Vijesti
15. 8. 2024.

Nećemo podleći pritiscima. Kada se utvrde činjenice, moći ćemo razgovarati o odgovornosti za nesreću!

Premijer Andrej Plenković: Tragedija se koristi za nanošenje štete Vladi RH, ali navikli smo na to, ovo nam je treći mandat. Špekulacije ne podržavamo, pritiscima ne popuštamo. Istraga će utvrditi što se i zašto dogodilo na trajektu Lastovo. Od 2018. do danas u 18 brodova Jadrolinije uloženo je 120 milijuna eura. Flota je obnovljena. Svjesni smo da svima s otoka Jadrolinija znači život, a vezani smo i za pomorce. Cijenimo tu kompaniju i Vlada RH za nju čini sve najbolje. Sigurnost plovidbe Jadrolinije nije upitna.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je u Svetištu Majke Božje Trsatske u Rijeci na hodočasničkoj misi u povodu blagdana Velike Gospe. U izjavi za medije prvo je, još jednom, izrazio sućut obiteljima poginulih pomoraca Jadrolinije.

Marijanska svetišta. Stotine tisuća hodočasnika poklonile se Majci Božjoj, „najvjernijoj odvjetnici Hrvatske“

Hajka neće proći

Na novinarsko pitanje o tragediji u Malom Lošinju, kazao je da će se tek nakon utvrđivanja svih činjenica moći govoriti tko je odgovoran:

- Izrazili smo sućut obiteljima, Jadrolinija će brinuti o obiteljima poginulih, istraga se provodi, no nema teoretske šanse da podlegnemo vanjskom pritisku dok se ne utvrdi što se točno dogodilo. Oni koji nemaju nikakvog političkog legitimiteta koriste nesreću za činjenje štete Vladi RH. Ali, navikli smo na to, ovo nam je 3. mandat. Hajka i apriorne diskvalifikacije neće proći.

Oleg Butković: Inzistirat ću da se utvrde sve okolnosti nesreće u Malom Lošinju kako bi obitelji poginulih saznale punu istinu

Nema političke odgovornosti

„Istraga traje, dok nemamo cjeloviti, verificirani stav nadležnih službi, sve što čitamo su špekulacije“ - podcrtao je hrvatski premijer:

- Svaki Jadrolinijin brod prolazi redovite tehničke kontrole. Godišnji remont prošao je i brod „Lastovo“, imao je urednu svjedodžbu. Da je bilo kakav problem bio s rampom, evidentirali bi to oni koji se bave sigurnošću plovidbe. Budući da nije bilo takvih navoda, kako bi netko tko sjedi u uredu to mogao znati? Tu nema političke odgovornosti, zaboravite na to.

Nakon 25 godina kolektivni ugovor

„Ova je nesreća iznimka, takvo što se nije dogodilo u 77 godina postojanja Jadrolinije, koja ima 600 isplovljavanja na dan. Od 2018. do danas u 18 njenih brodova uloženo je 120 milijuna eura“ - dodao je Plenković:

- Flota je obnovljena, sigurnost plovidbe nije upitna. Svjesni smo da svima s otoka Jadrolinija znači život, a vezani smo i za pomorce. Cijenimo kompaniju i Vlada za nju čini sve najbolje. Povećali smo plaće pomorcima, riješili kolektivni ugovor koji nije potpisan od 1998. - punih 25 godina.

A A A