Vijesti
17. 9. 2024.

„A“ kreditni rejting, još jedan uspješni krug „trezoraca“ & 2. cijev Tunela Učke. Nastavljamo s postignućima na dobrobit građana!

(VIDEO) Premijer Plenković na 25. sjednici Vlade: Skok na iznadprosječnu investicijsku razinu znači da vrlo stroge svjetske agencije, koje nemaju ni najmanjeg popusta prema nama, povoljno ocjenjuju ekonomsko „zdravlje“ Hrvatske. Izrijekom hvale i političku stabilnost i naš uspjeh u provedbi reformi. Ne treba naglašavati koliko je to pozitivan signal za investitore! I 4. serija trezorskih zapisa izazvala je veliki interes. Hrvati su iznova iskazali povjerenje u javne financije, uplativši gotovo 400 milijuna €. A očekivalo se „samo“ - 250!

„Druga cijev Tunela Učke odličan je primjer uspješnog javno-privatnog partnerstva. Ta investicija od 200 milijuna € samo je dio strateškog megaprojekta kojim cijeli Istarski ipsilon pretvaramo u autocestu. Do listopada 2026. sve će biti u potpunosti gotovo!“ - također je poručio Andrej Plenković otvarajući sjednicu.

Krenimo, međutim, od početka. Predsjednik Vlade RH i HDZ-a u uvodnom se obraćanju osvrnuo - po običaju - na aktualne teme.

Povijesna razina kreditnog rejtinga

Sjajnom je ocijenio vijest koja je stigla prije nekoliko dana - da je Standard & Poor's, jedna od tri svjetske agencije za kreditni rejting, povećao dugoročni rejting Hrvatske s BBB+ na A-, i to s pozitivnim izgledima:

- Time je Hrvatska uvrštena u zemlje s iznadprosječnim kreditnim rejtingom. To je prvi put u povijesti da je bilo koja svjetska agencija podigla Hrvatsku na tu razinu.

Kreditni rejting podigli smo za nevjerojatnih 5 stupnjeva u odnosu na SDP-ovu Vladu! Prije Hrvatske, nijedna druga zemlja nije tako brzo napredovala!

Zahvalio je ministru financija Marku Primorcu i njegovom timu te cijeloj Vladi, ali i svim gospodarskim akterima koji su proteklih godina konzistentno i sustavno radili na financijskoj i ekonomskoj reputaciji Hrvatske.

Izrazito pozitivan signal ulagačima …

Premijer je istaknuo da „skok na iznadprosječnu investicijsku razinu znači da vrlo stroge, potpuno objektivne svjetske agencije, koje nemaju ni najmanjeg popusta prema nama, povoljno ocjenjuju ekonomsko 'zdravlje' Hrvatske:

- Ne treba naglašavati koliko je to pozitivan signal za investitore, i strane i domaće! Hrvatskom pak gospodarstvu bit će dostupni jeftiniji krediti, a možemo govoriti i o kaskadnom pozitivnom efektu. Ako država ima manje kamate, onda ih imaju i banke koje posluju u toj državi, a posljedično i građani.

Podizanje rejtinga na A razinu, najvišu do sada, najbolji je primjer kvalitativne razlike između naše i Milanovićeve Vlade, najgore u povijesti!

… i potvrda dobrog smjera zemlje

Dodao je da su stručnjaci iz S&P-a procjenjivali i političku situaciju u Hrvatskoj:

- Nakon trećeg osvojenog mandata ove Vlade vidjeli su potvrdu i političke stabilnosti i kontinuiteta naših politika, reformi, odgovornog upravljanja javnim financijama, snažnog gospodarskog rasta, a smanjivanja inflacije, učinkovitog korištenja europskih sredstava...

U tom je kontekstu podsjetio i na rast Hrvatske u odnosu na prosjek razvijenosti Europske unije:

- Godine 2016. bili smo na 62 posto, prošle smo stigli do 76 posto, a ovu ćemo, prema svim pokazateljima, završiti na 78 posto!

Istarski ipsilon u punom profilu autoceste

Krajem prošlog tjedna otvorena je druga cijev Tunela Učke, a premijer Plenković taj je projekt, vrijedan 200 milijuna eura, ocijenio sjajnim primjerom javno-privatnog partnerstva između Hrvatske i francuske kompanije Bouygues.

Zahvalivši svima koji su sudjelovali u realizaciji tog infrastrukturnog projekta, istaknuo je da su 95 posto radova izveli hrvatski podizvođači:

- To je samo dio investicija s ciljem pretvaranja cijelog Istarskog ipsilona u puni profil autoceste. Stara, prva cijev Tunela Učke renovirat će se do početka iduće turističke sezone te praktički biti identična ovoj novootvorenoj. Preostalih 10 kilometara dionice od Učke do Matulja bit će gotovo do listopada 2026. godine, što će u potpunosti označiti dovršetak Istarskog ipsilona.

REČENO - UČINJENO! Puštena je u promet 2. cijev Tunela Učke, projekt vrijedan više od 200 milijuna €. Što smo obećali, to smo i ispunili!

Novi trezorski zapisi iznad očekivanja

Izvijestio je i o najnovijem izdanju trezorskih zapisa, kazavši da su građani - iako se očekivalo „samo“ 250 milijuna eura - uplatili nešto manje od 400 milijuna, dok su institucionalni investitori uložili više od 450 milijuna eura:

- Još jedno uspješno izdanje „trezoraca“ signal je povjerenja i hrvatskih građana i gospodarstvenika u javne financije. Na taj način dinamizirano tržište kapitala.

Susret s (para)olimpijcima

Od ostalih aktivnosti, predsjednik Vlade i HDZ-a izdvojio je susret s hrvatskim olimpijcima i paraolimpijcima u povodu njihovih uspjeha na Igrama u Parizu.

Još jednom im je čestitao na vrhunskim rezultatima, istaknuvši da će Vlada - kao što je to činila i do sada - nastaviti snažno podupirati hrvatski sport.

Opća skupština UN-a u New Yorku

Na kraju, najavio je da će idućeg tjedna sudjelovati na Općoj skupštini UN-a u New Yorku te na Sastanku na vrhu o budućnosti. Tom će prigodom posjetiti i hrvatske zajednice u Los Angelesu i Chicagu.

Stoga će Vlada RH ovog tjedna održati, iznimno, dvije sjednice. Druga je u petak.

Predsjednik Plenković govorio je i o resoru koji je u novoj Europskoj komisiji dobila naša Dubravka Šuica, no o tome smo pisali u ranijem članku:

Predstavnica Hrvatske - povjerenica Europske komisije za Mediteran! U njezinom resoru i dalje je demografija!

A A A