Vijesti
9. 9. 2024.

Uz najveće ulaganje u obrazovanje u povijesti (2,7 mlrd €), u ovom ćemo mandatu ostvariti strateški cilj - jednosmjensku nastavu u svim osnovnim školama!

Prvi dan škole. Premijer Andrej Plenković: „Svim učenicima, roditeljima, odgojno-obrazovnim djelatnicima i ostalim radnicima u školama želim puno uspjeha, a prvašićima čestitam na njihovom velikom danu! Uz marljivost i trud možete savladati sve izazove koje školovanje donosi. Sretno!“. PPVRH Davor Božinović pozvao je roditelje i vozače na dodatni oprez (“Poštujte naše znakove”), a resorni ministar Radovan Fuchs poželio je učenicima uspješnu školsku godinu u poticajnom okruženju.

I ove smo nastavne godine svim osnovnoškolcima, u cijeloj Hrvatskoj, osigurali besplatne obroke, udžbenike i prijevoz - također je poručio predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković u povodu prvog dana škole.

BOŽINOVIĆ: Sigurnost djece je odgovornost svih nas!

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da će policija tijekom rujna, kao i na početku svake školske godine u sklopu MUP-ove Akcije “Poštujte naše znakove”, pojačano nadzirati promet i educirati djecu o prometnim pravilima:

- Danas je gotovo 40.000 prvašića krenulo u školu. Uz preventivno djelovanje i suradnju s lokalnim zajednicama, naši policajci bit će u većem broju na ulicama i kod škola.

Poruke roditeljima & svim vozačima

Roditelji, osigurajte djecu u vozilu te ih učite sigurnom prelasku ceste i pažljivom sudjelovanju u prometu, a vlastitim primjerom im pokažite kako se trebaju odgovorno ponašati! - dodao je uz pitanje roditeljima:

- Znate li da djeca najviše stradaju kao putnici u vozilima, najčešće zato što sjede naprijed ili zato što su neadekvatno vezana?

Božinović je imao poruku i za vozače:

- Usporite i povećajte pozornost u blizini škola! Sigurnost djece je odgovornost svih nas.

Više na:

Akcija Ministarstva unutarnjih poslova „POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE“

FUCHS: Uz igru i učenje, rastite u znanju iz kojeg ćete crpiti snagu za životne izazove!

U povodu početka nastavne godine pismom se oglasio ministar znanosti, obrazovanja i mladih Radovan Fuchs poželio je svim učenicima i njihovim roditeljima uspješan povratak u školu i školsko okružje u kojem će se osjećati dobro i prihvaćeno:

- Svim ravnateljima, učiteljima, nastavnicima, odgajateljima i stručnim suradnicima želim pak da na svome radnom mjestu stvaraju pozitivno ozračje i grade mostove koji će jačati povjerenje, prihvaćanje i poštovanje.

Posebnu dobrodošlicu uputio je prvašićima, poželjevši im da, uz igru i učenje, „rastu u znanju iz kojeg će crpiti snagu i nadahnuće za životne izazove, koje će im u vremenu informacijskog obilja pomoći jasno razlučiti bitno od nebitnog i dobro od lošeg“.

Rekordne investicije u odgoj & obrazovanje

Fuchs je naglasio da je u proteklih nekoliko godina ulaganje u ljude i odgojno-obrazovnu infrastrukturu najveće u povijesti te da će Ministarstvo nastaviti investirati u projekte usmjerene na podizanje kvalitete rada, ali i unapređivanje materijalnih uvjeta te u izgradnju i dogradnju škola:

- Cilj nam je svim učenicima od školske godine 2027./2028. omogućiti pohađanje nastave u jednoj smjeni te uspostaviti osnovne škole kao cjelodnevne škole. Želimo, poput zemalja EU-a, obogatiti školski dan raznovrsnim oblicima učenja, izbornim izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima, osigurati sveobuhvatni razvoj učenika te omogućiti kvalitetnije obiteljsko vrijeme nakon škole.

Kako smo i obećali, do 2030. osigurat ćemo mjesto u vrtiću za svako dijete, a od 2027. u potpunosti uvesti jednosmjensku nastavu u škole!

U srednjoškolskom obrazovanju cilj nam je - dodao je resorni ministar - povećati obuhvat učenika u gimnazijskim programima, unaprijediti sustav strukovnog obrazovanja te popularizirati programe za deficitarna zanimanja i zanimanja budućnosti.

POČELA NASTAVA ZA 451.000 UČENIKA

Prema procjeni Ministarstva obrazovanja, znanosti i mladih, prve će razrede osnovnih škola pohađati nešto više od 35.700 učenika, ali taj broj nije konačan jer će točne podatke imati tek kada škole upišu učenike u bazu e-matica (do 30. rujna).

Ove će školske godine osnovnu školu ukupno pohađati oko 301.660 učenika, dok će ih u srednjim školama biti oko 150.000.

Oko 150.000 srednjoškolaca

Prema trenutačnim podacima, prvi razred srednje škole upisalo je oko 41.400 učenika, što je za oko 1.100 učenika više nego prošle školske godine. U ljetnom i jesenskom roku gimnazije je upisalo 11.137, a strukovne škole 29.968 učenika.

Od 2. do 27. rujna provodi se naknadni upisni rok te neupisani učenici još uvijek mogu upisati programe u kojima je ostalo slobodnih mjesta.

A A A