Vijesti
18. 4. 2019.

Nacionalni program reformi: 10 područja, 30 mjera, 100 aktivnosti ZA konkurentno gospodarstvo & održive javne financije!

Glavni ciljevi Nacionalnog programa reformi jačanje su konkurentnosti gospodarstva, povezivanje obrazovanja s tržištem rada i održivost javnih financija, a ostvarit će se kroz 10 reformskih područja, 30 mjera i 100 aktivnosti! - istaknuo je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković otvarajući 153. sjednicu Vlade.

Naglasio je i da preliminarni podaci pokazuju kako bi u 2018. višak proračuna opće države trebao iznositi 758 milijuna kuna, i to unatoč 2,5 milijarde kuna plaćenih državnih jamstava za brodogradilišta.

Ekspertiza u obnovi Notre-Dame de Paris

Na početku sjednice, predsjednik Plenković osvrnuo se na protekli tjedan. U ime Vlade još je jednom izrazio solidarnost s francuskim narodom nakon velikoga požara koji je učinio golemu štetu na katedrali Notre-Dame u Parizu. Dodao je da ponudom hrvatske ekspertize u obnovi katedrale, koja je simbol Francuske, Europe i kršćanstva, šaljemo snažnu poruku prijateljstva Francuskoj.

- Iskoristit ćemo ekspertizu koju smo morali napraviti uslijed, nažalost, velikih šteta na našim spomenicima kulture i sakralnim zdanjima tijekom velikosrpske agresije, pri čemu su naši konzervatori i restauratori stekli neprocjenjivo iskustvo obnove, osobito crkava.

Sućut kancelarki Merkel

Izrazio je i sućut njemačkoj kancelarki Angeli Merkel u povodu stravične prometne nesreće u Portugalu u kojoj je poginulo 28 njemačkih turista.

Sućut predsjednika Vlade Plenkovića kancelarki Merkel u povodu prometne nesreće turističkog autobusa

Nove kuće u Hrvatskoj Kostajnici

Od ostalih aktualnih tema izdvojio je posjet Hrvatskoj Kostajnici, gdje su obitelji čije je kuće prije 13 mjeseci dobile novi dom.

Plenković uručio ključeve novih domova obiteljima iz Hrvatske Kostajnice čije je kuće uništilo klizište

- Našim angažmanom nove kuće su dane u trajno vlasništvo ljudima koji su u samo nekoliko minuta ostali bez krova nad glavom - rekao je Plenković i zahvalio svima koji su sudjelovali u rješavanju toga velikog problema.

Sporazum o Nacionalnoj dječjoj bolnici

Osvrnuo se i na vrlo važni sporazum o projektu Nacionalne dječje bolnice koji je s Gradom Zagrebom naša Vlada potpisala u ponedjeljak.

Nakon Pelješkog mosta & Rotora Remetinec, EU novcem gradimo i Nacionalnu dječju bolnicu!

- Želimo realizirati kapitalni projekt koji će dugoročno riješiti pitanje dječje bolnice u Hrvatskoj. Njime bismo osigurali sveobuhvatnu zdravstvenu zaštitu te objedinili i pojačali sve moguće pedijatrijske kapacitete aktualnih zagrebačkih bolnica. A to će ujedno biti i prvi korak prema uspostavljanju nacionalne sveučilišne bolnice! - naglasio je predsjednik Plenković.

Poručio je da Vlada nastavlja s ulaganjem u zdravstveni sustav istaknuvši da je dosad u različite bolnice uloženo već dvije milijarde kuna, od čega je 1,7 milijardi iz sredstava europskih fondova.

U 3 mjeseca novih 1,23 mlrd. kn za 5 slavonskih županija

Izdvojio je i 8. sastanak Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, koji je održan u Novoj Gradiški, kazavši da je od prethodnog sastanka u Pakracu zabilježen znatni napredak.

- U nešto malo više od 3 mjeseca dogovorili smo dodatnih 1,23 milijarde kuna projekata. Od ukupne omotnice za Slavoniju, a to je 18,5 milijardi kuna, dosad je ugovoreno čak 9,7 milijardi kuna.

Projekt Slavonija, Baranja i Srijem ide dobrim tempom - Dosad smo ugovorili projekte vrijedne 9,7 mlrd. kuna!

Dodao je da ova Vlada Projektom Slavonija, Baranja i Srijem kontinuirano pruža ruku istoku Lijepe Naše i naglasio da su svi župani i saborski zastupnici iz tog kraja jako zadovoljni načinom provedbe.

Izrazio je zadovoljstvo što Vladu u tom procesu prati i Svjetska banka s preciznom „dijagnozom“ što se još može učiniti kako bi se još bolje fokusirali napori i postigli još snažniji efekti svih projekata ZA pet slavonskih županija.

U Novoj Gradiški potpisano je i 18 ugovora vrijednih 422 milijuna kuna, a idući sastanak bit će u Orahovici, za 3 mjeseca.

Kinezi stižu u Uljanik i 3. maj

Govoreći o situaciji u brodogradilištima Uljanik i 3. maj, kazao je da je nakon posjeta kineskog premijera dogovoreno da će u Hrvatsku početkom svibnja doći predsjednik Uprave najveće brodograđevne kompanije u toj zemlji China Shipbuilding Industry Corporation.

Nakon sastanka vidjet će se kakve su njihove procjene i što eventualno mogu učiniti u vezi brodogradilišta, dodao je premijer Plenković.

- Na temelju političkih razgovora s premijerom Lijem došli smo vrlo brzo u fazu da oni posjete Hrvatsku.

Nacionalni program reformi

Najvažnijim točkama današnje sjednice Vlade izdvojio je Nacionalni program reformi i Program konvergencije.

Istaknuo je da Nacionalni program reformi predstavlja kontinuitet Vladine politike koja se sastoji od fiskalne konsolidacije, provođenja strukturnih reformi i privlačenja investicija.

Podsjetio je da je Hrvatska 2017. izašla iz procedure prekomjernog proračunskog manjka, a prije otprilike mjesec i pol dana i iz procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža. Potom je agencija Standard&Poor's Hrvatskoj vratila investicijski kreditni rejting.

Proračun u suficitu unatoč jamstvima

Nacionalni program reformi dijeli se na tri cilja - jačanje konkurentnosti gospodarstva, povezivanje obrazovanja s tržištem rada i održivost javnih financija - koji će se ostvariti kroz 10 reformskih područja, 30 mjera i 100 aktivnosti, najavio je predsjednik Plenković.

Tih 10 reformskih područja su unaprjeđenje poslovnog okruženja, rast investicija, poboljšanje upravljanja i raspolaganja državnom imovinom, unaprjeđenje javne uprave, poboljšanje učinkovitosti pravosudnog sustava, obrazovanje i osposobljavanje u skladu s potrebama tržišta rada, jačanje okvira za upravljanje javnim financijama i provedbu fiskalne konsolidacije, poticanje demografske obnove, unaprjeđenje sustava socijalne skrbi i osiguranje financijske stabilnosti, održivosti i kvalitete zdravstvenog sustava.

Program konvergencije 2019. - 2022.

Govoreći o Programu konvergencije za razdoblje od 2019. do 2022. godine, Plenković je naglasio da on pokazuje da Vlada prepoznaje široke gospodarske trendove i ozračje u svijetu, a da joj se politika temelji na zdravom rastu. Dodao je da Vlada troši onoliko koliko ima i trudi se, kada to može, uštedjeti.

Program konvergencije: Nastavak rasta gospodarstva i zaposlenosti, u samom vrhu EU po smanjenju javnog duga

Podsjetio je i da je naša Vlada pretprošle godine bila prva koja je poslije 1998. ostvarila proračunski višak - i to od 2,9 milijardi kuna.

Preliminarni podaci pokazuju kako bi pak u 2018. višak proračuna opće države trebao iznositi 758 milijuna kuna - unatoč 2,5 milijarde kuna isplaćenih državnih jamstava za brodogradilišta!

Završili smo 2018. u suficitu, i to unatoč isplati jamstava za brodogradilišta! Kinezi stižu u Uljanik & 3. maj!

Rekordno smanjivanje duga & zdravi rast

Predsjednik Plenković očekuje daljnje smanjenje udjela duga opće države u BDP-u, tako da bi sa sadašnjih 74.6 posto trebao 2022. pasti na - 62 posto.

Istaknuo je i kako bi gospodarski rast u 2019. trebao biti 2,5 posto.

- To je zdravi rast, nije temeljen na zaduživanju hrvatskih generacija i povećanju duga, nego obrnuto - manje zaduženja, a kontinuirani rast.

A A A