Vijesti
5. 9. 2024.

Još 199 ugovora za projekte i programe od posebnog interesa za hrvatski narod u BiH!

Dok su SDP i bivši premijer Milanović ne samo ignorirali naše sunarodnjake u BiH, nego i otvoreno navijali da im Bošnjaci nameću Komšića za člana Predsjedništva, naša je Vlada od 2016. godine, u prva dva mandata, preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i više ministarstava uložila 340 milijuna € u projekte za bolji život Hrvata u toj državi. Drugog dana radnog posjeta predsjednika Andreja Plenkovića BiH u Mostaru su dodijeljeni novi ugovori - u vrijednosti 6,5 milijuna €.

Ove ćemo godine realizirati još 75 milijuna eura za projekte važne za Hrvate u BiH, ali i za boljitak čitave zemlje! - najavio je premijer Andrej Plenković na svečanosti dodjele 199 novih ugovora potpore Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, održanoj u Galeriji Biskupijskoga centra u Mostaru:

- Drago mi je što sam danas obišao Sveučilište u Mostaru, Sveučilišnu kliničku bolnicu i gradilište Hrvatskog narodnog kazališta. Vlada RH nastavit će snažno podupirati rad tih triju strateških institucija za Hrvate u BiH. Obrazovanje, zdravlje i kultura sačinjavaju ključnu okosnicu naše potpore.

Na dobrobit svih ljudi u BiH

Ugovori koji su danas uručeni udrugama, općinama, gradovima i županijama - dodao je predsjednik Vlade RH i HDZ-a - ne unaprjeđuju kvalitetu života samo Hrvatima, nego i svim ljudima koji žive u BiH:

- Najbolji je primjer Sveučilišna bolnicu u Mostaru, koja ima otvorena vrata za sve narode i za sve pacijente, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

Potpora europskom i reformskom putu BiH

Završno je poručio da je kroz sve susrete koje je održao danas u Mostaru i jučer u Sarajevu ponovno naglasio snažnu potporu Vlade RH europskom i reformskom putu BiH te unaprjeđenju gospodarske razmjene:

- To govori o međusobnoj važnosti dviju zemalja. Hrvatska je najveći zagovaratelj, prijatelj i partner BiH.

Prioriteti u odnosima s BiH ostaju nepromijenjeni - potpora europskom putu i stabilnosti zemlje & zaštita prava hrvatskog naroda!

KOORDINACIJA S LOKALNIM HRVATSKIM DUŽNOSNICIMA

Nakon zajedničke konferencije za medije s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto, predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganom Čovićem, mostarskim gradonačelnikom Mariom Kordićem i državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonkom Milasom …

… Plenković je u Mostaru održao i Koordinaciju s dužnosnicima HDZ-a BiH u lokalnoj i županijskoj izvršnoj vlasti:

- Podupiremo sve projekte koji su važni za kvalitetniji život Hrvata u BiH i za bolje povezivanje Hrvatske i BiH. Puna podrška dokazanim kandidatima HDZ-a BiH na lokalnim izborima!

VISOKO IZASLANSTVO

Uz hrvatskog premijera u dvodnevnom radnom posjetu BiH bili su i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te već spomenuti Zvonko Milas.

A A A