Vijesti
14. 10. 2024.

Snažno podupiremo proširenje EU-a na države jugoistoka Europe, uz uvjet da ispune zadane kriterije. Posebno zagovaramo euroatlantski put BiH!

Što će zavidni baćuška Milanović & njegovi antizapadni SDP-ovci sada smisliti? Premijer Andrej Plenković na samitu Berlinskog procesa, koji se na 10. obljetnicu te diplomatske inicijative održao upravo u glavnom gradu Njemačke: „Hrvatska je konstruktivni akter koji pridonosi jačanju europskog smjera nama susjednih zemalja, ali uvijek s naglaskom na BiH, u kojoj su Hrvati konstitutivni narod. Napredak je više nego očit, a to se vidi i po odluci o otvaranju pristupnih pregovora o s BiH, u čemu je RH odigrala veliku, ako ne i ključnu ulogu“.

Uoči sastanka na vrhu Berlinskog procesa, njemački kancelar Olaf Scholz dočekao je ispred svog ureda hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Berlinski proces, koji je 2014. pokrenula ondašnja kancelarka Angela Merkel, okuplja čelnike najvažnijih europskih institucija, lidere više uključenih država članica Europske unije - među kojima je od samog početka Hrvatska - i političke predstavnike zemalja zapadnog Balkana (Albanija, BiH, Crna Gora, Srbija, Kosovo i Sjeverna Makedonija). Stoga i ne iznenađuje da je ove godine u Berlin došla i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Glavni cilj formata - pružanje potpore zemljama jugoistoka Europe na EU putu te njihovim reformskim naporima i međusobnoj suradnji.

Napredak je više nego očit

 „Primjer te bolje suradnje jest i roaming, čega prije nije bilo na tom području Europe, zatim putovanja s osobnim iskaznicama, regionalno tržište i golemi novac koji EU daje kroz Plan za rast na području zapadnog Balkana“ - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a nakon samita:

- Doprinos Berlinskog procesa ubrzanju reformi i procesa proširenja itekako je koristan. Napredak je više nego očit, a to se vidi u konačnici i po recentnim odlukama, poput one o otvaranju pregovora o pristupanju s BiH, u čemu je Hrvatska odigrala veliku, ako ne i ključnu ulogu.

Ponovit ću bez i najmanje zadrške: Plenković se najviše zauzeo za naš europski put i ravnopravnost Hrvata u BiH!

„Kao zemlja koja podupire reformske napore, Hrvatska je konstruktivni akter koji u okviru ovog formata pridonosi jačanju europskog smjera svojih susjeda, uz uvjet, naravno, da ispunjavaju zadane kriterije“ - dodao je Andrej Plenković:

- Kako je kazao i kancelar Scholz, Europska unija nije potpuna bez zemalja zapadnog Balkana.

7 milijardi eura trgovinske razmjene

Osim o dinamici pristupanja i približavanja EU-u, na samitu se raspravljalo i o zelenom planu, boljoj prometnoj povezanosti i energetskoj sigurnosti, a usvojeni su razni dokumenti i potpisani sporazumi o jačanju zajedničkog regionalnog tržišta.  

„Hrvatska sa 6 zemalja jugoistoka Europe ima ukupno 7 milijardi eura trgovinske razmjene godišnje, što je oko 11% naše ukupne razmjene“ - zaključno je iznio premijer Plenković u izjavi za medije.

KRIŠTO: Uz pomoć Hrvatske, BiH nastavlja svoj europski put!

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto u Berlinu je još jednom zahvalila hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću i Vladi RH na svemu što je učinila i što čini za europski put BiH.

Istaknula je pritom iznimnu važnost Berlinskog procesa, „koji je prije 10 godina započeo s vizijom koja je pridonijela novoj dinamici europskih integracija i neosporno dala zamah ubrzanju reformi svih uključenih zemalja“:

- BiH se pokazala kao pouzdani partner i neizostavni segment u procesu integracije prostora JI Europe u EU. Uz pomoć Hrvatske, nastavljamo s ispunjavanjem zadanih uvjeta, a među njima je i dovršetak izborne reforme.

PREDAVANJE: Hrvatska pridonosi europskom jedinstvu

Nakon sastanka na vrhu Berlinskog procesa, PVRH Andrej Plenković održao je u Zakladi Bertelsmann predavanje na temu "Izazovi i prilike za Europsku uniju. Perspektiva iz Hrvatske“.

Ostvarujemo strateške ciljeve & ekonomski napredujemo

„U ovih nešto više od tri desetljeća samostalnosti Hrvatska se duboko transformirala, ostvarila vanjskopoliticke strateške ciljeve i ekonomski napredovala“ - napomenuo je u predavanju:

- Nakon obrane i oslobođenja Domovine, integrirali smo se u NATO, EU, Schengen i eurozonu, a nadomak smo i ulaska u OECD. Oslanjajući se na vlastito iskustvo, Hrvatska nastoji biti konstruktivna i pridonositi europskom jedinstvu u pogledu daljnje potpore Ukrajini, promicanju zajedničke politike za Bliski istok i zauzimanju za proširenja EU-a, kao i suočavanju s izazovima u mediteranskoj regiji.

Utjecaj Hrvatske na Sredozemlju itekako raste - 2026. bit ćemo domaćini sastanka na vrhu EU-MED9!

Bertelsmann Stiftung privatna je zaklada s gotovo 50 godina dugom tradicijom koja svojim istraživanjima, programima i projektima potiče raspravu i zagovara društvene promjene. Osnovao ju je njemački filantrop Reinhard Mohn, a svake godine organizira oko 240 događaja.

SIEMENS: Energetska sigurnost & povoljnije poslovno ozračje

Po dolasku u Berlin (prije sastanka na vrhu), predsjednik Plenković posjetio je tvornicu za proizvodnju vodika i sjedište kompanije Siemens Energy, koja u partnerstvu s našim „Končarom“ provodi visokotehnološke projekte iz područja energetske sigurnosti:

- Stvaramo povoljnije poslovno ozračje, otvoreni smo za ulaganja koja Hrvatsku čine još konkurentnijom.

A A A