Vijesti
8. 12. 2021.

Otvorenje Centra za hrvatski jezik i kulturu & susret s hrvatskom zajednicom u Ukrajini

Iz Kijeva (3). Andrej Plenković: „Veselim se nastavku suradnje! Osnažujemo prijateljstvo i osvješćujemo stoljetnu vezu između naša dva naroda, svjedočimo o bliskosti Hrvata i Ukrajinaca. Želimo da se mladi Ukrajinci još bolje upoznaju s hrvatskom kulturom i hrvatskim jezikom“. Predsjedniku Vlade RH i HDZ-a uručeno je posebno priznanje - Red Kneza svetog Vladimira Velikog, krstitelja Kijevske države.

Na kraju vrlo sadržajnog prvog dana službenog posjeta Ukrajini, predsjednik Vlade RH i HDZ-a otvorio je Centar za hrvatski jezik i kulturu na Nacionalnom sveučilištu „Taras Ševčenko“ u Kijevu te se u glavnom ukrajinskom gradu sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u toj prijateljskoj nam zemlji i izaslanstvima kompanija koje su sudjelovale na Ukrajinsko-hrvatskom gospodarskom forumu.

Potvrđujemo prijateljske odnose između dva naroda & dvije zemlje. Podržavamo teritorijalni integritet & cjelovitost Ukrajine!

Produbljivanje trgovinske razmjene & gospodarske suradnje: U Kijevu otvaramo Ured Hrvatske turističke zajednice!

Bliskost hrvatskog i ukrajinskog naroda

„Veliko mi je zadovoljstvo otvoriti Centar za hrvatski jezik i kulturu, koji će i u budućnosti svjedočiti o bliskosti hrvatskog i ukrajinskog naroda, a ovdje i o bliskosti i sličnosti ukrajinskog i hrvatskog jezika" - rekao je Andrej Plenković obraćajući se rektoru i studentima Nacionalnog sveučilišta „Taras Ševčenko“.

Podsjetio je da na Filozofskom fakultetu u Zagrebu postoji katedra ukrajinistike:

- Na taj način osnažujemo prijateljstvo među naša dva naroda, a u konačnici jačamo i položaj ukrajinske manjine u Hrvatskoj i položaj Hrvata koji žive u Ukrajini.

Darovane knjige Matice hrvatske

Prilikom otvaranja, Plenković je darovao stotinjak knjiga u izdanju Matice hrvatske kako bi oplemenio biblioteku Centra za hrvatski jezik i kulturu:

- Želimo da se mladi Ukrajinci, koji će odabrati studij kroatistike, još bolje upoznaju s hrvatskom kulturom, hrvatskim jezikom i bliskošću naša dva slavenska naroda. Veselim se nastavku suradnje!

Povećavaju se kapaciteti za kvalitetnu izobrazbu studenata kroatistike u Kijevu. Osim one političke i gospodarske, osnažujemo i kulturnu, znanstvenu, sveučilišnu dimenziju naših prijateljskih odnosa - zaključio je hrvatski premijer.

S Hrvatima u Ukrajini

Na samom kraju prvog dana posjeta Ukrajini, u Kijevu se susreo s hrvatskom zajednicom u toj zemlji i sudionicima Ukrajinsko-hrvatskog gospodarskog foruma:

- Gospodarski forum pokazao je zajedničku predanost za pokretanje novih projekata, daljnje povećanje naše trgovinske razmjene i uzajamnih ulaganja Hrvatske i Ukrajine. I sutra, tijekom posjeta Lavovu na zapadu Ukrajine, sastat ću se s Hrvatima koji žive u tom dijelu zemlje i još jednom osvijestiti poveznice i snažnu, stoljetnu vezu između naša dva naroda.

Predsjedniku Vlade RH i HDZ-a Andreju Plenkoviću uručeno je posebno priznanje - Red Kneza svetog Vladimira Velikog, krstitelja Kijevske države.

UKRAJINSKO GRKOKATOLIČKO SVEUČILIŠTE U LAVOVU

Drugog dana službenog posjeta Ukrajini, u četvrtak, Plenković će boraviti u Lavovu gdje će na Ukrajinskom grkokatoličkom sveučilištu održati predavanje na temu budućnosti Europe.

Također je predviđeno, među ostalim, polaganje cvijeća na spomenik Hrvatima poginulima na Istočnom bojištu u Prvom svjetskom ratu, susret s profesorima i studentima kroatistike te s predstavnicima hrvatskih udruga.

A A A