Vijesti
6. 1. 2019.

Istina o agresiji velikosrpskog režima i suočavanje s prošlošću ključni su za pomirbu koja nam je potrebna!

Istina je ključna za pomirbu, a ona se odnosi na to da je Hrvatska bila žrtva agresije Miloševićeva velikosrpskog režima. Važno je napraviti iskorake u procesu suočavanja s prošlošću - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković u izjavi za medije nakon primanja koje Srpsko narodno vijeće (SNV) tradicionalno priređuje u Zagrebu u povodu Božića prema julijanskom kalendaru:

- Radimo na integraciji srpske manjine u Hrvatskoj. Oslanjamo se i na proces mirne reintegracije kao jednu od najvećih ostavština dr. Franje Tuđmana. I pripadnici srpske manjine daju doprinos modernoj Hrvatskoj, a čine to prema vremenskom kalendaru za koji smatraju da je njima primjeren.

Obraćanje na primanju

U samom obraćanju na primanju, Plenković je kazao da je sjećanje na Kristovo rođenje prilika za osnaživanje vjere u mir, solidarnost i toleranciju među ljudima, kao i zajedničko rješavanje pitanja važnih za sve naše sugrađane. Istaknuo je da vjera u bolje sutra ujedinjuje naše građane bez obzira na njihovu etničku i vjersku pripadnost.

- Međusobno razumijevanje i tolerancija temelj su hrvatskog društva, pa tako i djelovanja naše Vlade. Stoga mi je posebno drago da u Hrvatskom saboru već treću godinu uživamo podršku i povjerenje zastupnika svih nacionalnih manjina, uključujući i zastupnika srpske nacionalne manjine, koji tako izravno sudjeluju u donošenju javnih politika.

Problem nestalih usporava pomirbu

Povijest hrvatsko-srpskih odnosa, ustvrdio je predsjednik Plenković, bila je bremenita, dodavši da na njih izravno utječe i kvaliteta odnosa Zagreba i Beograda.

- Kao što se ni pomirba između Francuske i Njemačke nije dogodila preko noći, i u odnosima Hrvatske i Srbije trebat će još vremena da zacijele rane, a posebno bolno pitanje koje opterećuje naše odnose jesu nestale osobe. Nerješavanje tog pitanja znatno usporava potrebni proces pomirbe jer nas drži u prošlosti i ne omogućava nam da se okrenemo izgradnji budućnosti.

Manjine kao dio parlamentarne većine

Ponovio je da su hrvatskom društvu potrebni pomirba, tolerancija i međusobno uvažavanje te izrazio osobni stav da pripadnici manjine trebaju podržavati parlamentarnu većinu i biti njen dio jer samo tako postaju istinski akteri na političkoj sceni - pomažući Vladi i većini da još bolje uređuju zakonska, materijalna, financijska, institucionalna pitanja koja se odnose na prava manjina.

- Iskreno vjerujem da je to put kojim ćemo nastaviti, put koji može omogućiti Srbima u Hrvatskoj kvalitetan položaj i realizaciju njihovih prava. Zajednički trebamo graditi društvo u kojem se poštuju manjinska prava i uvažavaju manjinske posebnosti i identitet.

Operativni programi za manjine

Iskazao je zadovoljstvo da je suradnja s nacionalnim manjinama rezultirala i posebnim Operativnim programima za nacionale manjine za razdoblje 2017-2020.

- Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac podcrtao je da ova Vlada želi riješiti neka minimalna, ali ključna institucionalna, civilizacijska pitanja, a to je da svi naši sugrađani - bez obzira bili oni pripadnici manjina ili Hrvati - u 21. stoljeću imaju struju i vodu. I stoga ćemo taj proces dovršiti jer je to minimum standarda dostojanstvenog života u Hrvatskoj.

Reforme na dobrobit svih građana

Ističući da Vlada jednako brine o svim hrvatskim građanima, podsjetio je na već poduzete mjere, od gospodarskih i poreznih reformi do rasterećenja koja su povećala kupovnu moć naših sugrađana te potaknule zapošljavanje.

Naše reforme osigurat će i Hrvatima i pripadnicima nacionalnih manjina viši životni standard!

Dodao je da je Vlada krenula sa snažnom obrazovnom reformom te jačanjem svega onog što u središte hrvatskog društva stavlja obitelj i demografsku politiku.

Podsjetio je i na niz zakona koji omogućuju ravnomjeran regionalni razvoj i kojima bi se trebale smanjiti nejednakosti u hrvatskom društvu, osobito na područjima koja su bila razorena u agresiji na Republiku Hrvatsku.

Zajednička vjera u bolje sutra

Upravo na tom tragu i vođeni univerzalnim vrijednostima, naglasio je Plenković, smatramo da blagdan Božića treba biti temelj razumijevanja i uzajamnog poštovanja svih kršćanskih vjernika u Hrvatskoj.

- Zajedničko svima nama su vjera i nada u bolje i pravednije sutra za naše obitelji, naše bližnje, za cjelokupno hrvatsko društvo. Stoga neka i ovaj Božić svim kršćanskim vjernicima bude poticaj za dijalog i za suradnju i za izgradnju društva tolerancije i povjerenja.

Na kraju je uz tradicionalni pozdrav - Mir Božji, Hristos se rodi - svim pravoslavnim vjernicima poželio sretan i blagoslovljen Božić.

A A A