Vijesti
30. 11. 2023.

Predsjedanjem IHRA-om Hrvatska pridonosi zajedničkoj misiji očuvanja sjećanja na Holokaust

PVRH Plenković na otvorenju Plenarnog sastanka Međunarodnog saveza za sjećanje na Holokaust (IHRA) u Zagrebu: Hrvatsko predsjedništvo potaklo je suradnju između stručnjaka i politike, jačajući tako učinkovitost IHRA-e. To nas približava svijetu koji je spreman boriti se protiv antisemitizma, protiv diskriminacije Roma, protiv nijekanja i iskrivljavanja Holokausta. Ulažemo napore u očuvanje sjećanja da se takvi zločini više nikada ne ponove. To je važno za sve buduće naraštaje. RH pozdravlja sve zemlje članice IHRA-e koje su otvorile arhive kako bi se osiguralo da svi dokumenti o Holokaustu budu dostupni istraživačima.

Plenum IHRA-e održan je u zgradi Hrvatskog državnog arhiva, što izvrsno simbolizira temu sastanka i strategiju Međunarodnog saveza - očuvanje svjedočanstava o Holokaustu. 

Premijer Andrej Plenković u prigodnom je obraćanju predsjedanje IHRA-om ocijenio vrlo važnim za Hrvatsku:

- Ono je imalo snažni utjecaj na nacionalnu borbu protiv antisemitizma, ali i na zajedničke napore usmjerene ka inicijativi o budućnosti sjećanja „Future of Remembrance“.

Na početku govora zahvalio je supredsjedateljicama hrvatskog predsjedanja Tereziji Gras i Sari Lustig na odličnom vodstvu, na usredotočenosti i posvećenosti, osobito u izazovnim vremenima za IHRA-u i židovske zajednice diljem svijeta.

Zahvalio je i svim članovima hrvatske delegacije, kao i svima uključenima u organizaciju Plenuma i ostalih događaja održanih tijekom hrvatskog predsjedanja.

Snažna osuda terorističkog napada Hamasa …

Izdvojio je da je brutalni teroristički napad Hamasa na Izrael 7. listopada ostavio trag na svijet te označio jasno „prije i poslije“ - u smislu da je antisemitizam postao globalna prijetnja:

- Hrvatska Vlada solidarna je s Izraelom, svojim bliskim partnerom i jednom od država članica IHRA-e. Snažno smo osudili terorističke zločine Hamasa - ubojstva i otmice izraelskih civila, osobito žena, djece i starijih, uključujući i preživjele Holokausta. Još jednom izražavam žaljenje zbog gubitka života i sućut svim Izraelcima i Židovima u dijaspori koji su izgubili članove obitelji.

Stojimo uz Izrael & osuđujemo teroristički napad Hamasa, ističući važnost pridržavanja normi humanitarnog i međunarodnog prava

… i potpora rješenju koje će osigurati trajni mir

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a poručio je da Hrvatska podupire napore međunarodne zajednice, koja aktivno traži rješenje koje će donijeti trajni mir, osigurati oslobađanje svih talaca, izbjeći daljnje civilne žrtve i olakšati humanitarnu situaciju u Pojasu Gaze.

Sjećanje, obrazovanje, istraživanje

Podsjetio je da je Hrvatska - kada je započela predsjedanje IHRA-om 28. veljače ove godine - jasno istaknula da, kako nas napuštaju posljednji svjedoci Holokausta, cijeli svijet mora odlučiti kakva će budućnost globalnog sjećanja, obrazovanja i istraživanja biti bez njih:

- Svjedoci Holokausta bili su naši učitelji, vodiči u muzejima, strastveni pripovjedači koji su potvrđivali najdokumentiraniji genocid u povijesti. U ovoj prigodi, dok su svjedoci još živi i aktivni, naša je odgovornost osigurati da njihovi glasovi odjekuju još glasnije i da inspiriraju buduće generacije.

Povijest nam mora pomoći u izgradnji tolerantniijeg i humanijeg svijeta

Borba protiv antisemitizma i iskrivljavanja istine

Dodao je da se članice IHRA-e nakon napada na Izrael 7. listopada i porasta antisemitizma pitaju je li učinjeno dovoljno, a IHRA-inim poslanicima na Plenumu zahvalio što su živote posvetili borbi protiv antisemitizma, očuvanju svjedočanstava i suzbijanju iskrivljavanja povijesne istine:

- Radi se o najboljim svjetskim stručnjacima u sjećanju na Holokaust, koji svojim radom svakodnevno jačaju glasove svjedoka. To i je osnova IHRA-ina mandata.

Naša je obveza ustrajati u borbi protiv govora mržnje, antisemitizma i iskrivljavanja istine & osnaživati obrazovanje i istraživanja o Holokaustu

Govoreći o osnovnim principima kojima se vodilo hrvatsko predsjedništvo, naveo je jasnu viziju, komunikaciju, dosljednost i posvećenost:

- Budućnost sjećanja zahtijeva da ta četiri principa ojačaju IHRA-u, osobito u njenoj ulozi da solidarnost pretvori u djelo koje će odgovoriti na današnje izazove, kao što su brzorastući antisemitizam te jačanje mržnje i podjela.

Zaštita činjenica & jačanje društva

Premijer Plenković također je kazao da hrvatsko predsjedanje obilježava 10. obljetnicu Radne definicije IHRA-e o poricanju i iskrivljavanju istine o Holokaustu:

- Ta je definicija pokrenula svijet prema suprotstavljanju tom opasnom fenomenu. Podsjećam da je Vlada RH u siječnju 2023. usvojila sve tri radne definicije IHRA-e. Prije nekoliko mjeseci hrvatsko je predsjedništvo, u suradnji s UNESCO-om, bilo domaćin prve radionice o suzbijanju iskrivljavanja Holokausta. Na njoj je bilo vidljivo kako te radne definicije osnažuju ljude koji se bave ovim problemom, pomažu im u zaštiti činjenica i jačanju društva.

U Puli otvoren Park Anne Frank: Zaštita povijesnih činjenica & poučavanje mladih najbolji je način da očuvamo sjećanje na Holokaust

Očuvanje spomen-područja …

Naglasio je da će zaštiti činjenica isto tako pridonijeti IHRA-ina Povelja o očuvanju spomen-područja i preporuke za unaprjeđenje pristupa arhivima:

- To se vidjelo i prilikom posjeta Jasenovcu. Ovim putem zahvaljujem Robertu Williamsu i svim IHRA-inim stručnjacima koji su sudjelovali u izradi preporuka za to spomen-područje. Izmjene koje su već implementirane, kao i one koje će to tek biti, pokazuju što se sve može učiniti kroz suradnju angažiranih stručnjaka i predane političke razine.

Komemoracija u Spomen-području Jasenovac: Počast žrtvama & osuda zločina

… i otvaranje arhiva

Podsjetio je da je tijekom njegovog mandata Hrvatska usvojila novi Zakon koji je omogućio potpuni pristup arhivima kako za istraživače, tako i za obitelji koje traže informacije u svrhu potraživanja oduzetih umjetničkih djela:

- Stoga, u skladu sa Stockholmskom deklaracijom, Hrvatska pozdravlja sve zemlje članice IHRA-e koje su poduzele potrebne korake prema lakšem otvaranju svojih arhiva kako bi se osiguralo da svi dokumenti koji se tiču Holokausta budu dostupni istraživačima.

Plenković: Oslobođenjem Auschwitza, u kojem je ubijeno više od milijun ljudi, završio je najmračniji dio povijesti

Pozivamo one koji još nisu ukinuli ograničenja da dopuste pristup arhivima, kako bi se istraživanjem, objavljivanjem i educiranjem doprinijelo borbi protiv dezinformacija i raznih oblika revizionizma, što je važno za budućnost sjećanja kojoj smo svi predani - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković.

A A A