Vijesti
21. 8. 2024.

Želimo puno uspjeha našim paraolimpijcima! Mi jesmo „sportska“ Vlada, učetverostručili smo ulaganja u hrvatski sport

(VIDEO) „Pokazali smo koliko cijenimo sport, koliko respektiramo sve što pridonosi promociji Hrvatske i poticanju angažmana mladih ljudi i osoba s invaliditetom za bavljenje sportom. Stoga su izdvajanja za sport danas četiri puta veća nego 2016. godine. Vjerujemo da ćete nastaviti ondje gdje su stali hrvatski olimpijci, koji su se vratili sa 7 medalja, jednako koliko ste ih vi osvojili u Tokiju. Hrvatska je ponosna na vaše uspjehe! Sretno!“ - poručio je premijer Andrej Plenković na susretu s paraolimpijcima prije njihovog odlaska u Pariz.

Uoči odlaska u Pariz na Paraolimpijske igre, predstavnici Hrvatskog paraolimpijskog odbora i Hrvatske paraolimpijske reprezentacije susreli su se s predsjednikom Vlade RH i HDZ-a te resornim ministrima.

Jednako uspješni kao i olimpijci

Andrej Plenković je na početku svog obraćanja čestitao hrvatskim paraolimpijkama i paraolimpijcima na svemu što kontinuirano rade, naglasivši da na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama iz Hrvatske ukupno sudjeluje 100 sportaša, što govori o kvaliteti hrvatskog sporta:

- Naši olimpijci su na Olimpijskim igrama u Parizu osvojili sedam medalja, a isti broj medalja osvojeno je na prethodnim Paraolimpijskim igrama u Tokiju. Uvjeren sam da ste se dobro pripremili i da ćete i ovaj put osvjetlati obraz Hrvatske u nizu sportova u kojima ćete sudjelovati.

Hrvatska je dočekala svoje heroje & heroine!

Želimo društvo jednakih šansi za sve

Naša Vlada - kazao je premijer - zaista jest "sportska" Vlada. Istaknuo je da je sport, koji je toliko puno dobroga donio našoj zemlji, istinski prioritet. „Stoga su ulaganja u sport u protekla dva mandata učetverostručena“:

- Angažman osoba s invaliditetom za nas predstavlja temeljno načelo društva kakvim ga vidimo, a to je jednakost i uključivanje. Zbog toga smo i u drugim segmentima, izvan sporta, napravili najveće iskorake do sada kako bi Hrvatska zaista bila društvo jednakih šansi za sve.

Povećava se prosječni dječji doplatak, a obuhvatit će duplo više djece! S inkluzivnim dodatkom udvostručuje se pomoć za osobe s invaliditetom!

Pritom je Plenković zahvalio saborskoj zastupnici Ljubici Lukačić i svim udrugama za osobe s invaliditetom na brojnim inicijativama, a paraolimpijcima, koji svojim trudom i angažmanom pokazuju izvrsnost, volju, trud i zalaganje, od srca poželio što više uspjeha i medalja.

GLAVINA: Svojim ste primjerom pokazali da prepreka nema! 

Zaželivši svima puno sreće na igrama u Parizu, ministar turizma i sporta Tonči Glavina naglasio je da su paraolimpijci naš veliki ponos te da su svojim životnim primjerom i sportskim uspjesima pokazali da za njih prepreka nema:

- Bit ćemo uz vas na svaki mogući način i nadamo se da ćete se svi vratiti s prekrasnim uspomenama. Ponosan sam što našu zemlju predstavljaju tako divni ljudi.

Snažno podupiremo parasportske programe

Glavina je istaknuo da su nagrade za vrhunske sportske rezultate povećane za 50%, pa je tako za osvajanje zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama predviđena nagrada od 41.000, za srebrnu 26.000 i brončanu 18.500 eura:

- Osigurali smo i četiri milijuna eura za jačanje kapaciteta u sportu za osobe s invaliditetom. Ta su sredstva namijenjena i Hrvatskom paraolimpijskom odboru. Povrh toga, osigurano je 19 milijuna eura za provedbu Poziva „Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti u sportu“, koji se odnosi i na parasportske programe.

A A A