Vijesti
25. 9. 2024.

Jačanje veza s hrvatskim iseljenicima, koji čuvaju i njeguju naš nacionalni identitet i kulturu, trajna je zadaća ove Vlade RH!

PVRH Plenković nastavio je radni posjet SAD-u susretom s Hrvatima u Los Angelesu. „Iskazujem vam poštovanje i ovim svojim dolaskom. Voljeli bismo da se u što većem broju vratite u Domovinu, radi čega i donosimo porezne olakšice. RH je ostvarila ključne ciljeve: slobodu, demokraciju, članstvo u EU-u, NATO-u, Schengenu i eurozoni, a na putu je prema OECD-u“. Premijer je održao predavanje na prestižnoj Marshall School of Bussiness i sudjelovao na okruglom stolu Gospodarske komore LA.

Hrvatski državljani koji su u inozemstvu neprekidno boravili najmanje dvije godine bit će u slučaju povratka punih pet godina oslobođeni plaćanja poreza na dohodak - također je istaknuo Andrej Plenković na druženju s hrvatskom zajednicom u Los Angelesu, kamo je doputovao iz New Yorka.

Osvojili smo 3 mandata zaredom & napravili „domaću zadaću“: Uz snažni rast BDP-a & najviši kreditni rejting ikad, lovimo korak s razvijenijim članicama EU-a

Poticajne porezne olakšice

Novi krug poreznih olakšica za hrvatske povratnike smatramo itekako poticajnim, a one se odnose, vrijedi naglasiti, i na sve naše državljane koji su potomci hrvatskih iseljenika iz prekomorskih i europskih država - dodao je predsjednik Vlade RH i HDZ-a:

- Voljeli bismo da se u što većem broju vrate i Hrvati koji su u iseljeništvu ušli u mirovinu. U ovom trenutku u Domovini gradimo 18 velikih centara za starije osobe, u svim županijama koje su to željele.

S GOSPODARSTVENICIMA: Velika politička volja ZA jačanje suradnje

Prije susreta s Hrvatima u Los Angelesu, u koji je prvi put došao u svom premijerskom mandatu, sudjelovao je na okruglom stolu Gospodarske komore LA. Razgovaralo se o poslovnim prilikama za hrvatske i američke kompanije, osobito u područjima zelene tranzicije (obnovljivih izvora energije), digitalizacije i turizma.

Američka veleposlanica upravo iz Kalifornije

Puno je prostora za gospodarsku suradnju Kalifornije i RH, za što postoji i velika politička volja - izdvojio je tom prigodom premijer Plenković:

- Dobra je okolnost i to što je američka veleposlanica u RH Nathalie Rayes upravo iz vaše savezne države. Vidim da je ovdje svi poznaju, pa ćemo raditi na tome da u suradnji sa SAD-om u Hrvatsku dovedemo ozbiljno gospodarsko izaslanstvo iz Kalifornije.

Izbjegavanje dvostrukog oporezivanja

Upitan za ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, koji je potpisan krajem 2022. godine, napomenuo je da on još nije stupio na snagu zbog nedoumica između izvršne i zakonodavne vlasti u SAD-u:

- Što se Hrvatske tiče, sporazum je ispregovaran i potpisan te očekujemo da američka strana što prije riješi dvojbe koje ima među sobom. Neki od Hrvata ovdje su mi rekli da im dvostruko oporezivanje predstavlja ozbiljnu poteškoću, pa ćemo ponovno razgovarati s predstavnicima administracije SAD-a.

Jedinstvo domovinske i iseljene Hrvatske u temeljima je naših politika!

NA PRESTIŽNOJ POSLOVNOJ ŠKOLI

Na predavanju koje je održao na Marshall School of Bussiness (University of Southern California) predsjednik Andrej Plenković predstavio je poglede Hrvatske na najveće globalne izazove.

Sada je vrijeme za djelovanje, Hrvatska je spremna pridonijeti pravednijem, mirnijem i održivijem globalnom poretku!

Naglasio je da naša zemlja - kao država koja pripada najužoj integraciji EU-a i krugu 38 naprednih gospodarstava svijeta - nastavlja pridonositi postizanju klimatske neutralnosti, izgradnji globalnog mira i zaštiti načela međunarodnog prava.

A A A