Vijesti
29. 12. 2023.

3. godišnjica petrinjskog potresa: Primopredaja ugovora za 128 stanova u 8 novih višestambenih zgrada. Obnova se uistinu zahuktala!

PVRH Plenković iz Petrinje: 4 slične višestambene zgrade, s 52 stana, useljavaju se u Glini, a gradi ih se još 8 na Banovini. No u planu je i dodatnih 36, od toga 20 u Sisku, sa 666 stanova. Iskoristili smo svih 1,3 milijardi € iz FSEU-a i osigurali još 1,55 mlrd iz NPOO-a. Ako pridodamo nacionalna sredstva kojima ćemo izgraditi 36 navedenih objekata, izdvajanja za obnovu podižu se na 3,3 mlrd €. Banovina je veliko gradilište, zahvaljujem kolegi Bačiću! Ovo je povijesna obnova, nismo je htjeli provesti po principu vraćanja u prijašnje stanje, nego smo se odlučili za najviše protupotresne standarde. Proces je time bio sporiji i skuplji, ali je sigurniji i dugoročno isplativiji.

Na početku svog obraćanja na svečanosti primopredaje ugovora vlasnicima 128 stanova u 8 novih višestambenih zgrada u Petrinji, predsjednik Vlade RH i HDZ-a još jednom je izrazio sućut obiteljima koje su u potresu izgubile svoje najmilije, a zahvalio svim volonterima te pripadnicima civilne zaštite i ostalih službi koji su pomogli ljudima u najtežim trenucima.

Učinili smo sve da se olakša život na Banovini

Premijer Andrej Plenković istaknuo je da Vlada učinila sve što je mogla da se proces obnove ubrza i da se olakša život na Banovini:

- Tako smo jučer na Vladinoj sjednici donijeli odluku da u potresu pogođenim kućanstvima do srpnja 2024. produžimo subvencije za režijske troškove, besplatno korištenje autoceste Zagreb-Sisak, besplatni prijevoz vlakom, otpis HRT-ove pristojbe...

Toliko je toga! Radimo kao da nisu blagdani: parafiskalno i neporezno rasterećenje, mjere aktivne politike zapošljavanja, isplata pomoći za umirovljenike…

3,3 milijarde eura za obnovu

Iznio je podatak da je u obnovu do sada uloženo 2,2 milijarde eura:

- Iskoristili smo, do posljednjeg centa, svih 1,3 milijardi eura bespovratnog novca iz Fonda solidarnosti EU-a i osigurali dodatnih 1,55 milijardi iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO). Ako tome pridodamo sredstva iz Državnog proračuna RH kojima ćemo izgraditi još 36 višestambenih zgrada, izdvajanja za obnovu podižu se na 3,3 milijarde.

GLINA: Ključevi stanova za 4 nove zgrade (52 obitelji) & otvorenje Županijskog naselja „Banovi dvori“ (74 obitelji)! ZG: 500 milijuna € za obnovu kulturne baštine!

Obnovljene 7.683 privatne zgrade i kuće

Ne računajući Zagreb i okolicu, na prostoru Banovine i Siska potpuno su obnovljene 7.683 privatne zgrade i kuće, a na njih još 758 već se radi - također je izdvojio Plenković:

- Izgrađene su 203 nove kuće, a 193 se grade. Na području Petrinje, Gline i Siska zatvorena su sva kontejnerska naselja, iz njih je 1.309 osoba dobilo adekvatniji smještaj. Cijeli je ovaj kraj Lijepe Naše postao veliko gradilište! Za obnovu se može reći da se zahuktala, na čemu zahvaljujem kolegi Branku Bačiću. Njegov je doprinos - sjajan! Čestitam i gradonačelnici Magdaleni Komes, vizurom Petrinje dominiraju kranovi i dizalice.

Najviši protupotresni standardi

Ovo je povijesna obnova, koja nadilazi i obnovu nakon Domovinskog rata - nastavio je hrvatski premijer:

- Nismo je htjeli provesti po principu vraćanja u prijašnje stanje, jer bi sve propalo u slučaju novog potresa, nego smo se odlučili za konstrukcijsku obnovu i najviše protupotresne standarde. Proces je time bio sporiji i skuplji, ali je sigurniji i dugoročno isplativiji.

Kvalitetna obnova nije moguća preko noći

Ne zaboravimo, obnova u talijanskoj L'Aquili, gradu koji je po broju stanovnika kao cijela Banovina, trajala je 14 godina, a Italija je i veća i gospodarski snažnija zemlja od Hrvatske, s puno više građevinskih firmi - zaključno je poručio predsjednik Vlade RH:

- Kvalitetna obnova, koja će zgrade učiniti otpornijima na eventualne nove potrese, nije moguća preko noći. Potres na Banovini 2020. bio je jedan o najvećih koji je pogodio Hrvatsku u 100 godina, a ukupna šteta iznosi oko 5,5 milijardi eura. Nije se ni moglo očekivati da će sve biti munjevito gotovo.

BAČIĆ: U zajedništvu smo uspjeli ono što smo i obećali!

Gradnja 20 višestambenih zgrada u Sisku mogla bi početi krajem siječnja ili početkom veljače - najavio je potpredsjednik Vlade RH za obnovu te ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić:

- Ispred nas je još puno posla, ali je puno toga već napravljeno. Polako ulazimo u fazu obnove kada se vide nove vizure Petrinje i cijele Sisačko-moslavačke županije. Miješaju nam se emocije kao i kada nas je pogodio strašni potres. Prije svega osjećaj zajedništva, koji smo dijelili i tada, prije tri godine, kada su sva hrvatska srca kucala za Banovinu. Miješa nam se i osjećaj ponosa - jer smo u tom zajedništvu uspjeli ono što smo i obećali!

Ne posustajemo!

Veseli me da su naši sugrađani zadovoljni ovim što radi Vlada, tome svjedočim gotovo svakodnevno dolazeći na Banovinu - napomenuo je PPVRH Bačić:

- Ne posustajemo. Najvažnije je da se na Banovinu vraća život, jer samo uz revitalizaciju ovog kraja obnovljeni dječji vrtići, fakulteti, škole, bolnice, kuće… dobivaju svoj puni smisao.

Na kraju je podsjetio da je njegovo ministarstvo izradilo internetsku aplikaciju s prikazom svih lokacija obnove, koje je moguće provjeriti gotovo jednim klikom:

- Time su sve informacije i cijeli proces obnove dostupni svima na jednom mjestu.

OBILAZAK IZGRAĐENIH/OBNOVLJENIH OBJEKATA

Premijer Andrej Plenković potom je u Petrinji obišao naselje montažnih kuća …

… Pučko otvoreno učilište - Hrvatski dom, gradilište Gradske munjare, obnovljenu zgradu Općinskog suda, Edukativno-prezentacijski centar Natura Sisačko-moslavačke županije i novoizgrađenu kuću obitelji Krznarević.

A A A