Vijesti
2. 9. 2024.

Hrvatska ostaje snažno posvećena europskom putu BiH & punoj ravnopravnosti konstitutivnih naroda u njoj!

Premijer Andrej Plenković susreo se na 19. Strateškom forumi na Bledu s visokim predstavnikom međunarodne zajednice za BIH Christianom Schmidtom. Osim što su razgovarali, kako je priopćeno, o stanju na jugoistoku Europe i podršci BiH nakon otvaranja pristupnih pregovora s EU-om, predsjednik Vlade RH i HDZ-a najavio je svoj ovotjedni posjet BiH: Borjana Krišto i Dragan Čović, otvorenje Mosta „Hercegovina“ kod Počitelja, uručenje ugovora Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, obilazak gradilišta HNK Mostar…

Osim s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, premijer Andrej Plenković je na Brdu kod Kranja razgovarao o europskom putu BiH i izbornoj reformi u toj susjednoj nam državi i s posebnim izaslanikom premijera Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske za zapadni Balkan lordom Stuartom Peachom.

Kao na svim međunarodnim skupovima, Plenković je i na Strateškom forumu na Bledu koristio svaku priliku, službenu i neslužbenu, kako bi upozorio na pitanje stvarne ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH.

Hrvatska će biti jako zadovoljna resorom koji će u novom sazivu Europske komisije voditi naša Dubravka Šuica!

GRLIĆ RADMAN: Hrvatska je predana stabilnosti i reformama u BiH

S Christianom Schmidtom se na marginama BSF-a (Bled Strategic Forum) sastao i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman:

- Hrvatska kontinuirano podržava napore BiH prema osiguravanju stabilnosti i napretku u procesu reformi, uz čvrstu suradnju između dviju zemalja i međunarodnih institucija u ostvarivanju tih ciljeva.

RH je snažno posvećena proširenju Europske unije na BiH, to je ključ stabilnosti i sigurnosti te države - dodao je šef hrvatske diplomacije:

- Moramo osigurati da BiH ostane u središtu pozornosti Europske unije te zajedno nastaviti podržavati njeno približavanje članstvu u EU-u.

SCHMIDT: Očekujemo veliki politički iskorak

Ne otkrivajući na što konkretno misli, visoki predstavnik Schmidt napomenuo je u izjavi za medije da se nada „velikom političkom iskoraku” u toj zemlji u idućih mjesec dana:

- Puno je još posla, ali sam optimističan. Iznimno je važno da stanovnici BiH znaju da međunarodna zajednica brine o njima.

Rečeno - učinjeno! Državnička politika & snažni međunarodni položaj Hrvatske donose rezultate, a ne diletantizam i izolacionizam!

DVODNEVNI RADNI POSJET BiH

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković boravit će u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu i Mostaru, u srijedu i četvrtak, 4. i 5. rujna 2024.

Posjet će započeti u Sarajevu, gdje će se sastati s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto. U Mostaru će sudjelovati na svečanom otvorenju Mosta „Hercegovina“ te na svečanosti uručenja ugovora Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Ivan Anušić u Bosanskoj Posavini: Neraskidiva je i neuništiva poveznica između Hrvata u Hrvatskoj i Hrvata u BiH

Sastat će se i s predsjedateljem Doma naroda BiH i predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganom Čovićem, rektorom Sveučilišta u Mostaru Zoranom Tomićem, kao i s ravnateljem Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Antom Kvesićem, a obići će i gradilište Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

Kompletni program posjeta na donjem linku:

Predsjednik Vlade Plenković u radnom posjetu Bosni i Hercegovini

A A A