Vijesti
15. 4. 2020.

Pripremamo prijedloge za reaktivaciju hrvatskog gospodarstva primjerenu okolnostima!

Andrej Plenković: Ministri su dobili nalog da izrade planove aktivnosti koje žele obnoviti. Kada to učine, iz zdravstveno-sigurnosnih razloga zatražit ćemo da ih epidemiolozi stave u okvir onog što je prihvatljivo u ovoj fazi borbe protiv zaraze. * Dogovorio sam s ministrom Aladrovićem da se objavi popis svih tvrtki koje dobivaju naknadu za radničke plaće. Javnost ima pravo znati!

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a u izjavi za medije nakon sjednice Užeg kabineta Vlade istaknuo je da je od ministara zatražio da u resorima koje pokrivaju naprave precizni plan aktivnosti koje bi željeli u dogledno vrijeme obnoviti ili pokrenuti, čime bi se pridonijelo reaktivaciji hrvatskog gospodarstva.

- Kada ministri definiraju planove, zatražit ćemo da ih epidemiolozi iz zdravstveno-sigurnosnih razloga stave u okvir onog što je prihvatljivo i moguće u ovoj fazi borbe protiv zaraze. Tim pristupom želimo omogućiti gospodarsku reaktivaciju primjerenu okolnostima.

Solidarno iznošenje tereta krize

Vezano za rezanje plaća u javnom sektoru, Plenković je ponovio da Vlada želi o racionalizacijama postići dogovor sa socijalnim partnerima.

- Svi bismo, solidarno, u ovoj nimalo lakoj situaciji trebali iznijeti svoj dio tereta krize. No mogu reći da mediji donose neke pomalo panične objave.

Država će se pokazati štedljiva. Kao nacija koja dijeli istu sudbinu, svi moramo solidarno podnijeti teret ove krize!

Bez obzira jesmo li u privatnom ili javnom sektoru, moramo biti svjesni da teret ove teške krize iznosimo solidarno!

Prijavite ako sumnjate!

Upitan o prigovorima sindikata da se mjera financiranja plaća zaposlenika u krizom pogođenim tvrtkama ne provodi dovoljno transparentno, ustvrdio je da Vlada još nije doznala na koga to točno misle čelnici sindikalnih središnjica.

 - Na moje eksplicitno pitanje jednom od njih tko zlorabi tu mjeru nisam dobio odgovor. Treba biti oprezan s optužbama. Ako nekome date 3.250 kuna kao naknadu, pa ne može on taj iznos ne proslijediti kao isplatu radnicima jer je to, u konačnici, i zakonski minimalna plaća. Ne vidim marginu za manipulacije.

No ako itko ima bilo kakvu pritužbu, ako misli da nešto nije onako kako bi trebalo biti, neka to odmah prijavi Hrvatskog zavodu za zapošljavanje - dodao je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

Popis svih koji su dobili naknadu za radnike

Svejedno, Plenković je napomenuo da je danas s ministrom Josipom Aladrovićem dogovorio da HZZ objavi popis svih pravnih osoba koje koriste tu mjeru.

- Ključno je da budemo maksimalno transparentni i da se točno zna koje su tvrtke dobile novac za očuvanje radnih mjesta. To nikada nije bilo upitno, javnost ima pravo znati! U krajnjoj liniji, i mi kao Vlada želimo imati apsolutni uvid tko je i zašto dobio tu potporu. Uostalom, u izrazito kratkom roku isplatili smo više od milijardu i 300.000 kuna za više od 80.000 tvrtki.

Isplaćene mirovine, otpis ili odgoda poreznih davanja za 92.000 tvrtki i obrta & financiranje plaća za 563.000 radnika!

Strategija dala rezultate!

Upitan koliko je zadovoljan učinkom zaštitnih mjera, Plenković je podsjetio da se Hrvatska bila odlučila za snažni udar na virus - da restriktivnim mjerama u korijenu suzbije širenje zaraze.

- S obzirom na brojke oboljelih i preminulih u usporedbi s drugim državama EU-a i svijeta, možemo reći da je naša strategija dala rezultate! Usporili smo zarazu, bolničke kapacitete unaprijed osigurali, kao i dotok dovoljne količine zaštitne opreme, i to u izravnom dogovoru s kineskom vladom. Imamo i dovoljno respiratora, a KB Dubrava je spremna i za puno gori scenarij od ovog koji imamo danas!

Hrvatska nabavila 60 tona medicinske opreme iz Kine - Stigla i vrijedna donacija koju su dogovorili premijeri Li Keqiang & Andrej Plenković!

Najniži broj novooboljelih u 15 dana

Na pitanje ima li prostora za popuštanje mjera odgovorio je - „Bit će prostora“.

- Stožer je danas objavio da je u zadnja 24 sata potvrđeno samo 37 novozaraženih, što je najniži broj u 15 dana. I osobno se redovito sastajem s epidemiolozima i s njima razgovaram o mogućem popuštanju mjera. Sve u svoje vrijeme, s tim ćemo ići kada bude povoljna epidemiološka slika.  Želimo reaktivirati gospodarstvo, no moramo prije svega brinuti o zdravlju i ljudskim životima.

Na koronavirus smo udarili najjačim oružjem i rezultati su tu - Najvažnije je čuvati živote i zdravlje naših sugrađana!

A A A