Vijesti
6. 8. 2024.

Premijer Andrej Plenković s vatrogascima na ugašenim požarištima na Makarskoj rivijeri

„Stanje je dobro, u požarima u Gornjim Tučepima i Gornjoj Podgori nema ozlijeđenih. Nijedan objekt nije izgorio, zaštićene su sve kuće, a šteta u Parku prirode Biokovo manja je nego što se činilo na početku. Još jednom zahvaljujem hrabrim vatrogascima, Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, pilotima, civilnoj zaštiti, policiji i Hrvatskoj vojsci, Crvenom križu i Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, lokalnim jedinicama… svim sastavnicama Sustava domovinske sigurnosti koje su se angažirale“.

„Prilično dobro suzbijamo požare, ove ih je godine bilo već 3.700 na otvorenom i još otprilike 3.000 na objektima“ - također je poručio predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković, koji je posjetio Javnu vatrogasnu postrojbu u Makarskoj te obišao ugašena požarišta u Gornjim Tučepima i Gornjoj Podgori.

Goleme investicije

Hrvatski je premijer naglasio da će Vlada na sve moguće načine nastaviti pomagati vatrogastvo:

- Investicije u opremu i cijelo profesionalno vatrogastvo bila su goleme u našem mandatu. Centar u Divuljama omogućava da dodatne snage mogu biti upućene na požarišta u Splitsko-dalmatinskoj i ostalim županijama.

Ulažemo 370 milijuna kuna godišnje u modernizaciju naših vatrogasaca, uključujući nova vozila & zapovjedni centar u Divuljama!

Nakon što su na zadnjoj sjednici Vlade povećane plaće profesionalnim vatrogascima, Plenković je najavio da će se „u idućim potezima“, u dogovoru s jedinicama lokalne samouprave, podići sredstva za dobrovoljna vatrogasna društva (DVD-ove).

Veće plaće vatrogascima, kontinuirano usporavanje inflacije & potpora Dubravki Šuici za novi mandat u Europskoj komisiji!

Uređenje zapuštenih privatnih parcela

„Zajedno ćemo uložiti veće napore u prevenciji, poput krčenja šuma i prohodnosti protupožarnih puteva kako bi vatrogasci i vozila mogli doći na lokacije na kojima zračne snage tijekom noći ili vjetra nisu u mogućnosti djelovati“ - dodao je:

- Važno je i urediti zapuštene privatne parcele. Moramo naći mehanizme kako da vlasnike učinimo odgovornijima.

NAJSTROŽE SANKCIONIRATI POTPALJIVAČE

Plenković se u JVP-u sastao sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom, gradonačelnicima, načelnicima i vatrogasnim zapovjednicima s područja Makarskog primorja:

- Sugestije s terena su nam dragocjene, zato smo i održali ovaj sastanak. Iskustva pokazuju da većina požara nastaje zbog ljudske nepažnje, ali je, s druge strane, važno najstrože sankcionirati sve one koji ih namjerno potpaljuju.

Uz premijera su bili potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

A A A