Vijesti
30. 8. 2024.

Tragamo za još 1.792 osobe koje su nestale u Domovinskom ratu. Nikada u tome nećemo posustati - jer smo dužni pružiti mir njihovim obiteljima!

Daruvar. Andrej Plenković na obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba i Dana sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu: „Ministar hrvatskih branitelja i njegov tim utkali su puno truda, volje, sustavnog rada i empatije kako bi rasvijetlili sudbine naših nestalih, onih koji su za Hrvatsku dali najviše! Na tome im neizmjerno hvala. Šaljemo poruku solidarnosti sa svim obiteljima koje još tragaju za svojim najmilijima“. Tomo Medved: Pozivam sve koji imaju saznanja o nestalim i smrtno stradalim osobama da nam to dojave. Ustrajat ćemo u promicanju istine i očuvanju vrijednosti Domovinskog rata.

„Od 2016. identificirani su posmrtni ostaci 268 osoba, a u tu je svrhu provedeno 396 terenskih istraživanja te pretraženo gotovo milijun kvadratnih metara. Veliki je iskorak napravljen ulaganjem u suvremenu opremu i donošenjem Zakona o osobama nestalima u Domovinskom ratu“ - također je poručio predsjednik Vlade RH i HDZ-a u Daruvaru.

Poruka Srbiji: Skrivanje istine je zločin!

„Nećemo se umoriti u traganju za našim nestalima“ - dodao je Andrej Plenković.

- Ta je zadaća teška i bolna. Zahtijeva puno međunarodne komunikacije. Nažalost, predstavnici Srbije ne žele surađivati s nama, no koristimo kontakte s najutjecajnijim zemljama i diplomacijama.

Skrb - naša sveta i časna zadaća

Na kraju je hrvatski premijer zahvalio svim udrugama i cijelom sustavu na svemu što rade kako bi se saznala istina o nestalima:

- Naša je sveta, časna zadaća skrbiti o hrvatskim braniteljima, zahvaljujući kojima danas živimo u slobodi i demokraciji. Izgradili smo 4 veteranska centra, a u 3. mandatu naše Vlade izgradit ćemo ih još najmanje 5 diljem Hrvatske.

Veličanstvenom pobjedom u Oluji otpočelo je novo razdoblje u hrvatskoj povijesti! Naši branitelji, predvođeni dr. Franjom Tuđmanom, osigurali su opstojnost hrvatske države za buduće naraštaje!

„Stoga je naša zahvalnost velika, iskrena i potpuna, a vaš rad izrazito cijenimo i maksimalno ćemo ga podržavati“ - zaključio je predsjednik Plenković.

MEDVED: Već 2,5 godine istražujemo masovnu grobnicu u Petrovačkoj doli

Potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izvijestio je da je pronađeno čak 5 masovnih grobnica u Vukovarsko-srijemskoj županiji te da se jedna od njih nalazi u Petrovačkoj doli, na aktivnom odlagalištu otpada:

- Istražujemo je već 2,5 godine, pronađeni su posmrtni ostaci najmanje 10 žrtava. Pozivam sve koji imaju saznanja o nestalim i smrtno stradalim osobama da to dojave Ministarstvu ili drugim institucijama. Ustrajat ćemo u promicanju istine i očuvanju vrijednosti iz Domovinskog rata.

Nakon svečanosti obilježavanja, Plenković i Medved susreli su se s predstavnicima Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Suvremena Hrvatska temelji se na hrabrosti i žrtvi hrvatskih branitelja & zajedništvu hrvatskog naroda!

A A A