Vijesti
22. 10. 2024.

REČENO - UČINJENO. Otvorena autocesta A11 Zagreb-Sisak! Strateški projekt ZA revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije!

(VIDEO & PHOTO) PVRH Andrej Plenković: „Što najavimo - to i ispunimo! Dionica duga 42 km, u koju je uloženo 400 milijuna €, nije samo prometnica. Ona je i žila kucavica koja će pridonijeti ubrzanju gospodarske obnove i industrijskog oporavka Siska i Banovine. S autocestom i izmijenjenom kartom potpora prerastate u jednu od najatraktivnijih županija za ulagače! Nakon Pelješkog mosta, LNG terminala, 2. cijevi Tunela Učke i mnogih drugih megaprojekata, ostvarili smo još jedan kapitalni cilj“. Tijekom posjeta SMŽ-u premijer je u Petrinji sudjelovao na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Nastavljamo graditi i osuvremenjivati cestovnu infrastrukturu diljem zemlje te uvrštavati Hrvatsku na transeuropske prometne koridore! - također je poručio predsjednik Vlade RH i HDZ-a na svečanosti puštanja u promet dovršene dionice Lekenik-Sisak:

- Od danas je Sisak praktično u Zagrebu! Hvala ministru Olegu Butkoviću, Hrvatskim autocestama, Hrvatskim cestama, tvrtkama Colas Hrvatska i Geotehnika. 

Čestitam svima koji su pridonijeli realizaciji ovog strateškog projekta!

Donosimo i ostale naglaske iz govora Andreja Plenkovića: 

Rast, razvoj i demografska obnova

Izgradnjom dionice duljine 10,9 km, od čvora Lekenik do interregionalnog čvora Sisak, završava se izgradnja autoceste A11 koja se nastavlja na, do sada, izgrađenih 30 kilometara autoceste od čvora Jakuševec (A3) do čvora Lekenik.

Sama ta činjenica pridonijet će ekonomskom razvoju i demografskoj revitalizaciji Sisačko-moslavačke županije, koja je doživjela velike lomove tijekom velikosrpske agresije i u vremenu gospodarske tranzicije, a na kraju i s razornim potresom.

Obnovom stvaramo preduvjete za demografsku revitalizaciju i gospodarski razvoj Banovine & čitave Sisačko-moslavačke županije

Privrženost i snažna politička volja

Ovaj se projekt realizirao usporedno s golemim ulaganjima u postpotresnu obnovu, što dovoljno govori o privrženosti i snažnoj političkoj volji Vlade RH da pomogne ovom dijelu Lijepe Naše. Dodatni iskoraci napravljeni su i izmjenom karte gospodarskih potpora - koje su za SMŽ podignute i više nego za druge županije, čime je učinjena najatraktivnijom županijom za ulaganja.

S ovakvom autocestom, željezničkom povezanošću i blizinom zračne luke stvoreni su svi preduvjeti za investicije kakve do sada nismo imali prigode vidjeti ovdje u SMŽ-u!

Potpisan ugovor o izgradnji Centra gaming industrije u Novskoj - prvog te vrste u Europi!

Impresivna postignuća

Mogu bez zadrške konstatirati da su postignuća u izgradnji suvremene cestovne infrastrukture u mandatima ove Vlade doista - impresivna.

Sve je to dio strateške vizije i politike uvrštavanja Hrvatske u transeuropske prometne mreže. Osim Njemačke, Hrvatska je jedina europska država koja ima četiri transeuropska koridora, čime su ostvareni preduvjeti za financiranje svih pripadnih projekata iz različitih europskih izvora.

Povijesni dan za prometnu povezanost - RH uvrštena na dodatna dva europska koridora, od kojih je baltičko-jadranski produžen sve do Splita!

Novi građevinski pothvati

U trećem mandatu naše Vlade okrenuti smo dovršetku izgradnje brzih cesta koje će na mrežu autocesta spojiti županijska središta poput Virovitice, Požege, Koprivnice i Bjelovara te time dati jednake šanse za razvoj i tim krajevima.

Jedan od prioriteta jest i unaprjeđenje povezanosti sjevera Hrvatske - Čakovca, Varaždina, Ivanca i Krapine - kao i rješavanje prometnih problema u Splitu i njegovoj okolici. Naravno, potrebno je dovršiti i puni profil autoceste do Dubrovnika.

REČENO - UČINJENO! Puštena je u promet 2. cijev Tunela Učke, projekt vrijedan više od 200 milijuna €. Što smo obećali, to smo i ispunili!

Time će Hrvatska, kada je riječ o cestovnoj infrastrukturi, ispuniti sve svoje nacionalne zadaće. To će biti veliko, zajedničko postignuće više generacija i vlada i sabora i lokalnih vlasti!

PETRINJA: GOSPODARSKO-SOCIJALNO VIJEĆE

Ispunjavamo dogovor o kvartalnom održavanju sjednice GSV-a na najvišoj razini, s ciljem nastavka konstruktivnog dijaloga Vlade RH i socijalnih partnera - poručio je hrvatski premijer iz Petrinje:

- Naš prvi ovogodišnji sastanak u ovom formatu bio je posvećen ulasku u OECD, na drugom smo predstavili Vladin Program, a danas je naglasak na predstavljanju Nacionalnog plana stambene politike. 

U ovom ćemo se mandatu prvenstveno fokusirati na veće plaće i mirovine te priuštivo stanovanje - dodatno je naglasio Andrej Plenković.

Više na:

U trećem mandatu usmjereni smo na dizanje plaća i mirovina te priuštivo stanovanje

A A A