Vijesti
29. 2. 2024.

2 važne odluke na 289. sjednici Vlade RH - Prva mjera iz novog zaštitnog paketa & ukidanje vodnog doprinosa!

(VIDEO) PVRH Plenković: Do kraja ožujka 2025. produžujemo primjenu snižene stope PDV-a od 5% za isporuku prirodnog plina, ogrjevnog materijala, peleta, briketa, sječke i grijanja iz toplinskih stanica. Tom mjerom, vrijednom 46 milijuna €, pridonosimo zadržavanju nižih cijena navedenih energenata, što je u biti dio novog paketa za zaštitu životnog standarda i nacionalne ekonomije. Predstavit ćemo ga idućeg mjeseca. Ukidanjem vodnog doprinosa naše će se pak gospodarstvo, tj. investitori gradnje, rasteretiti za 16,5 milijuna € godišnje. Odluka je u skladu s Akcijskim planom za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja u 2024. godini.

Zakonske izmjene i za PDV i za vodni doprinos upućujemo u hitnu proceduru u Hrvatski sabor - dodao je premijer Andrej Plenković.

Osim što je otvarajući sjednicu Vlade RH izvijestio o ovim dvjema važnim odlukama, osvrnuo se - po običaju - na aktualne teme.

Prvo se dotaknuo jutrošnjeg sastanka Gospodarsko-socijalnog vijeća, na kojem je glavna tema bila hrvatsko članstvo u OECD-u. 

Povijesno povećanje plaća & snažni gospodarski rast

Podsjetio je potom na povijesno povećanje plaća u državnom i javnom sektoru …

POVIJESNA REFORMA: Najveće povećanje plaća ikada za 244.000 zaposlenika u javnoj i državnoj službi!

… te na ranije ovog tjedna objavljene podatke o rastu hrvatskog BDP-a od 2,8% u cijeloj 2023. godini, a od čak 4,3% u njenom četvrtom kvartalu:

- Rezultati su itekako ohrabrujući, a naš rast u 2023. dobiva dodatno na težini s obzirom da on u prosjeku iznosi 0,5% u Europskoj uniji i eurozoni. Hrvatska će istim tempom nastaviti rasti i u 2024. godini.

U EUROPSKOM VRHU: Naša nacionalna ekonomija porasla je u 4. lanjskom tromjesečju za 4,3% na godišnjoj, a za 1,3% na kvartalnoj razini!

Izdvojio je i podatak da je u 2023. RH ostvarili višak primitaka iz europskih izvora od 3,4 milijarde eura:

- Toliko smo više sredstava dobili iz EU proračuna nego što smo u nj uplatili.

Potvrđeno povjerenje građana u javne financije

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a podsjetio je i na sjajni uspjeh trezorskih zapisa, čije je upisivanje završilo 26. veljače:

- Ambicija je bila privući ulaganja od ukupno 550 milijuna eura. Interes je, međutim, ponovno nadmašio očekivanja, pa je upisano čak milijardu i 50 milijuna eura! Na taj je način potvrđeno povjerenje građana i institucionalnih investitora u naše javne financije i smjer politike koju vodimo.

Oporba se natječe u prešućivanju vijesti mjeseca - da Hrvatska u 4. lanjskom kvartalu ima najveći gospodarski rast u EU-u!

Nećemo stati dok ne pronađemo i posljednju nestalu osobu

Predsjednik Plenković je dio obraćanja posvetio i nedavnoj identifikaciji šest osoba nestalih u Domovinskom ratu:

- U proteklih osam godina terenska su istraživanja provedena na 387 lokacija, pretraženo je više od 900.000 četvornih metara. Pronađene su tri masovne i niz pojedinačnih grobnica te su identificirane 263 osobe, hrvatski branitelji i civili. 

Nećemo stati dok ne pronađemo i posljednju nestalu osobu, to je naš dug prema onima koji su dali najviše za hrvatsku slobodu! - podcrtao je.

Ovaj tjedan identificirano šest osoba nestalih u Domovinskom ratu

Na sjednici je premijer govorio i o u javno savjetovanje puštenom Prijedlogu Zakona o strancima …

Predstavljene izmjene Zakona o strancima

… te o izmjenama kaznenog zakonodavstva, koje se upućuju u drugo saborsko čitanje:

- Štitimo prava, sigurnost i dostojanstvo žena, uvodi se posebno kazneno djelo - femicid. Temeljna je intencija toga zakonskog paketa daljnje suzbijanje nasilja nad ženama i djecom. Još jednom odlučno odbacujemo „teze“ da se kazneno djelo neovlaštenog otkrivanja sadržaja izvidne ili dokazne radnje uvodi radi ograničavanja medijskih sloboda. 

Plenković: Temeljna intencija izmjena kaznenog zakonodavstva je daljnje suzbijanje nasilja nad ženama i djecom

Novi načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga 

Potkraj uvodnog dijela sjednice premijer Andrej Plenković najavio je da će Vlada danas, u dogovoru s predsjednikom Republike, predložiti novog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske:

- Riječ je o generalu-bojniku Tihomiru Kundidu, sadašnjem zapovjedniku Hrvatske kopnene vojske, hrvatskom branitelju, pripadniku Druge gardijske brigade - čiji doprinos obrani Domovine Vlada iznimno poštuje i cijeni.

Tihomir Kundid kandidat za novog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH

Na temelju dijaloga u kojem je sudjelovao ministar obrane - dodao je predsjednik Vlade RH i HDZ-a - očekujemo da PRH Milanović prihvati naš prijedlog o imenovanju ravnatelja SOA-e:
- Što se nas tiče, to bi ponovno bio Daniel Markić. 

Bez lažnih špekulacija, molim lijepo

Najavio da će Hrvatska i dalje pomagati Ukrajinu, ali da u nju neće slati vojnike:

- Kao što ih ni dosad nije slala. Bez lažnih špekulacija, molit ću lijepo.  

ZAVRŠILO PREDSJEDANJE IHRA-om 

Dodajmo na samom kraju članka da je Hrvatska danas završila svoje jednogodišnje predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA), a premijer Plenković tom je prigodom istaknuo hrvatsku solidarnost s Izraelom - kada je riječ i o politici sjećanja i o Hamasovu terorističkom napadu u listopadu 2023.

Posebno je zahvalio potpredsjedniku Vlade Davoru Božinoviću, ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu, ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek, državnoj tajnici Tereziji Gras i posebnoj savjetnici Sari Lustig na nizu aktivnosti koje su provodili tijekom predsjedanja, u suradnji sa Židovskom općinom Zagreb i predstavnicima židovske manjine u Hrvatskoj.

Predsjedanjem IHRA-om Hrvatska pridonosi zajedničkoj misiji očuvanja sjećanja na Holokaust

A A A