Vijesti
7. 4. 2020.

Ovu bitku moramo mudro voditi - u pitanju su ljudski životi! Budimo strpljivi, izdržimo, pridržavajmo se i dalje uputa struke!

U dogovoru sa strukom izmijenit će se režim rada tržnica kako bi se OPG-ovima omogućilo da prodaju svoje proizvode, a građanima da ih kupuju. No ne bih špekulirao o idućoj zaštitnoj mjeri koja bi mogla biti ukinuta. Ne smijemo pogriješiti. Strategijom borbe protiv virusa i ograničenjima uspjeli smo usporiti širenje epidemije. Stoga apeliram da se ponašamo jednako odgovorno kao i dosad - poručio je Andrej Plenković nakon sastanka Kluba zastupnika HDZ-a.

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH poručio je iz Hotela Westin u Zagrebu, gdje se radi glasovanja izvanredno održala sjednica Hrvatskog sabora, da naša Vlada i Nacionalni stožer Civilne zaštite nemaju pravo na  pogrešku jer su u pitanju ljudski životi i zdravstvena sigurnost hrvatskih građana:

- Ovu bitku, koja neće kratko trajati, moramo mudro voditi. Ne smijemo pogriješiti. Još nema dokazanog ni lijeka ni cjepiva - ne smijemo olako tvrditi “još koji dan i bit će sve dobro”. Činjenica jest da smo strategijom borbe protiv epidemije koju smo izabrali udarili svom silinom, restriktivnim mjerama, na virus. I taj je udar bio tako snažan da smo uspjeli usporiti širenje zaraze.

Ključ - samodisciplina i osobna odgovornost

Cilj nam je bio smanjiti broj novozaraženih - dodao je Andrej Plenković - i mi smo u tome uspjeli:

- Izabrali smo zdravstvenu sigurnost građana, tako ćemo i nastaviti. Mogu potvrditi da će se u dogovoru sa strukom izmijeniti režim rada tržnica kako bi se hrvatskim poljoprivrednicima omogućilo da prodaju svoje proizvode, a građanima da ih kupuju. Ne bih špekulirao o sljedećoj zaštitnoj mjeri koja bi mogla biti ukinuta. Mjere ćemo mijenjati kada se budu smjele mijenjati.

Hrvatska je pravodobno reagirala. No mjere ne smijemo naglo popuštati kako ne bismo poništili sve dobro što je dosad napravljeno

Budimo strpljivi, izdržimo koliko god treba - još jednom je apelirao:

- Imajmo povjerenje u struku i Nacionalni stožer. Pridržavajmo se i dalje temeljne preporuke o socijalnoj distanci. Samodisciplina i odgovornost su ključne.

Odgovorno suočavanje s krizom

Istaknuo je da će se Vlada nastaviti ponašati odgovorno kao što se do sada ponašala:

- Ekonomskim i socijalnim mjerama ispunili smo očekivanja i radnika i poduzetnika, a pravodobnom reakcijom na opasnost epidemije i strogim epidemiološkim mjerama uspjeli smo suzbiti širenje zaraze. Naš recept se zasad pokazao učinkovitim, učinkovitijim od mnogih drugih, i puno bogatijih zemalja. Vlada će stalno pratiti razvoj situacije, u skladu s tim donositi nove mjere i zakone te za njih i dalje tražiti potporu Sabora.

Gotovo jednoglasna podrška ekonomskim i socijalnim mjerama Vlade RH! Sabor se 15. travnja vraća kući - na Markov trg!

Rast potpore Vladi HDZ-u

Upitan za rast, prema svim anketama, popularnosti HDZ-a i potpore smjeru kojim ide Hrvatska, kratko je odgovorio:

- Rast povjerenja signal je da Vlada pravilno upravlja krizom i brine o interesu hrvatskih građana.

CRO Demoskop: HDZ ponovno na vrhu! Rekordni broj građana zadovoljan smjerom kojim vodimo Hrvatsku!

I više nego snažna podrška Vladinim gospodarskim mjerama!

Jedini smisao - zdravstvena sigurnost građana

Komentirajući odluku parlamentarne većine da na prijedlog Kluba zastupnika HDZ-a uputi izmjene Zakona o elektroničkim komunikacijama u drugo čitanje, izrazio je žaljenje što je u vezi s tim pitanjem došlo do neke vrste gotovo ideološke rasprave:

- Zadiranje u privatnost građana posljednja je stvar koja bi i meni i ovoj Vladi mogla pasti na pamet. Ta teza je toliko banalna i pogrešna da ne mogu vjerovati da je uopće postala predmet rasprave. Jedini je smisao zakonske izmjene taj da modernu tehnologiju, kao i u drugim zemljama, stavimo u funkciju zdravstvene sigurnosti građana.

Najnajnajzadnja stvar na svijetu

Mjera praćenja geolokacije putem mobitela odnosi se samo na COVID-19 i na potrebu lakšeg nadzora isključivo nad osobama koje su u (samo)izolaciji. Nama koji upravljamo ovom zahtjevnom krizom, vjerujte, tko s kim razgovara na mobitelu nije zadnja, nego najnajnajzadnja stvar na svijetu - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej plenković

A A A