Vijesti
6. 9. 2024.

Nepokolebljiva stajališta o punoj ravnopravnosti Hrvata u BiH

I u Sarajevu i u Mostaru, i na sastanku s predstavnicima Parlamentarne skupštine BiH i na susretu s Draganom Čovićem, i u intervjuu za Radioteleviziju BiH i na konferenciji za medije u Gradu na Neretvi na kraju dvodnevnog posjeta BiH, premijer Andrej Plenković naglašavao je da su izmjene izbornog zakona jedan je od preduvjeta europskog puta te prosperiteta, stabilnosti i funkcionalnosti BiH. U znak zahvalnosti dobio je od Mladeži HDZ-a BiH dar - pleter nacionalnog zajedništva!

Zaštita prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH prioritet je HDZ-a i naše Vlade! - više je puta istaknuo Andrej Plenković tijekom posjeta Bosni i Hercegovini:

- Stav Hrvatske i više je nego jasan - sva tri konstitutivna naroda trebaju biti ravnopravna i u praksi te legitimno zastupljena u Predsjedništvu, kako je to i zamišljeno Ustavom BiH i Daytonskim sporazumom. Željko Komšić nije predstavnik Hrvata u BiH! Nepravedno je da drugi narod preglasava Hrvate, time se šalje poruka koja automatski ostavlja rezerve u međusobnim odnosima.

Prioriteti u odnosima s BiH ostaju nepromijenjeni - potpora europskom putu i stabilnosti zemlje & zaštita prava hrvatskog naroda!

Neprihvatljivo je da Bošnjaci preglasavaju Hrvate

Nužno je da politički akteri postignu dogovor o dovršetku izborne reforme - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a (i) na sastanku s predsjedateljem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganom Čovićem:

- Poštujem BiH i njene državne institucije, konstitutivne narode i stranke, korektan sam i pristojan, ali je neprihvatljivo da Bošnjaci nameću Hrvatima člana Predsjedništva BiH. I dalje ću se, kako neki vole reći, „miješati“ u to pitanje, otvarat ću ga u razgovorima sa svim političkim akterima, na svim razinama, na svim međunarodnim skupovima.

Nužne izmjene diskriminirajućeg zakona

Nećemo se nikada umoriti u borbi za punu ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH i izmjene diskriminirajućeg izbornog zakonodavstva! - potvrdio je Plenković na sjednici Predsjedništva sestrinskog nam HDZ-a BiH:

- Dovršetak izborne reforme nužan je i radi stabilnosti, funkcionalnosti i prosperiteta čitave zemlje. Istodobno, Vlada RH nastavit će snažno podupirati sve napore koji se ulažu kako bi BiH napredovala prema EU-u i ispunjavala kriterije na europskom putu.

Izborna reforma - preduvjet europskog puta

Na završnoj konferenciji za medije u Mostaru podsjetio je da je prije nekoliko dana u govoru na Strateškom forumu u Bledu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen jasno poručila da je spremna pomoći BiH:

- Rekla je da se BiH treba priključiti zemljama koje su odmakle u procesu pristupanja, taj se poziv treba iskoristiti! A kako bi ga se iskoristilo, ključno je prionuti ispunjavanju preostalih kriterija, od kojih su jedan i izmjene izbornog zakona u BiH. Ako bude trebalo, to ću još tisuću puta ponoviti!

DRAGAN ČOVIĆ: Zahvala premijeru Plenkoviću, Vladi RH i HDZ-u

Nastavljamo izvrsnu suradnju s hrvatskim premijerom, Vladom RH i HDZ-om na dobrobit hrvatskog naroda i cijele BiH! Zahvaljujući g. Andreju Plenkoviću hrvatsko pitanje u BiH podignuto je na najvišu europsku razinu, a slobodno mogu reći da bez njega BiH ne bi dobila zeleno svjetlo za EU pristupne pregovore.

Od srca mu zahvaljujem na potpori europskom putu BiH i neumornom, strateškom zauzimanju za našu stvarnu ravnopravnost! Optimisti smo, vjerujemo da ćemo nakon lokalnih izbora u listopadu učiniti iskorake po oba ta pitanja.

PLETER NACIONALNOG ZAJEDNIŠTVA

Pomladak HDZ-a BiH uručio je predsjedniku Vlade RHH i HDZ-a dar kao trajnu uspomenu na važnost zajedništva hrvatskog naroda.

„Ponosno čuvamo i njegujemo svoj hrvatski identitet u cijeloj BiH, na svakom koraku, od Save do Neretve i Jadrana. Ovaj pleter ujedno je znak zahvale g. Plenkoviću za sve što čini za nas Hrvate i europski put BiH“ - poručio je Mate Lončar, predsjednik Mladeži HDZ-a BiH.

INTERVJU ZA BHTV

Intervju koji je Andrej Plenković dao u Sarajevu za Radioteleviziju Bosne i Hercegovine možete u cijelosti pogledati i poslušati OVDJE.

A A A