Vijesti
27. 8. 2024.

Hrvatska opet u samome europskom vrhu! Naša nacionalna ekonomija raste već 14. kvartal zaredom na godišnjoj razini!

(VIDEO) PVRH/PHDZ Andrej Plenković: Ekonomski pokazatelji potvrđuju da zemlja ide u dobrom smjeru. Podaci Državnog zavoda za statistiku o realnom rastu BDP-a od 3,3% u 2. tromjesečju pokazuju da je prognoza Vlade RH o rastu od 3,5% u cijeloj 2024. bila utemeljena. Da je opravdana. Ako se ispuni to predviđanje, Hrvatska će već do kraja godine doći do 77,5% prosjeka razvijenosti Europske unije. Na početku našeg 3. mandata u Banskim dvorima bila je na 76%, a 2016. na samo - 62%! Kako smo i najavili, cilj nam je do 2028. doći do 80-82%.

Nacionalno vodstvo naše stranke izrazilo je zadovoljstvo činjenicom da Hrvatska i dalje ima jedan od najsnažnijih, ako ne i najsnažniji gospodarski rast u Europi - otkrio je Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a:

- To je rezultat povećanja plaća i zaposlenosti te porasta investicija uslijed povlačenja golemih EU sredstava kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO) i ostale financijske izvore. U sinergijskom djelovanju s gospodarstvenicima i radnicima nastavljamo voditi Hrvatsku prema naprijed!

Zahvaljujući mjerama, građani i gospodarstvo nisu osjetili krizu

Na konferenciji za medije predsjednik Vlade RH i HDZ-a izvijestio je i da u Banskim dvorima traju konzultacije o novom paketu zaštitnih mjera, nakon čega će se o tome razgovarati sa socijalnim partnerima i ostalim akterima.

Podsjetio je da je Vlada RH u zadnje 2,5 godine sa zaštitnim mjerama vrijednima 7,7 milijardi eura napravila više nego mnoge druge vlade u Europskoj uniji:

- Slobodno se može reći da zahvaljujući tim paketima hrvatsko gospodarstvo, građani i institucije nisu osjetili energetsku krizu. Učinit ćemo sve da eventualna povećanja cijena energenata budu podnošljiva i nastaviti sa svim ostalim aktivnostima u cilju smanjenja inflatornih pritisaka.

NOVO POJEFTINJENJE GORIVA. Niže cijene benzina, dizela i plavog dizela! Nastavljamo štititi standard hrvatskih građana!

SDP-ovci, pokrijte se ušima!

Plenković je izdvojio i podatke o rekordnoj zaposlenosti, o gotovo 1.750.000 registriranih osiguranika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO):

- Hrvatska je 21. kolovoza imala 64.286 ili 3,4% više zaposlenih nego na isti dan prošle godine. A u odnosu na 22. kolovoza 2022. to je skok od čak 103.296 ili 6,28%!

U tom je kontekstu naveo da je u lipnju prosječna neto plaća iznosila 1.315 eura, što je 11,6% više nego u lipnju prošle godine, a čak 75% više nego 2016. godine.

Novi krug porezne reforme u javno savjetovanje

Izvijestio je i da je potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac članovima Predsjedništva HDZ-a predstavio novi krug porezne reforme:

- Sutra će ga prezentirati koalicijskim partnerima, a nakon toga će Vlada uputiti cijeli paket u javno savjetovanje.

Hrvatska i dalje raste, a najesen slijede novi veliki iskoraci: stambena politika, porezno rasterećenje, godišnji dodatak za umirovljenike…

Predsjednik Andrej Plenković zaključno je napomenuo su raspravljali i o zakonu o upravljanju zgradama, koji je na sjednici predstavio potpredsjednik Vlade i ministar ministra graditeljstva Branko Bačić:

- Cilj je smanjiti cijene najma i omogućiti dugoročni najam po priuštivim cijenama.

BUTKOVIĆ & PILETIĆ: Da, Hrvatska nastavlja ubrzano rasti!

Potpredsjednik Vlade RH za gospodarstvo Oleg Butković također je, u izjavi za medije prije sastanka nacionalnog vodstva HDZ-a, izrazio zadovoljstvo rastom BDP-a od 3,3%:

- Čvrsto sam uvjeren da će podaci za treći kvartal 2024. (srpanj, kolovoz, rujan) biti još bolji.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić rekao je pak da HZMO ima najveći broj osiguranika u povijesti:

- Hrvatska ima 64.000 osiguranika više nego lani, to odgovara broju stanovnika Velike Gorice!

Da, Hrvatska nastavlja ubrzano rasti i razvijati se i u 3. mandatu naše Vlade, baš kako je i najavljivao premijer Plenković!

A A A