Vijesti
30. 8. 2023.

Još je puno postignuća, još puno posla pred nama u ovom mandatu!

(VIDEO) Šire predsjedništvo HDZ-a izrazilo zadovoljstvo ekonomskim uspjesima Vlade RH. Andrej Plenković: 1. U europskom vrhu s rastom BDP-a od 2.7%. 2. Turistički prihodi bolji nego 2019. godine. 3. Porast mirovina temeljem usklađivanja od 8.42% najveći u 24 godine. 4. Nacionalna naknada za starije osobe veća za 25%. 5. Dodatak od 5-10% plaće za 29.000 državnih namještenika i službenika. 6. Prosječna neto plaća dosegnula 1.150 €, a obećali smo 1.000 do kraja mandata. 7. Za 18 novih domova za starije osobe 160 milijuna €. 8. Aneks NPOO-a: 2.2 milijarde € za škole i obnovu. 9. Za nove dječje vrtiće bespovratnih 215 milijuna €. 10. Zaposlenih 215.165 više nego na kraju SDP-ove Vlade.

Predsjednik naše stranke i naše Vlade na redovitom sastanku nacionalnog vodstva HDZ-a, a potom i na uobičajenoj konferenciji za medije, nije govorio samo o snažnom gospodarskom rastu u 2. kvartalu 2023. godine.

Gospodarski rast 10. kvartal zaredom potvrđuje da se znamo nositi s krizama & da su zaštitne mjere bile - uspješne!

Odlični rezultati u turizmu

Istaknuo je da se u turizmu osjete pozitivni efekti eura i Schengena te najavio da će - unatoč zlogukim prognozama dežurnih katastrofičara - turistički prihodi vjerojatno biti veći nego rekordne, pretpandemijske 2019. godine.

Iznimno smo zadovoljni turističkim pokazateljima. Na razini smo povijesne 2019. godine, a u predsezoni smo ostvarili nove rekorde!

Skrb o starijim građanima

Andrej Plenković je podsjetio na činjenice da je povećanje mirovina temeljem usklađivanja od 8.42% najveće u zadnje 24 godine te da je Vlada RH Izmjenama Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe podigla njen iznos za 25% - sa 120.71 na 150 eura.

Najveća stopa usklađivanja mirovina u zadnje 24 godine, porast nacionalne naknade za 25%, dodatak na plaće u državnoj službi & nove zaštitne mjere!

Na prvoj Vladinoj sjednici nakon ljetne stanke osigurano je 160 milijuna eura za izgradnju i opremanje 18 novih domova za starije i nemoćne osobe diljem Hrvatske.

„U njima će biti smješteno dodatnih 1.700 ljudi. Ovakve investicije za domove nikada nije bilo!“ 

Nastavljamo dalje - odgovorno & na dobrobit hrvatskih ljudi!

Najava 5. paketa zaštitnih mjera

Kad govori o položaju naših starijih sugrađana, oporba „zaboravlja“ da smo u dvjema svjetskim krizama - napomenuo je predsjednik Plenković - donijeli četiri paketa pomoći hrvatskim građanima, a u svakom smo u prosjeku izdvojili 65 milijuna eura za oko 700.000 umirovljenika.

„Slično će biti i u 5. paketu. Stupit će na snagu s prvim danom listopada“.

U školskoj godini koja uskoro započinje predviđeno je 240 milijuna eura za pristupačnije i kvalitetnije obrazovanje, a otprije su uvedeni besplatni udžbenici, besplatni prijevoz i besplatni obrok.

„To je veliko postignuće za kvalitetu života naših školaraca, potpora obiteljima. Mogu najaviti da ćemo ovotjednim Aneksom Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) od Europske komisije zatražiti dodatnu milijardu eura za obrazovnu infrastrukturu, a 1.2 milijardi eura za nastavak obnove“.

Schengen i euro ojačali su vanjskopolitički položaj Hrvatske! Slijede nova EU sredstva na dobrobit građana - čak 4.4 milijarde €!

… i nove dječje vrtiće

Iz NPOO-a otprije je već osigurano 215 milijuna eura bespovratnih EU sredstava za izgradnju i opremanje novih dječjih vrtića, u kojima će se u njima otvoriti još 22.500 mjesta.

Uz pomoć EU novca dosad smo otvorili 17.000 novih mjesta u dječjim vrtićima. S 215 milijuna € iz NPOO-a otvorit ćemo još 22.500!

Rekordna zaposlenost

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH izdvojio je i podatak da Hrvatska bilježi najveću zaposlenost ikad!

„U prvih 7 mjeseci 2023. u prosjeku smo imali 215.165 osiguranika HZMO-a više nego u istom razdoblju 2015. - u posljednjoj godini SDP-a u Banski dvori. To je porast od 15.06%!“

Koridor Vc, Tunel Učka & Rafale

Iako smo na ove brojke itekako ponosni, Andrej Plenković je najavio da je „još puno posla, još puno postignuća pred nama u ovom mandatu“!

- Puštanjem u promet podvožnjaka na "Čepinskoj cesti" deblokirali smo Grad Osijek, za nekoliko se dana potpisuje ugovor o radovima na preostalom dijelu 5C koridora prema granici s Mađarskom, a 18. rujna otvorit ćemo 2. cijev Tunela Učke.

A u 2024. u Lijepu Našu stižu borbeni zrakoplovi Rafale, koji će preletjeti Knin na idućoj obljetnici Oluje! - podcrtao je na kraju Andrej Plenković.

A A A