Vijesti
12. 10. 2024.

Utjecaj Hrvatske na Sredozemlju itekako raste - 2026. bit ćemo domaćini sastanka na vrhu EU-MED9!

Drago nam je što je Dubravka Šuica, uz demografiju, postala povjerenica i za Mediteran u novoj Europskoj komisiji! Time zastupamo još snažniji angažman EU-a i na sjeveru Afrike i na Bliskom istoku. Ususret Europskog vijeća, zaključili smo da se trebaju učiniti dodatni iskoraci u procesu proširenja EU-a na države JI Europe, osobito BiH, u kojoj su Hrvati konstitutivni narod! - poručio je premijer Plenković iz Pafosa na Cipru, gdje je sudjelovao na samitu skupine 9 mediteranskih i južnih zemalja koje su istodobno članice EU-a.

„I još jedna zajednička poruka: nastavljamo pomagati Ukrajini kao žrtvi ruske agresije!“ - također je izdvojio predsjednik Vlade RH i HDZ-a s 11. sastanka na vrhu EU-MED9.

Iz Dubrovnika: Još snažnija potpora Ukrajini, njenoj teritorijalnoj cjelovitosti i euroatlantskom putu & postizanju pravednog mira!

Snažna i važna Hrvatska

Na zajedničkoj konferenciji za medije premijera i predsjednika država članica skupine EU-MED9 Andrej Plenković istaknuo je da utjecaj Hrvatske na Sredozemlju itekako raste, zahvalivši sudionicima na odluci da Hrvatska 2026. bude domaćin ovog važnog samita:

- S predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen raspravili smo teme koje se odnose na suradnju mediteranskih članica EU-a. Želimo da naše zajedničke odluke pridonesu daljnjem jačanju konkurentnosti europskog gospodarstva na dobrobit svih naših građana.

Predstavnica Hrvatske - povjerenica Europske komisije za Mediteran! U njezinom resoru i dalje je demografija!

Deeskalacija sukoba na Bliskom istoku

Dodao je da su čelnici skupine EU-MED9 razgovarali i o krizi na Bliskom istoku i „naporima koje možemo uložiti da se spriječe eskalacija sukoba i daljnji val ilegalnih migracija“:

- Sve članice EU-a žele okončanje sukoba i da više ne bude žrtava. A bilo ih je puno u zadnjih godinu dana.

U kontekstu deeskalacije sukoba na Bliskom istoku, 9-ero političkih lidera na Cipru se sastalo i s jordanskim kraljem Abdullahom II.

„Razgovarali smo o modelima proširenja suradnje između EU-a i Jordana, svjesni činjenice da je u toj zemlji više od milijun i pol izbjeglica iz Sirije“ - napomenuo je hrvatski premijer.

MNOGOBROJNI EU LIDERI

Osim predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen i jordanskog kralja Abdullaha II, na samitu kojem je domaćin bio predsjednik Republike Cipar Nikos Christodoulides …

… sudjelovali su i predsjednik Francuske Emmanuel Macron te još 6-ero premijera - Italije Giorgia Meloni, Španjolske Pedro Sànchez, Grčke Kyriakos Mitsotakis, Malte Robert Abela, Portugala Luís Montenegro i Slovenije Robert Golob.

O ŠTETOČINI S PANTOVČAKA

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković s Cipra je komentirao i novi proruski ispad baćuške Zorana Milanovića.

Štetočini s Pantovčaka posvetili smo zasebni članak:

Milanović ponavlja narativ srbijanskih tabloida o „Vučićevom šou“ u Dubrovniku. Zar može niže pasti?!

A A A