Vijesti
26. 8. 2024.

NOVO POJEFTINJENJE GORIVA. Niže cijene benzina, dizela i plavog dizela! Nastavljamo štititi standard hrvatskih građana!

Na telefonskoj sjednici Vlade RH donesena je nova Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata za iduće 14-dnevno razdoblje. Litra benzina pojeftinjuje za 3 centa, a dizela i plavog dizela za 2 centa. Cijena ukapljenog naftnog plina za spremnike i boce ostaje nepromijenjena. Bez kontinuiranih intervencija naše Vlade naftni derivati u Hrvatskoj bili bi skuplji za 2 do čak 29 centi po l/kg! Bez tih mjera, primjerice, prosječni tank (50 l) dizelskog goriva koštao bi 4,5 € više. PPVRH Branko Bačić: I dalje ćemo za građane držati priuštivu, „socijalnu“ cijenu i plina i struje i naftnih derivata.

Nove maloprodajne cijene stupaju na snagu u utorak, 27. kolovoza.

Litra osnovnog benzina stajat će 1,50 eura, a dizela 1,39 eura. Cijena plavog dizela po litri iznosit će 0,79 centa.

Cijena ukapljenog naftnog plina ostaje nepromijenjena. Kilogram ukapljenog naftnog plina (UNP), dakle, iznosit će za spremnike 1,21 eura, a za boce 1,75 eura.

Kontinuirane mjere Vlade

Da nema Vladinih mjera, da se maloprodajne cijene u potpunosti slobodno formiraju na tržištu i na razini premija energetskih subjekata, naftni bi derivati bili kudikamo skuplji.

Litra benzinskog goriva stajala bi 1,52 eura, dizela 1,48 eura, a plavog dizela 0,88 eura. UNP za spremnike koštao bi 1,41 eura po kilogramu, a UNP za boce 2,04 eura.

Hrvatska i dalje raste, a najesen slijede novi veliki iskoraci: stambena politika, porezno rasterećenje, godišnji dodatak za umirovljenike…

O NOVOM PAKETU ZAŠTITNIH MJERA

Prilikom obilaska više gradilišta poslijepotresne obnove i lokacija zamjenskih obiteljskih kuća na području Zagreba potpredsjednik Vlade RH Branko Bačić najavio da će jesenski paket zaštitnih mjera biti donesen za dva tjedna:

- I dalje ćemo za hrvatske građane držati priuštivu, „socijalnu“ cijenu energenata - i plina i struje i naftnih derivata. Vladinom odlukom goriva su danas ponovno pojeftinila, a nikakvih „velikih povećanja cijena“ plina i struje neće biti, kako se to spekulira ovih dana. Ako i dođe do poskupljenja, bit će to što je moguće niže.

Štitili smo životni standard i tijekom pandemije COVID-a i u globalnoj krizi uslijed ruske agresije na Ukrajinu, štitit ćemo ga i dalje! - zaključio je Bačić.

A A A