Vijesti
26. 12. 2023.

Ušao sam u uspješni Plenkovićev tim, koji 8 godina čvrsto stoji uz gospodarstvo i radnike - od očuvanja radnih mjesta i likvidnosti tvrtki do nižih cijena energenata!

Ministar gospodarstva Damir Habijan za Jutarnji list: Prvi potez? Konkretno rasterećenje za poduzetnike - smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja od 132.7 milijuna €. A bit će toga još... * Ministarstvo vidim kao servis građana - vodit ću razgovore sa socijalnim partnerima u cilju daljnjeg pada inflacije i provedbe Programa „Sigurna Hrvatska“. * Prosječna je neto plaća 1.178 €, 57% veća nego 2016. godine. Medijalna je pak 1.014 €. Dakle, više od polovice radnika prima više od 1.000 €, što nikad u povijesti nije bilo! Plaće će svima rasti i od 1. siječnja, a lokalnim je jedinicama pružena šansa da dodatno podignu primanja svojih građana. To i trebaju učiniti!

Prvi intervju koji je Damir Habijan dao otkad je postao član Vlade RH prenosimo u cijelosti, skupa s opsežnim uvodom novinarke Višnje Gotal:

Damira Habijana na nogama, kaže, drži samo adrenalin. Otkad je prošli tjedan preuzeo dužnost ministra gospodarstva i održivog razvoja, puno radi, a malo spava. Disciplinirani sportaš štreberski je pristupio poslu.

U petak poslijepodne, dok je Zagreb uvelike bio u gužvi blagdanske histerije, on je, između kolegija i odlaska u Vladu, odradio razgovor za Jutarnji, pritom potpisujući hrpu dokumenata. Doslovno. Po tri potpisa na 162 dokumenta o odobrenim sredstvima za dodjelu iz Modernizacijskog fonda za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora za prerađivačku industriju. Vrijednost ugovora iznosi 44 milijuna eura.

Multitasking mu je, kaže, uobičajen. Pitamo ga ne boji li se da bi mogao potpisati i put u Remetinec jer su se mnogi dužnosnici, koji ondje provode dane, branili da upravo zbog "obima posla nisu stigli pročitati baš sve što su potpisivali". Habijan odgovara da je odvjetnik specijaliziran za trgovačko pravo, time se bavio 15-ak godina i često se borio s hrpama dokumentacije.

Puna potpora Damiru Habijanu! „Ne mogu nas pobijediti, pa sad traže čak i zabranu HDZ-a. Ima li boljeg primjera oporbene nemoći?!“

Jutarnji je dobio ekskluzivan uvid u prve radne dane novog ministra. U uredu nema još nijedan osobni detalj, a telefon mu ne prestaje davati zvučne obavijesti o pristiglim porukama. U novom se uredu, iz kojeg je došao kao saborski zastupnik HDZ-a, još uvijek ne snalazi pa traži prekidač za svjetlo.

Ne zna gdje će noćas spavati. Preumoran je da vozi u Varaždin gdje živi u vlastitom stanu, pa će vrlo vjerojatno prenoćiti u stanu od 35 kvadrata u Ilici, koji je kao dužnosnik samac dobio na raspolaganje. Stan u Varaždinu kupio je na kredit, još jedan kredit uzeo je kako bi ga namjestio, auto vozi na leasing. "Stranačka mi iskaznica nije osigurala ništa, sve sam to stvorio ranije", ljut je na izjavu saborske kolegice koja je sve HDZ-ovce stavila u isti koš.

Majka mu je bila prosvjetna radnica, otac je radio u međimurskoj tvornici. Imao je, kaže, lijepo djetinjstvo. Najvećim životnim uspjehom smatra to što je uspio završiti utrku 110 kilometara Istre. Trening, za koji zadnjih dana nije imao vremena, ali mora ga, kaže, ubuduće naći, najveća mu je ljubav. Izgleda iscrpljeno. Iako je kao sportaš naviknut na izazove, sve što ga je snašlo zadnjih dana premorilo ga je. Iako, kaže, ne žali se.

Daljnje administrativno rasterećenje za poduzetnike & smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja - prvi potezi novog ministra gospodarstva!

Ministarska pozicija mu laska, kako i ne bi, ali nije je preuzeo u najsretnijim okolnostima. Njegov prethodnik Davor Filipović s te je pozicije morao otići nakon otkrića da njegov posebni savjetnik Jurica Lovrinčević, kojeg je osobno imenovao na tu poziciju, trguje utjecajem kako bi za sebe pokušao iznuditi pola novca od plaćanja za oglašavanje u medijima. Slučaj je poznat kao Afera „Mreža".

„Sigurno će se napraviti provjera ugovora. Da su me neke stvari šokirale, jesu, osobito navodi o tome da je bivši savjetnik uzimao javni novac. Ona rečenica 'pola vama, pola nama' i dalje nije razjašnjena. Dok sam tu, neću tolerirati nepravilnosti. To nije ni žuti karton, nego odmah crveni. Dok sam tu, želim znati sve što se događa u resoru“ - kaže ministar Habijan.

Kako je na novom poslu?

Turbulentno. U srijedu smo imali Odbor za gospodarstvo koji je trajao šest i pol sati, izglasan sam za ministra nakon čega je odmah uslijedilo preuzimanje dužnosti, odnosno primopredajni zapisnik. U četvrtak je već bilo vrlo aktivno i, evo, u petak sam počeo u 7 ujutro, sad je gotovo 17 sati i čeka me još mnogo posla.

Od prošlog tjedna, kad mi je ponuđena dužnost ministra, nijednu noć nisam spavao više od tri do četiri sata. No, neću se sad žaliti. Fokusiran sam na ono što radim. Drži me adrenalin. Nisam umoran dok sam u pokretu, ali pretpostavljam da ću Božić provesti u krevetu. Nova je uloga došla iznenada. Dok mijenjaš posao, znaš da ćeš ga promijeniti, psihički se pripremiš, odlučio si da to želiš, znaš što te čeka i "idemo". Sad sam se doslovno, bez da se hvalim, preko noći "prešaltao" u novu ulogu i zasad je sve O.K.

Razgovarate s nama i potpisujete brdo papira. Neće li vas to dekoncentrirati?

Ne brinite, neće. Inače, radi se o sjajnom projektu, koji je počeo moj prethodnik, a s kojim ćemo postići smanjenje emisije stakleničkih plinova, uštedu energije... Bit će instalirana električna snaga iz obnovljivih izvora, dakle sve ono što smatram da je dio održivog razvoja. Obavezni smo to riješiti do kraja godine, do 31. prosinca.

Ako je tako važno, zašto se radi u posljednjem trenutku?

Sve je u roku, a treba imati u vidu da smo nekoliko dana bili bez ministra.

Osjećate li se kompetentnim za vođenje ovako velikog ministarstva? Odvjetnik ste po struci, nikad niste radili u gospodarstvu?

Ministar je za mene netko tko prije svega zajedno sa svojim timom može na dobar način upravljati resorom, ali isto tako i netko tko provodi kontrolne mehanizme. Dakle, mora postojati ta ravnoteža. Ulogu ministra vidim kao nekog tko je dužan organizirati da ministarstvo dobro, transparentno, uspješno i učinkovito radi. Da bude servis. Netko tko provodi program Vlade i, s obzirom na obim ovog Ministarstva, usklađuje resore. Danas smo imali prvi kolegij ravnatelja unutar sustava, koji će se održavati jednom tjedno. Smatram jako bitnim da svi ti mini resori unutar Ministarstva, s obzirom na njihovu isprepletenost, budu upoznati sa svime što tko radi. Cilj je biti operativniji i brži.

Zašto mislite da je to mjesto ponuđeno baš vama? Naime, poznato je da je izbor ministara premijera Plenkovića u mnogim slučajevima bio u najmanju ruku upitan. Nadate li se odriješenim rukama?

Iskreno, nisam o tome uopće razmišljao. Nisam karijerist, to je sigurno. Ministar uvijek ima zadatak raditi timski, u interesu Vlade i države. Prema tome, na meni je da provodim politiku Ministarstva koju je zacrtala Vlada. Dakle, kada govorim o odriješenim rukama, smatram da sve odluke moraju biti usklađene s generalnom politikom Vlade, koja je u proteklih osam godina pod vodstvom premijera Plenkovića ostvarila niz postignuća.

Što ćete mijenjati u radu Ministarstva?

Za početak, smatram da su međuljudski odnosi jako bitni kako bi nešto funkcioniralo. Moramo biti tim, razgovarati i biti otvoreni jedni prema drugima. Uvidi li netko neki problem, inzistirat ću da o tome obavijesti onog iznad sebe i mene kao ministra. Da svi ključni ljudi budu uključeni u rješavanje problema. Dakle, nužna je komunikacija. Ključ je i stvaranje pozitivne atmosfere. Zaista bih želio uspješno Ministarstvo i po provođenju projekata i po realizaciji, otvoreno prema poduzetnicima i obrtnicima.

Što smatrate gorućim problemom domaćeg gospodarstva u ovom trenutku?

Hrvatsko gospodarstvo dobro stoji. BDP je u trećem kvartalu ove godine realno za 13% veći nego u trećem kvartalu pretpandemijske 2019. godine. Tome su pridonijeli hrvatski gospodarstvenici i radnici, ali u velikom dijelu i Vladine mjere za očuvanje radnih mjesta i likvidnosti tvrtki te limitiranje cijene struje, plina i naftnih derivata. Prioritet će nam biti daljnje suzbijanje inflacije, administrativno rasterećenje i nastavak realizacije projekata koji su važni za ulaganje u obnovljive izvore energije. Smatram da je bitan dijalog između Ministarstva, poslodavaca i sindikata, dakle svih uključenih u socijalno partnerstvo, da je to u interesu i radnika i gospodarstva, kao i zajednički napori da se suprotstavimo svim pokušajima neopravdanog dizanja cijena nauštrb građana.

Niz godina svi analitičari upozoravaju da porezna presija nije velika, ali da su veliki parafiskalni nameti i razne administrativne pristojbe. Što ćete poduzeti da se to smanji i olakša taj teret gospodarstvu?

Konkretna rasterećenja. Dakle, prema novom Akcijskom planu, 132,7 milijuna eura neporeznih i parafiskalnih smanjenja. To je dosta velik iznos. Uskoro će biti smanjene mnoge naknade. Predstavit ćemo cijeli paket na vrijeme, nakon međuresornog usuglašavanja.

Često se događa da se poduzetnici rasterećuju, ali radnici to ne osjete...

Mislim da nije tako, a to govore i statistike o rastu plaća. Prema Državnom zavodu za statistiku, prosječna je plaća 1.178 eura, 57% veća nego 2016. godine, a medijalna je 1.014 eura, što znači da više od polovice radnika ima plaću veću od 1.000 eura, što nikad u povijesti nije bilo. Proveli smo više krugova porezne reforme, a u sklopu socijalnog dijaloga podigli osnovice za plaće zaposlenima u državnoj i javnoj službi za više od 40%. Plaće će rasti i od 1. siječnja 2024. svima, a ostavljena je mogućnost gradovima i općinama da svojim potezima dodatno povećaju plaće. To i trebaju učiniti jer su gotovo svim jedinicama prihodi značajno porasli.

Hrvatska mora inzistirati na čistoj energiji, očito je da postoji velik broj investitora koji žele ulagati u vjetroelektrane i solarne elektrane, ali postupci su užasno spori i kompliciraniji nego u većini članica EU-a, a za to nema razloga. Dozvole se čekaju predugo. Imate li planove kako ubrzati procese?

Cijeli proces ishođenja dozvola ili samog postupka izrade pojedinog propisa koji će doći na Vladu ima svoj tijek. S obzirom na veličinu resora, uvijek postoji mogućnost da na nekoj stepenici zapne. Baš zbog toga želim tjedne kolegije kako bismo točno znali u kojem se trenutku gdje što nalazi. Da komuniciramo problem i ubrzamo stvari. Da imamo veću protočnost bilo kojeg akta, dozvole... I da se mene ili državnog tajnika obavijesti imamo li problem i zašto ga imamo. Imam osjećaj da se ponekad događalo da nešto iz nekog razloga negdje stoji, a ministar ili državni tajnik za to ne znaju. Država stvara povoljnije uvjete da bi poduzetnik mogao poslovati na što bezbolniji način i sa što manje osjećaja da ga nešto koči.

Evo, vi ste sad u poziciji stvoriti te uvjete, kako to mislite napraviti?

Trebamo imati što manje administrativnih barijera. Ako ćemo svi unutar tog lanca biti operativniji, puno toga možemo ubrzati i doista biti servis, što bismo u konačnici i trebali biti. Jasno da neke izrade studija, poput utjecaja na okoliš, zahtijevaju duže vrijeme, ali tu treba imati i razumijevanja. Dođe li netko i želi otvoriti neku djelatnost ili tvornicu, trebamo biti brži kako bismo privukli investitora.

Danas smo razgovarali i o novom Zakonu o poticanju ulaganja. Činjenica je da smo zadnje dvije godine puno razgovarali o energetici zbog globalne situacije, a premalo o stvarima koje se tiču malog i srednjeg poduzetništva i obrtnika. Treba pojačati i komunikaciju s javnosti. U ovih nekoliko dana vidio sam dosta dobrih projekata, ali ih treba na bolji način i jače komunicirati. Napokon, zahvaljujući stipendiranju imamo porast broja upisa u strukovna zanimanja koja su dugo bila zapostavljena. Danas vidimo preokret u trendu i tu vidim zaslugu Ministarstva. Od obrtništva se danas može pristojno živjeti.

Otpad je gorući problem, nijedan ministar dosad nije imao hrabrosti riješiti ga na jedini mogući način - otvaranjem energana. Spomene se gradnja, ljudi izađu na prosvjede jer ne žele energane "u svom dvorištu" i sve pada u vodu. Hoćete li vi biti dovoljno hrabri i riješiti problem?

Danas smo razgovarali o jednom takvom projektu, ali ne mogu još reći ništa konkretnije. Moramo biti svjesni i realni, educirati ljude. Kad kažeš "energana", ljudi zamisle spalionicu i smrad. S nepoznavanjem materije osobno sam se susreo prigodom rasprave o proglašenju Ivančice parkom prirode. Zato im treba objasniti što koji projekt sa sobom nosi. Ne može netko u Zagrebu nešto odlučiti, a ne otići i objasniti ljudima o čemu se točno radi. Nisu li uključeni od početka, ljudi će dobiti dojam da im se nešto nameće. A kada govorimo o otpadu, upravo smo prije mojeg stupanja na dužnost riješili dugogodišnji problem baliranog otpada kod Varaždina, zahvaljujući Vladi koja je osigurala cjelovito financiranje kako bi se saniralo odlagalište otpada, uz potporu Varaždinske županije i Grada Varaždina. To je primjer kvalitetnog postupanja i suradnje za dobrobit zajednice.

Ministri Plenkovićeve Vlade baš i nisu na cijeni. Gotovo cijela početna postava je ili razriješena dužnosti ili uhićena, pa su morali odstupiti. Već su počele padati oklade koliko ćete "trajati"?

Da sam opterećen time, ne bih bio ovdje. Ima puno laganijih načina za pristojan život. Imam svoju struku, koja nije loše plaćena. Usto, tim se gleda po rezultatima, a ne broju ministara. A premijer je već objasnio da je samo dvoje ministara otišlo zbog sumnji u nezakonita djela koja su povezana s obnašanjem ministarske funkcije.

Vaše slike na Instagramu, na kojima pokazujete utrenirano i tetovirano tijelo, izazivale su veliku pažnju, pa se sad mnogi pitaju zašto ste mnoge maknuli s mreže.

To je pitanje svih pitanja danas u medijima. Instagram imam od 2017. godine. Na početku sam stavljao puno slika, a zadnjih godina možda pet-šest godišnje. Često sam uređivao profil i micao neke slike, ali to dosad nitko nije primijetio. Iskreno, ne vidim nikakav problem u tome što ću staviti. Ako sam kao saborski zastupnik stavljao slike, mislim da bi trebalo biti jasno da s tim nemam problema.

Kako ćete provesti blagdane?

Za mene je ovo teško razdoblje u godini. Roditelji su mi oboje preminuli. Božić 2015. godine majka i ja proveli smo zajedno, na Štefanje je otišla u bolnicu, 30. prosinca je preminula i na Staru godinu je pokopana. "Opralo" me onaj dan kad sam saznao za ovo jer koga sad nazvati? Kome reći "gle, mama, ja ću sad biti ministar"? Na božićni ručak idem prijateljici Dijani, ali nije to - to. I ona ima svoju obitelj. Sjećam se da su mi uvijek govorili "čvrsto ostani na zemlji" i toga se držim. Ne želim da me dužnosti koje obnašam mijenjaju. Ja sam uvijek Damir Habijan, s dužnostima ne mijenjam prijatelje, društvo ni hobije.

A A A