Vijesti
10. 8. 2024.

Gordan Lederer zauvijek je upisan u hrvatsku povijest

33. godišnjica ubojstva legendarnog snimatelja HRT-a na brdu Čukuru kod Hrvatske Kostajnice. Potpredsjednik Vlade RH general Tomo Medved kod Spomen-obilježja "Slomljeni pejzaž": Svojim snimkama, kao svjedok vremena, prenosio je istinu o pravednome Domovinskom ratu, o počecima svirepe velikosrpske agresije na Hrvatsku, ali i emocije, hrabrost i želju za slobodom svih hrvatskih branitelja. Njegova kamera bila je nepobjedivo oružje u borbi istine protiv laži!

„Gordan nije bio samo ratni snimatelj i izvjestitelj HRT-a, on je svjedok vremena. Neprijatelj ga nije zaustavio i Gordan je zauvijek upisan u hrvatsku povijest“ - istaknuo je PPVRH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved na komemoraciji za Gordana Lederera, ubijenog u 33. godini na snimateljskom zadatku tijekom srpskog napada na Pounje.

Povijesna istina o Domovinskom ratu

Medved, koji je kao hrvatski branitelj toga kobnog 10. kolovoza 1991. bio neposredni svjedok Ledererova ubojstva metkom iz neprijateljskog snajpera i nastojanja da mu se spasi život, poručio je da će njegova „Banijska ratna praskozorja“ zauvijek ostati dio naše nacionalne povijesti:

- Svojim snimkama prenosio je istinu o pravednom, obrambenom Domovinskom ratu, o počecima svirepe velikosrpske agresije na Hrvatsku, ali i emocije, hrabrost i želju za slobodom svih hrvatskih branitelja. Gordanova smrt nas je posebno pogodila.

Veličanstvenom pobjedom u Oluji otpočelo je novo razdoblje u hrvatskoj povijesti! Naši branitelji, predvođeni dr. Franjom Tuđmanom, osigurali su opstojnost hrvatske države za buduće naraštaje!

Kamera - oružje u borbi protiv velikosrpskih laži

Gordan Lederer riskirao je život kako bi istina o velikosrpskoj agresiji odjeknula svijetom - zaključio je PPVRH Medved u svom obraćanju kod Spomen-obilježja "Slomljeni pejzaž":

- Neustrašivo je položio život za istinu. Njegova kamera bila je nepobjedivo oružje u borbi istine protiv laži!

Čuvajmo Oluju i istinu o Domovinski ratu! Čuvajmo sigurnost i prosperitet naše Hrvatske!

ANA LEDERER: Tuga, bol, ali i neizmjerni ponos

Ledererova supruga Ana kazala je da je 10. kolovoza 1991. najteži dan u životu njihove obitelji, ali da, unatoč tuzi i boli, osjeća neizmjerni ponos:

- Bili smo svjesni njegove uloge, kako bi cijeli svijet saznao istinu o velikosrpskoj agresiji. Položio je svoj život za istinu.

BIŠĆAN: Inspiracija da se borimo za istinu i pravdu

Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan zahvalio je svima koji čuvaju uspomenu na Gordana Lederera:

- Njegova predanost istini neka nam bude inspiracija da se borimo za istinu i pravdu u svemu što radimo.

JURIĆ: Lederer je pobijedio!

Zamjenik sisačko-moslavačkog župana Mihael Jurić, kao izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića, napomenuo je da „Lederer sebe nije vidio ni kao legendu, ni kao heroja, samo je htio pošteno i odgovorno raditi ono što je znao najbolje“:

- Ali, nema tog odličja koje je jednako vrijedno odličju koje je u kolektivnom sjećanju zaslužio Lederer, ništa se ne može mjeriti s poštovanjem i ljubavlju koju osjećamo za našeg junaka, za pobjednika, jer je pobijedio. Dobio je najtežu bitku, svladao je laž, nadživio zlo i ostao vječno mlad, ponosan i jak.

A A A