Vijesti
24. 9. 2024.

Osvojili smo 3 mandata zaredom & napravili „domaću zadaću“: Uz snažni rast BDP-a & najviši kreditni rejting ikad, lovimo korak s razvijenijim članicama EU-a

(VIDEO) Iz New Yorka. Premijer Plenković u intervjuu uživo za CNN (urednik i voditelj Richard Quest): Nastavit ćemo stvarati bolje uvjete za hrvatske građane i gospodarstvenike te strane ulagače, uključujući i one iz SAD-a. Ekonomski trendovi u Hrvatskoj vrlo su pozitivni. Kao članica Schengena i europodručja te s iznadprosječnom A razinom kreditnog rejtinga još smo prepoznatljiviji i pouzdaniji za inozemne investitore. Očuvali smo političku stabilnost, ne vidim nikakvih promjena koje bi ikome izvana mogle izgledati kao skretanje s politike desnog centra.

U povodu svog sudjelovanja na 79. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda i radnog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama predsjednik Vlade RH i HDZ-a dao je sinoć, u izravnom prijenosu, intervjuu za CNN.

Sada je vrijeme za djelovanje, Hrvatska je spremna pridonijeti pravednijem, mirnijem i održivijem globalnom poretku!

Andrej Plenković govorio je o političkoj i gospodarskoj situaciji u Europi i Hrvatskoj.

Usidreni u desnom centru

Osvrnuo se na nedavno održane parlamentarne izbore u Hrvatskoj, istaknuvši da je HDZ te izbore osvojio treći put zaredom:

- U koaliciji s Domovinskim pokretom, ali i strankama liberalne orijentacije te predstavnicima nacionalnih manjina, dogovoren je Program Vlade koji reflektira 90% Izbornog programa HDZ-a „Za sve izazove“.

Ne vidim u Hrvatskoj nikakvih promjena koje bi ikome izvana mogle izgledati kao skretanje s politike desnog centra - dodao je:

- Kao hrvatski premijer provodio sam je proteklih osam godina, što ću nastaviti i u sljedeće četiri.

Ilegalne migracije, pandemija & energetska kriza

Upitan o rezultatima izbornih procesa u Europi općenito, premijer Plenković napomenuo je da je više elemenata utjecalo na djelomičnu promjenu političke arhitekture:

- Prvi su posljedice migrantske krize, s kojom je Europa suočena desetak godina. Nezakonite migracije utjecale su ne samo na sigurnost građana, već u mnogim zapadnim zemljama i na njihov način života.

Drugi razlog su posljedice COVID-a, u kontekstu ekonomske i socijalne krize koju je pandemija izazvala - nastavio je:

- Treći je ruska agresija na Ukrajinu, koja je prouzročila najveću dosadašnju energetsku krizu te rast cijena energenata i inflatorne pritiske diljem Europe.

Bez ekstrema u Europskoj komisiji

Kombinacija tih elemenata dovela je do izbora i nekih drugih političkih opcija, no svi europski povjerenici i dalje dolaze iz umjerenih stranaka - napomenuo je:

- Stabilna većina koja u Europskom parlamentu podupire novu Europsku komisiju vrlo je uravnotežena, na nju nemaju utjecaja bilo kakve ekstremne političke stranke.

Predstavnica Hrvatske - povjerenica Europske komisije za Mediteran! U njezinom resoru i dalje je demografija!

Hrvatska će poštovati izbor američkih građana

Na pitanje o skorašnjim predsjedničkim izborima u SAD-u PVRH/PHDZ Plenković je odgovorio da će Hrvatska poštovati izbor američkih građana:

- Surađivali smo s administracijom i bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i predsjednika Joea Bidena. Želimo da sve prođe u redu, da američka demokracija ojača, a ne oslabi nakon izbora u studenom, kao što je to bio slučaj nakon onih prethodnih.

Biden čestitao Plenkoviću: Hrvatska je pod Vašim vodstvom doživjela golemi napredak, a siguran sam da će napredovati i u Vašem 3. mandatu!

„Mainstream“ ostao na vlasti u Hrvatskoj

S velikom pažnjom promatramo što se događa u SAD-u, primjećuje se velika polarizacija, ali se to događa i u drugim demokratskim zemljama - kazao je potom hrvatski premijer:

- Takva fragmentacija i polarizacija negdje dovodi do promjena, a negdje, kao primjerice u Hrvatskoj, „mainstream“ stranke ostaju na vlasti.

Osvojili smo tri uzastopna mandata, što nije lako, ali smo napravili i svoju domaću zadaću - naglasio je pritom Andrej Plenković:

- Uz snažni rast BDP-a i najviši kreditni rejting ikad ubrzano lovimo korak sa starijim i razvijenijim članicama Europske unije. Trendovi su vrlo pozitivni.

Jačanje gospodarske suradnje sa SAD-om

Nastavit ćemo stvarati bolje uvjete za hrvatske građane i gospodarstvenike te strane ulagače, uključujući i one iz SAD-a, s kojima sam se i susreo ovdje u New Yorku - zaključio je predsjednik Andrej Plenković u intervjuu za CNN:

- Kao članica Schengena i eurozone te s iznad prosječnom A kategorijom kreditnog rejtinga Hrvatska je prepoznatljivija i pouzdanija za ulagače. Prioritet nam je daljnje jačanje gospodarske suradnje sa SAD-om.

A A A