Vijesti
20. 7. 2020.

Predsjednik Plenković dobio jednoglasnu podršku za sastav nove Vlade RH!

(VIDEO) Na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a potporu su dobili i Gordan Jandroković za predsjednika Hrvatskog sabora i Branko Bačić za šefa Kluba zastupnika HDZ-a. Nakon sjednice, predsjednik HDZ-a i Vlade vratio se u Bruxelles - na nastavak posebnog sastanka Europskog vijeća o sredstvima za gospodarski oporavak država članica EU-a.

Izjavu Andreja Plenkovića, kao i odgovore na pitanja novinara, možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O ZAJEDNIČKOJ SJEDNICI

Svi predloženi ministri dobili su apsolutnu potporu na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Nova će Vlada imati 18 članova, od čega su četiri potpredsjednika. To su Tomo Medved, koji je i ministar hrvatskih branitelja, Davor Božinović, koji će opet biti i ministar unutarnjih poslova, potpredsjednik i ministar financija Zdravko Marić te Boris Milošević koji će kao potpredsjednik Vlade biti zadužen za društvene djelatnosti teljudska i manjinska prava.

O MINISTRIMA

Mario Banožić bit će ministar obrane;, Ivan Malenica pravosuđa i uprave; Marija Vučković poljoprivrede; Oleg Butković mora, prometa i infrastrukture; Tomislav Ćorić gospodarstva i održivog razvoja; Nataša Tramišak regionalnog razvoja i europskih fondova; Josip Aladrović rada i mirovinskog sustava te obitelji i socijalne politike; Nikolina Brnjac turizma i sporta; Vili Beroš zdravstva; Nina Obuljen Koržinek kulture i medija; Radovan Fuchs znanosti i obrazovanja; Darko Horvat graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine.

Smanjili smo broj ministarstava s 20 na 16. Zahvaljujem na doprinosu svim bivšim ministrima - Vesni Bedeković, Draženu Bošnjakoviću, Gariju Cappelliju i Marku Paviću - koji će odsad biti u Hrvatskom saboru.

Predsjednik HDZ-a dobio mandat za sastavljanje nove Vlade: Smanjujemo broj ministarstava s 20 na - 16!

O DUŽNOSTIMA U SABORU

Za predsjednika Hrvatskog sabora stranačka su tijela jednoglasno predložila Gordana Jandrokovića, a za potpredsjednike akademika Željka Reinera i Antu Sanadera. Za predsjednika saborskog Kluba HDZ-a predložen je Branko Bačić, a za troje potpredsjednika Branka Juričev Martinčev, Miro Totgergeli i Josip Borić. Finalizira se Program rada Vlade 2020-2024, koji ćemo u četvrtak predstaviti u Saboru.

Jednoglasna potpora formiranju parlamentarne većine - Katičić novi glavni tajnik!

O ZAKONU O OBNOVI ZAGREBA

Kao što sam i obećao, to će biti prvi zakonski prijedlog nove Vlade. Bit će tu još nekoliko zakonskih prijedloga vezanih za financiranje obnove Grada Zagreba od posljedica potresa i još neki međunarodni ugovori. Smatram da je bolje da taj zakon ide u dva saborska čitanja. Naš je pristup temeljit, sustavan, uključiv i srednjoročan. To je srednjoročni proces obnove Zagreba.

O EU SREDSTVIMA ZA OBNOVU

Moji razgovori s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen rezultirali su time da ćemo za obnovu Zagreba avansno dobiti oko 89 milijuna eura iz Europskog fonda solidarnosti, a kada se do kraja procesuira naš zahtjev, bit će više od 500 milijuna eura.

O TERITORIJALNOM PREUSTROJU

Smanjit ćemo broj dužnosnika područne i lokalne samouprave te ćemo ići na funkcionalna spajanja općina. Držimo da sada imamo previše lokalnih dužnosnika, a ministar Malenica će izvijestiti javnost o detaljima.

O DOGOVORU U BRUXELLESU

Neće biti drugog summita. Cijelo vrijeme sam apelirao da cijela EU te šefovi država i vlada moraju pokazati odgovornost i zrelost te prepoznati važnost trenutka. Imamo dva velika dokumenta, višegodišnji EU proračun i plan oporavka „EU sljedeće generaciije“, nikad više novca nije bilo „na stolu“ europskih lidera. COVID-19 je promijenio svijet i uzrokovao je golemu ekonomsku i financijsku krizu. Nikada veće krize, osim Drugog svjetskog rata, nismo imali u zadnjih sto godina. I zato odgovor EU-a mora biti robustan, snažan, moćan. Mislim da je dogovor na pomolu. Našu zemlju očekuje 20 milijardi eura plus… samo je pitanje koliki će biti taj „plus“.

Naš cilj - da Hrvatska u idućih 7 godina iz EU-a dobije više od 20 milijardi eura za brzi gospodarski oporavak & razvoj

A A A