Vijesti
18. 9. 2024.

Dobili smo važan portfelj. Za Hrvatsku je dobro i to što Ursula von der Leyen ide u 2. mandat na čelu Europske komisije!

(VIDEO) Hrvatski sabor. Premijer Plenković podnio Izvješće o sastancima Europskog vijeća u 2024. godini: „Naša Dubravka Šuica i dalje je nadležna za demografiju, ključno pitanje budućnosti, a s resorom za Mediteran bit ćemo dionici odlučivanja ne samo o suradnji sa sredozemnim zemljama u Europi te na sjeveru Afrike i Bliskom istoku, nego i o sprječavanju ilegalnih migracija, sigurnosti, boljoj prometnoj povezanosti i energetici. Predsjednica EK podupirala je u 1. mandatu sve strateške ciljeve RH“.

Neki „zaboravljaju“ da je gospođa Ursula von der Leyen snažno podržala i izgradnju LNG terminala, kojim je Hrvatska postala energetski neovisna od Rusije, i Pelješkog mosta, kojim smo spojili svoj državni teritorij - također je naglasio predsjednik Vlade RH i HDZ-a u Izvješću o sastancima Europskog vijeća:

- „Zaboravljaju“ i na njezinu dosljednu potporu ulasku Hrvatske u Schengenski prostor i europodručje, kao i na golema sredstva koja nam je Europska komisija odobrila za očuvanje socijalne kohezije tijekom pandemije i obnovu nakon razornih potresa.

Europski put BiH

A i otišli smo skupa u Sarajevo kako bi BiH otvorila pristupne pregovore o članstvu u Europskoj uniji - dodao je premijer:

- Što je također hrvatski nacionalni interes! Nastavit ćemo svojim iskustvom i znanjem pomagati europski put susjedne nam Bosne i Hercegovine.

Premijer Andrej Plenković dosljedan - i u Sarajevu se odbio sastati s nelegitimnim Željkom Komšićem!

Suglasje u Europskom parlamentu

Andrej Plenković je napomenuo da mu je zbog svega navedenog drago što je čak 11 od 12 hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu podržalo novu Europsku komisiju:

- Nadam se da ćemo i ovdje, u Hrvatskom saboru, naći zajednički nazivnik o ambicijama naše zemlje na globalnoj i kontinentalnoj razini te o njenom daljnjem ekonomsko-socijalnom razvoju i nedvosmislenom euroatlantskom smjeru.

Predstavnica Hrvatske - povjerenica Europske komisije za Mediteran! U njezinom resoru i dalje je demografija!

Čvrsto uz Ukrajinu!

Na kraju obraćanja, predsjednik Plenković najavio je da će Hrvatska, unatoč svim opstrukcijama, nastaviti jasno podržavati ukrajinski narod u borbi za slobodu i obrani od agresije Ptutinovog nedemokratskog režima:

- Do sada smo prijateljskoj, savezničkoj i partnerskoj Ukrajini pomogli s oko 300 milijuna €, najviše u obliku vojne potpore.

Kada će Milanović popiti tabletu za hrabrost & umjesto vojnim helikopterom za Hvar otići vlakom za Kijev i jasno podržati napadnutu Ukrajinu!

O SUSTIZANJU RAZVIJENIJIH DRŽAVA EU-a

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković govorio je i o raspravama o konkurentnosti europskog gospodarstva i poziciji EU-a na globalnom tržištu, zelenoj tranziciji i održivom razvoju, učinkovitom povlačenju EU sredstava te provedbi reformi i investicija iz NPOO-a, ubrzanom rastu naše nacionalne ekonomije…

„Nastavljamo sustizati bogatije i starije članice Europske unije. Godine 2016. bili smo na 62% prosjeka razvijenosti EU-a, a danas smo na 76%! Apsolutni BDP u istom nam je razdoblju narastao sa 47 na 76 milijardi €, a do kraja godine očekujemo skok na - 84 mlrd!“

Više na stranicama Vlade Republike Hrvatske:

Plenković: Novim portfeljem u Europskoj komisiji bit ćemo dionici najbitnijih tema za budućnost Europe

A A A