Vijesti
9. 9. 2024.

Obnovom stvaramo preduvjete za demografsku revitalizaciju i gospodarski razvoj Banovine & čitave Sisačko-moslavačke županije

(PHOTO) Premijer Andrej Plenković je u Petrinji na prvi dan nove nastavne godine otvorio novo zdanje Srednje škole, a potom i „Hrvatski dom“ Pučkog otvorenog učilišta te zgrade Katastra i Državnog arhiva, koje su također bile stradale u potresu. Posjet SMŽ-u nastavio je u istom tempu, u 6. brzini, obilaskom novoizgrađenih zamjenskih obiteljskih kuća u Donjoj Bačugi, kulturnog i odgojno-obrazovnog kompleksa u Sisku te Osnovne škole Zorke Sever u Popovači, u kojoj se provodi eksperimentalni program cjelodnevne škole.

Donosimo ključne poruke predsjednika Vlade RH i HDZ-a Andreja Plenkovića sa svih 6 lokacija koje je obišao, sa svih 6 događaja na kojima je sudjelovao tijekom radnog posjeta Sisačko-moslavačkoj županiji:

SREDNJA ŠKOLA PETRINJA

Ovo moderno, sigurno i energetski učinkovito zdanje unaprjeđuje odgojno-obrazovni sustav ne samo u Gradu Petrinji, nego i u cijeloj županiji! Investicija vrijedna 10,7 milijuna € omogućena je zajmom Svjetske banke i donacijom zemljišta tvrtke Gavrilović.

Zgrada se prostire na tri etaže, s gotovo 2400 m2 korisne površine, a u njoj je smješteno 13 učionica i 9 praktikuma i laboratorija opremljenih modernom tehnologijom i namještajem. Srednja škola ima i dograđenu sportsku dvoranu, spremište za poljoprivrednu mehanizaciju te vanjsko sportsko igralište.

Zbilja impozantno! Ovakvi projekti preduvjet su kvalitetnijeg obrazovanja i demografske revitalizacije - što je prioritet naše Vlade RH.

Čestitke učenicima i učiteljima

Na prvi dan školske godine koristim priliku još jednom svim učenicima i učiteljima zaželjeti puno uspjeha, pogotovo prvašićima koji prvi puta ulaze u školske klupe.

Uz najveće ulaganje u obrazovanje u povijesti (2,7 mlrd €), u ovom ćemo mandatu ostvariti strateški cilj - jednosmjensku nastavu u svim osnovnim školama!

„HRVATSKI DOM“ PETRINJA - PUČKO OTVORENO UČILIŠTE

Podsjetimo, za obnovu je do 31. srpnja iskorišteno čak 3,1 milijardi €, od čega 1,2 mlrd za Banovinu, a sredstva su osigurana iz Fonda solidarnosti EU-a, NPOO-a, povoljnih inozemnih zajmova i Državnog proračuna RH.

U Petrinji su nedavno otvoreni i Veteranski centar i Gradska munjara, vaš je grad dobar primjer sinergije između nacionalne i lokalne vlasti, na čemu čestitam gradonačelnici Magdaleni Komes i županu Ivanu Celjaku!

ZGRADE KATASTRA & DRŽAVNOG ARHIVA

Drago nam je vidjeti da su i ovi objekti u Petrinji vraćeni u punu funkciju, što se svakako može zahvaliti i uspješnom povlačenju europskog novca, uz čiju se pomoć na Banovini obnavljaju ili podižu i višestambene zgrade i obiteljske kuće.

ZAMJENSKE OBITELJSKE KUĆE U DONJOJ BAČUGI (GRAD PETRINJA)

Zahvaljujem potpredsjedniku Vlade RH Tomi Medvedu na obilaženju terena od prvog dana, potpredsjedniku za obnovu Branku Bačiću koji je čitavom procesu dao novi zamah te ministrici Nini Obuljen Koržinek - koja brine o zaštićenoj, kulturno-povijesnoj zoni Petrinje.

Obnova se uistinu zahuktala, i na Banovini i u Zagrebu!

SISAK: KOMPLEKS ZGRADA ODGOJNO-OBRAZOVNE & KULTURNE NAMJENE

Rekordnim ulaganjem od 2,7 milijarde € u obrazovnu infrastrukturu diljem Hrvatske omogućavamo uspostavu jednosmjenske nastave i stvaramo jednake prilike za svu djecu! To je strateški prioritet naše Vlade!

Varaždinska županija imat će 1. u Hrvatskoj jednosmjensku nastavu u svim osnovnim školama!

Vrijedi podsjetiti i da je Vlada svim učenicima u svim osnovnim školama u Hrvatskoj osigurala besplatne udžbenike, besplatan prijevoz i besplatan obrok.  

OSNOVNA ŠKOLA ZORKE SEVER (POPOVAČA)

Da, kvalitetnije obrazovanje mladih ključno je za budućnost Hrvatske!

Proračun Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih za ovu godinu iznosi 3,8 milijarde €, veći je više nego dva puta u odnosu na 2016. godinu, kada je iznosio 1,6 mlrd!

A A A