Vijesti
28. 11. 2023.

Hrvatska - trenutačno broj 1 po rastu nacionalne ekonomije u Europskoj uniji!

Hrvatska je u 3. kvartalu ove godine ostvarila realni rast BDP-a od 2.8%. Koliko je snažan oporavak našeg gospodarstva nakon COVID-a, još plastičnije svjedoči podatak da je BDP RH u 3. tromjesečje 2023. realno 13% veći nego u istom kvartalu pretpandemijske 2019. godine! Premijer Andrej Plenković: Ovako snažni i ubrzani gospodarski rast potvrđuje da je Vlada RH u globalnim krizama povlačila ispravne poteze. Da su naše zaštitne mjere bile itekako - uspješne! Nastavljamo s podizanjem primanja svih građana i zaštitom životnog standarda!

Prema dosadašnjim podacima za 23 države članice, Hrvatska je na samom vrhu EU-a po rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) u 3. kvartalu! - komentirao je predsjednik Vlade RH i HDZ-a najnoviju procjenu Državnog zavoda za statistiku:

- Ovako snažni i ubrzani gospodarski rast potvrđuje da je Vlada RH u globalnim krizama povlačila ispravne poteze. Da su naše zaštitne mjere bile itekako - uspješne!

Rekordni rast zaposlenosti, plaća i mirovina

Ne samo da smo očuvali ekonomsku i političku stabilnost zemlje, socijalnu koheziju te radna mjesta - nastavio je Andrej Plenković - nego smo i kontinuirano povećavali zaposlenost usprkos svim izazovima:

- I to uz rekordni porast plaća i mirovina te najviši kreditni rejting u povijesti!

Nakon što su to već učinili S&P i Fitch, i Moody's je poboljšao izglede kreditnog rejtinga RH - pritom potvrdivši njegovu investicijsku razinu Baa2!

U izvješću DSZ-a - dodao je - raduju i činjenice da su upravo povećanje investicija i učinkovito korištenje EU novca dala snažni zamah našem BDP-u:

- Hrvatska je, ne zaboravimo, vodeća u Europi i po povlačenju bespovratnih sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO)!

Nastavljamo istim tempom, istim smjerom!

Nastavljamo s podizanjem primanja svih građana, zaštitom životnog standarda, ulaganjima u razvojno-socijalne projekte, provedbom reformi, poticanjem rasta i jačanjem konkurentnosti hrvatskog gospodarstva - zaključio je premijer Plenković.

Prioriteti proračuna - Nastavak rasta plaća, zaposlenosti i mirovina, zaštita izloženijih građana & daljnja ulaganja u razvoj!

RAST 11. KVARTAL ZAREDOM

Treći kvartal ove godine već je 11. tromjesečje zaredom u kojem Hrvatska bilježi pozitivnu stopu kretanja BDP-a na godišnjoj razini.

Unatoč oporbenom crnilu i zlogukim najavama (priželjkivanjima) o „propasti Hrvatske“, rast je i brži nego u prethodnom kvartalu, kada je BDP porastao 2.7%.

Gospodarski rast 10. kvartal zaredom potvrđuje da se znamo nositi s krizama & da su zaštitne mjere bile - uspješne!

RH - EU 2.8% : 0.1%

Na realni rast u trećem kvartalu 2023. najveći utjecaj imali su - navodi DSZ - nastavak povećanja potrošnje kućanstava (od 3%) te sve brži rast investicija u fiksni kapital (od 6.1%).

Prema podacima Eurostata o gospodarskom rastu 3. tromjesečju 2023. u (do sada obrađene) 23 države članice, Hrvatska je vodeća u EU-u! Drugi iza nas je Cipar s 2.2%, slijedi Rumunjska s 2.1%.

Također prema Eurostatu, gospodarstvo EU-a u proteklom je kvartalu poraslo na godišnjoj razini za samo 0.1%.

POZDRAV MALIŠANKAMA & MALIŠANIMA!

Ovim podacima dodajmo i to da će Hrvatska, prema zadnjoj procjeni Europske komisije, u cijeloj 2023. imati gospodarski rast od 2.6% …

… te da je Lijepa Naša (prema Eurostatu) s kolovoza na rujan 2023. ostvarila najsnažniji rast industrijske proizvodnje od svih država članica EU-a!

Pozdrav jalnoj i lažljivoj, a jalovoj i nemoćnoj oporbi!

CROBAROMETAR: HDZ povećao prednost nad ljevicom! Jači smo nego SDP, MOST & NE Možemo skupa!

A A A