski rast kao Hrvatska!

Ima li bolje najave za naše iduće 4 godine u Banskim dvorima?!

Rekordna zaposlenost

Raduje i činjenica da Bruxelles ovakvu poboljšanu procjenu rasta BDP-a RH temelji i na konkretnim podacima o golemom povećanju ulaganja diljem naše zemlje, od kapitalnih infrastrukturnih projekata do postpotresne obnove - dodao je hrvatski premijer:

- Europska komisija navodi i podatke o velikom rastu osobne potrošnje u Hrvatskoj, koji je posljedica kontinuiranog podizanja plaća i zaposlenosti. Trenutačno HZMO u svojoj evidenciji ima 1.707.000 osiguranika, što je najveći broj zaposlenih ikada!

Uspješne antiinflacijske mjere

S druge strane, bilježimo i najmanji broj nezaposlenih u povijesti, samo 92.000, a Istodobno inflacija nastavlja padati - napomenuo je : 

- Godine 2022. iznosila je 10,7%, 2023. 8,4%, u 2024. usporit će na oko 3,5%, a u 2025. na 2,2%. Tome su u velikoj mjeri pridonijele Vlade antiinflacijske mjere, poput subvencioniranih cijena i struje i plina i naftnih derivata.

Sniženje cijena SVIH naftnih derivata!

Osuda zločina svih totalitarnih režima

Plenković je najavio je da Vlade ove subote na Mirogoju, a potom i u Maclju, obilježiti 79. godišnjicu Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda:

- Nastavljamo s politikom osude zločina svih totalitarnih režima, i nacizma i fašizma i komunizma. Kao zrelo društvo koje teži istini i pomirbi njegujemo kulturu sjećanja i s poštovanjem odajemo dužnu počast svim žrtvama. Mladim generacijama prenosimo ono što se dogodilo u traumatičnim razdobljima hrvatske povijesti.

„Ovaj mandat završava za koji dan“

Na kraju sjednice, zahvalio je dosadašnjim članovima Vlade RH:

- Ovaj mandat u Banskim dvorima završava za koji dan. Velika hvala ministrici turizma i sporta Nikolina Brnjac, ministru pravosuđa i uprave Ivan Malenica te potpredsjednici Anji Šimpragi na doprinosu ispunjavanju Programa rada Vlade RH, postignućima u svojim područjima i našim zajedničkim rezultatima.

Hrvatska ima mandatara!

9 NOVIH CT SIMULATORA

Vlada je danas donijela odluku o nabavi novih 9 CT simulatora za dijagnostiku i liječenje osoba oboljelih od raka, vrijednih 6.525 milijuna eura.

Šaljemo jasnu poruku o važnosti unaprjeđenja zdravlja naših najranjivijih pacijenata i osnaživanja javnog zdravstvenog sustava - naglasio je resorni ministar Vili Beroš:

- Tri simulatora namijenjena su za KBC Zagreb, dva za KBC „Sestre milosrdnice“, a po jedan uređaj za KBC Split, KBC Rijeku, KBC Osijek i Opću bolnicu Zadar. Biti će usporučeni u roku od 12 mjeseci. Sredstva su osigurana u Državnom proračunu.

     

A A A