Vijesti
4. 9. 2023.

Radi funkcionalnosti BiH i ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda potrebno je nastaviti razgovore o izbornoj reformi

Andrej Plenković: Nastavak reformskog procesa, što uključuje i cjelovitu izbornu reformu, ključan je kako bi BiH započela pristupne pregovore s Europskom unijom - za što se Hrvatska snažno zalaže. Neprihvatljivo nam je da Hrvatima drugi narod nameće člana Predsjedništva BiH, to ne pridonosi stvaranju pozitivnog ozračja i povjerenja među narodima. Dragan Čović: BiH je ostvarila značajan napredak na europskom putu nedavnim usvajanjem niza EU reformskih zakona. Izborni zakon i zaštita legitimnog predstavljanja ostaju - prioritet.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS) Dragana Čovića. Razgovarali su o bilateralnim odnosima i suradnji sviju država, europskom putu BiH te ostvarenju pune ravnopravnosti konstitutivnih naroda i ostalih građana u toj zemlji.

Hrvatski je premijer na društvenoj mreži X poručio da je nastavak reformskog procesa ključan kako bi BiH započela pristupne pregovore s Europskom unijom:

- Hrvatska pruža snažnu podršku. Radi funkcionalnosti BiH i ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda potrebno je nastaviti razgovore o izbornoj reformi.

Puna ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH - strateški interes Republike Hrvatske

Dragan Čović, koji je i supredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, istaknuo je da je BiH ostvarila značajan napredak na europskom putu nedavnim usvajanjem niza reformskih zakona koje je bio zatražio EU.

Uz važnu napomenu:

- Izborni zakon i zaštita legitimnog predstavljanja ostaju prioritet.

NEPRIHVATLJIVA PRAKSA PREGLASAVANJA HRVATA

Podsjetimo, premijer Plenković se prije nekoliko dana na sjednici Vlade RH osvrnuo na presudu Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Slaven Kovačević”.

- Primili smo na znanje presudu, ali vrlo jasno poručujem da ćemo se i dalje zauzimati za legitimno predstavljanje te jednakopravnost konstitutivnih naroda i ostalih građana u BiH. Neprihvatljivo nam je da Hrvatima drugi narod nameće člana Predsjedništva BiH. To se dogodilo već četiri puta u zadnjih 16 godina.

Uspostava hitne helikopterske službe! Usvajanje Aneksa NPOO-a - iz EU-a dodatnih 4.4 milijardi eura za Hrvatsku!

Na Vladinoj je sjednici kazao i da je o tom problemu razgovarao i s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto prigodom susreta na marginama Bledskog foruma:

- Pozivam sve političke aktere u BiH da nastave rad na izmjeni Izbornog zakona, uz poštivanje ustavnog načela ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda. Nametanje člana Predsjedništva BiH ne pridonosi stvaranju pozitivnog ozračja i povjerenja među narodima u BiH, osobito imajući na umu da se Hrvatska snažno zalaže za novu fazu institucionalnog odnosa između BiH i Europske unije, tj. otvaranje pregovora.

A A A