Vijesti
5. 1. 2024.

Inflacija nastavlja padati, i to unatoč rekordnoj blagdanskoj potrošnji! Upravo kako je i najavila Vlada RH

Stopa inflacije (mjerena indeksom potrošačkih cijena) pala je u prosincu 2023. na 4,5% - objavio je Državni zavod za statistiku. Najniža je još od listopada 2021. godine! Dakle, niža je nego prije početka ruske agresije na Ukrajinu i globalne krize. Premijer Plenković: Cjelogodišnji trend pada inflacije u 2023. rezultat je Vladinih zaštitnih mjera. I dalje ćemo snažno štititi standard hrvatskih građana! Ministar gospodarstva Habijan: Ova dobra vijest potvrda je da subvencije na energente i odluka o sniženju/limitiranju cijena 30 najkupovanijih prehrambenih i higijenskih proizvoda rađaju plodom.

Prije prosinačkih 4,5%, inflacija je u studenom 2023. na godišnjoj razini iznosila 4,7%, u listopadu 5,8%, u rujnu 6,6%, u kolovozu 7,8%, a u studenom 2022. - 13,5%.

Inflacija je pala i na mjesečnoj razini (sa studenog na prosinac 2023.) - za 0,5%. I to premda je prosinac „superpotrošački mjesec“, u kojem cijene redovito rastu.

Inflacija i dalje pada, BDP raste najbrže u EU-u, a legao nam je novi novac iz NPOO-a - po čemu smo također u samome europskom vrhu!

PLENKOVIĆ: Inflacija će se i dalje smanjivati!

„Cjelogodišnji trend pada inflacije u 2023. rezultat je Vladinih mjera“ - istaknuo je na društvenim mrežama premijer Andrej Plenković:

- Uvjeren sam da će se inflacija nastaviti smanjivati. I dalje ćemo snažno štititi standard hrvatskih građana!

Građani mogu biti sigurni. I u 2024. spremni smo reagirati u slučaju rasta cijena energenata! U krizama se vidi tko je pouzdan, a tko je - obmana!

HABIJAN: Vlada je očigledno pogodila s antiinflacijskim paketima

I ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan naglasio je da je vidljiv nastavak pozitivnog trenda smanjivanja inflacije:

- Ova dobra vijest o padu na 4,5% potvrda je da mjere za zaštitu standarda, subvencije na struju, plin i naftne derivate te odluka o sniženju/limitiranju cijena 30 najkupovanijih prehrambenih i higijenskih proizvoda rađaju plodom.

Ušao sam u uspješni Plenkovićev tim, koji 8 godina čvrsto stoji uz gospodarstvo i radnike - od očuvanja radnih mjesta i likvidnosti tvrtki do nižih cijena energenata!

Naša je Vlada očigledno dobro reagirala, pogodila s antiinflacijskim paketima - zaključio je Habijan.

TUŽNA VIJEST ZA MOST-ove PROVOKATORE

Vijest je nastavku pada inflacije uistinu je dobra za Hrvatsku, ali loša za MOST, posebice za Zvonimira Troskota, njihovoga najagresivnijeg agenta provokatora interesnih lobija.

Kao što se i sami sjećate, tvrdio je da su Vladine mjere „bez veze“, da „neće dovesti ni do kakvih rezultata“, strašeći narod „potpunim nestašicama“ zbog zamrzavanja cijena namirnica.

Radeći protiv hrvatskih potrošača, a u korist krupnog kapitala i trgovačkih (ekstra)profitera, pokušao je u ime MOST-a spriječiti pojeftinjenja ključnih artikala. Na sreću, nije uspio.

A A A