Vijesti
24. 5. 2024.

Poziv Tomaševiću, Puljku & sličnima. Hoće li gradonačelnici s ljevice napokon smanjiti porez na plaće koji su povećali bez ikakvog razloga?

Veća primanja i viši standard, a manji porezi. To je naša zadaća! - poručio je Andrej Plenković na 2. sjednici Vlade RH u svojem 3. premijerskom mandatu: „Prosječna isplaćena neto plaća za ožujak najveća je u povijesti. Rekordna! U ovih 8 godina - od našeg dolaska u Banske dvore do danas - povećavala se višestruko brže od cijena. Porasla je za čak 577 €, što je nominalno 77%, realno 37,5%. A prosječna bi plaća u Hrvatskoj, međutim, bila još veća da dio gradova nije nametnuo višu stopu poreza na dohodak“.

(VIDEO) Zahvaljujući poreznoj reformi, prosječna plaća u siječnju 2024. porasla je na 1.239 €. Ili za 13,3% na godišnjoj razini - podsjetio je premijer Andrej Plenković otvarajući sjednicu:

- A mogla je biti i veća da gradovi kao što su Zagreb, Split, Rijeka, Pazin, Sisak ili Varaždin nisu sugrađanima nabili višu, negdje i maksimalnu stopu poreza na dohodak. 

1.239 € - najveća prosječna neto plaća u povijesti! Od listopada 2016. naovamo porasla je za čak 490 €, a u SDP-ovu mandatu za samo 24 €!

Kuknjava lažljivih gradonačelnika

Ti i takvi gradonačelnici pokušavali su svoj loš potez opravdavati tvrdnjom da „zločesti HDZ perfidno otima novac lokalnim jedinicama u kojima je na vlasti oporba“ - nastavio je predsjednik naše Vlade i naše stranke:

- Podmetali su da ih želimo „financijski uništiti“. Pokazalo se, međutim, da sve jedinice lokalne samouprave bilježe najveće prihode u povijesti, da imaju novca više nego ikad!

Naša je Vlada Zagrepčanima smanjila poreze & povećala plaće, a Tomašević i Benčić povećali su im poreze & smanjili plaće!

Hoće li pridonijeti porastu plaća u svojim sredinama?

Stoga dotične gradonačelnike pozivam da ponovno razmotre mogućnost smanjenja poreza na plaće - dodao je:

- Pozivam ih da i sami pridonesu povećanju primanja ljudi u sredinama koje vode.

U ožujku skok s 1.248 na 1.326 € 

Komentirao je potom i podatak da je prosječna plaća u Hrvatskoj porasla s veljače na ožujak, u samo mjesec dana, za 78 €: 

- Skočila je s 1.248 na 1.326 € zahvaljujući strelovitom gospodarskom rastu Hrvatske, 2. najbržem u Europskoj uniji, i isplati povećanih plaća za svih 244.000 zaposlenika u državnoj i javnim službama. 

Inflacija nije „pojela plaće“

Iznova je demantirao oporbene laži da su „veće cijene i inflacija pojele porast primanja“:

- Plaće su u naša dva dosadašnja mandata povećavane višestruko brže od cijena. U ovih 8 godina prosječna je plaća nominalno porasla za 77% ili čak 577 €, a realno za 37,5%. 

Od nas zadnjih 12 mjeseci veću stopu inflacije imaju Mađarska, Rumunjska, Češka, Slovačka, Poljska... A velika većina njih nije u eurozoni!

Fokusirani na podizanje životnog standarda 

Neki bi htjeli „zaboraviti“ da je 2016. godine, kada smo prvi put preuzeli odgovornost za upravljanje zemljom, prosječna plaća bila samo 749 €! - zaključno je poručio predsjednik Plenković:

- Kao Vlada RH i u 3. mandatu zaredom bit ćemo fokusirani na ono što je najvažnije hrvatskim građanima - na stabilnost i sigurnost; na podizanje životnog standarda, a smanjivanje poreza!

A A A