Vijesti
20. 5. 2024.

U iduće 4 godine cilj je dosegnuti 80-82% prosječne razvijenosti EU-a. Sada smo na 76%, a 2016. bili smo na samo - 62%!

(VIDEO) Premijer Plenković na 1. sjednici 16. Vlade RH: U ovom mandatu uspjet ćemo podići i kreditni rejting na najvišu „A“ razinu. Prosječnu neto plaću, kako smo obećali, povećat ćemo na najmanje 1.600 €, onu minimalnu na 1.250 € bruto, a prosječnu mirovinu na 750 €. Stvorit ćemo 125.000 novih radnih mjesta. Program Vlade sinteza je političkih programa stranaka koje su dio saborske većine. Zajedno, želimo uspješnu, vitalnu, pravednu, suvremenu i održivu Hrvatsku. Velika nam je čast još jednom raditi za Hrvatsku. Povjerenje koje su nam ukazali sugrađani itekako obvezuje!

Za manje od dvije godine, usuđujem se reći, ući ćemo u OECD, međunarodnu organizaciju koja okuplja 28 najrazvijenijih i najuređenijih država svijeta - također je najavio predsjednik Vlade RH i HDZ-a otvarajući sjednicu:

- I dalje ćemo učvršćivati međunarodni položaj Lijepe Naše, štititi nacionalne interese i čvrsto čuvati granicu od ilegalnih migracija. Hrvatska će nastaviti rasti, bit će još snažnija i važnija, još utjecajnija i razvijenija, ekonomski i socijalno još naprednija zemlja! 

Hrvatska je dobila 16. Vladu od neovisnosti - u 3. uzastopnom mandatu premijera Andreja Plenkovića!

551. Plenkovićeva sjednica 

U uvodnom obraćanju premijer Andrej Plenković napomenuo je i da je u svoja dosadašnja dva mandata održao ukupno 550 sjednica Vlade:

- Ovo mi je, dakle, 551. sjednica. Program Vlade kvalitetan je i realan, ambiciozan i ostvariv. Osim najava o daljnjem rastu plaća, mirovina i zaposlenosti, izdvojio bih i to da će majke dobiti godinu dana mirovinskog i radnog staža za svako dijete te da ćemo udvostručiti jednokratnu novčanu pomoć za rođenje djeteta. Osim toga, Hrvatska je prva od država EU-a osnovala Ministarstvo demografije. 

Plenković predstavio Program svoje 3. Vlade RH: „Hrvatska će biti još snažnija i važnija, još utjecajnija, razvijenija i uređenija zemlja!“

Očekujem maksimalni trud 

„Od svih članova Vlade očekujem maksimalni trud u realizaciji programa, očuvanju socijalne kohezije i stvaranju preduvjeta za nastavak snažnoga gospodarskog rasta“ - zaključio je predsjednik Plenković: 

- I iduće 4 godine radit ćemo na dobrobit hrvatskog naroda i svih naših sugrađana.

BLEIBURŠKA TRAGEDIJA & RAZGOVOR SA ZELENSKIM

Od ostalih aktivnosti predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković izdvojio je obilježavanje 79. godišnjice Bleiburške tragedije i Križnoga puta, iskazavši poštovanje prema žrtvama koje su stradale bez suda u kolonama smrti. 

Njegujemo kulturu sjećanja. Osuđujemo zločine svih totalitarnih režima & odajemo dužnu počast svim žrtvama

Čestitke ukrajinskog predsjednika

Izvijestio je pak da je jutros razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, koji mu je čestitao na 3. premijerskom mandatu:

- Dogovorili smo sudjelovanje na prvom mirovnom summitu, koji će se sredinom lipnja organizirati u Švicarskoj. Potvrdili smo izvrsne odnose Ukrajine i Hrvatske. I dalje ćemo podupirati prijateljski ukrajinski narod u borbi za slobodu i obranu od ruske agresije.

Više na:

Plenković na prvoj sjednici Vlade u 3. mandatu: Velika nam je čast još jednom raditi za Hrvatsku

PRIMOPREDAJA DUŽNOSTI

Nakon razdvajanja Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja na dva resora, Damir Habijan predao je dužnost svojim nasljednicima, a sam je pak preuzeo mjesto ministra pravosuđa, uprave i digitalne transformacije.

Dužnost je predalo i dvoje naših državnik tajnika čiji se središnji državni ured ili pripaja novom ministarstvu ili podiže na rang ministarstva. 

Ključeve Ministarstva turizma i sporta preuzeo je Tonči Glavina, no o tome u zasebnom članku.

A A A