Vijesti
15. 8. 2024.

Marijanska svetišta. Stotine tisuća hodočasnika poklonile se Majci Božjoj, „najvjernijoj odvjetnici Hrvatske“

Predsjednik Andrej Plenković sudjelovao je, kao i prošlih godina na Veliku Gospu, na svetoj misi u Svetištu Majke Božje Trsatske u Rijeci. „Čestitam svim vjernicama i vjernicima blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije, želim vam da provedete u miru i obiteljskom zajedništvu! Lijepo je u pozitivnom ozračju vidjeti toliki broj hodočasnika na Trsatu, a posebno mi je drago što je ova misa prikazana u čast poginulih pomoraca Jadrolinije. Još jednom izražavam sućut njihovim obiteljima, prijateljima i kolegama“.

Zavjetnu hodočasničku misu na Trsatu, koje je i višestoljetno svetište pomoraca, predvodio je fra Milan Krišto, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Svetu misu je posvetio upravo djelatnicima Jadrolinije Bošku Kostoviću, Marku Topiću i Denisu Šariću - koji su preminuli u tragediji u Malom Lošinju.

Oleg Butković: Inzistirat ću da se utvrde sve okolnosti nesreće u Malom Lošinju kako bi obitelji poginulih saznale punu istinu

Molitva za sve stradale pomorce

 „Molimo za njih, za njihove obitelji, prijatelje i kolege iz Jadrolinije, ali i za sve stradale pomorce i sve obitelji životom vezane uz more. Ne možemo opisati bol i tugu, a kamoli izraziti osjećaje. Marijin odgovor je molitva“, istaknuo je u propovijedi fra Milan:

- Koliko god prolazimo tužne trenutke, iskustvo Marijine vjere će nas upućivati i biti novo nadahnuće, nova snaga, pa čak i u procesu žalovanja koji je sastavni dio života. Tu nije točka, tu je dvotočka, točnije, nešto novo, poticaj i ohrabrenje da s pogledom i nadom u budućnost gradimo sadašnjost sebi i drugima.

Uz predsjednika Vlade RH i HDZ-a Andreja Plenkovića, na misi u Svetištu Majke Božje Trsatske bili su i PPVRH/ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te saborski zastupnici iz Primorsko-goranske županije Josip Ostrogović, Tomislav Klarić i Majda Burić.

PROCESIJE DILJEM LIJEPE NAŠE

Na Veliku Gospu ili svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, koja je i državni blagdan, Hrvati su diljem Lijepe Naše hodočastili u marijanska svetišta: Marija Bistrica, Trsat, Sinj, Arbanasi kod Zadra, Nin, Vrpolje kod Šibenika, zagrebačke Remete, Aljmaš...

Čudotvornoj Gospi Sinjskoj poklonio se, među ostalima, budući predsjednik Republike Dragan Primorac. U blagdanskoj procesiji u Sinju koračali su i ministar turizma i sporta Tonči Glavina te splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

PPVRH/ministar obrane Ivan Anušić proslavio je svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u Dragotinu (Općina Trnava, Osječko-baranjska županijia).

„Neka nam vjera i ljubav Majke Božje donesu mir i vode nas na putu stvaranja boljeg i sigurnijeg okruženja“.

RAJSKA DJEVO, KRALJICE HRVATA

Na blagdan Velike Gospe katolici se prisjećaju dogme vjere da je Blažena Djevica Marija, po završetku svoga zemaljskog života, dušom i tijelom uznesena u slavu neba, u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom Kristom.

U Hrvatskoj je dugovječna tradicija štovanja Blažene Djevice Marije, čemu svjedoče mnogobrojne crkve, samostani, molitve i pjesme posvećene Gospi još od najranijih dana naše povijesti. Pouzdavajući se u njezin nebeski zagovor, častili su je iz zahvalnosti kao "kraljicu Hrvata", a zazivali su je i "fidelissima advocata Croatiae".

Pralik Gospe Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta najstariji je lik Gospe u hrvatskoj umjetnosti. Potječe iz druge polovice 11. stoljeća, a pronađen je u crkvi sv. Marije u Biskupiji kod Knina. Mariji u čast posvećena su 1.162 vjerska objekta i 8 katedrala u Hrvatskoj.

A A A