Vijesti
2. 12. 2021.

Nažalost, broj umrlih premašio je 11.000 - Covid potvrdama spriječeno je širenje zaraze na još 36.000 naših sugrađana

(VIDEO) Andrej Plenković na 87. sjednici Vlade RH: Obiteljima preminulih još jednom izražavam sućut, a svim građanima koji možda još dvoje poručujem: ne oklijevajte, cijepljenje je najbolja zaštita od najtežih ishoda ove opasne bolesti! Od 474 osobe koje su umrle zadnjeg tjedna, 70% nije ih bilo cijepljeno. A 30% onih koji su se cijepili uglavnom su starije osobe s drugim teškim dijagnozama. * Vili Beroš: Nakon uvođenja COVID potvrda, do 30. studenog obavljeno je 407.009 testiranja, a pozitivno je bilo 7.216 osoba. Epidemiolozi procjenjuju da je time spriječeno zaražavanje daljnjih 36.000 ljudi, 400 hospitalizacija i najmanje 100 smrtnih slučajeva.

„RH je u prvih 9 mjeseci 2021. ostvarila rast od 10.7% - najveći u EU-u. Sad na razini cijele godine očekujemo rast od najmanje 9%, snažniji i od najoptimističnijih očekivanja! Stoga svi resori „punim plućima“ nastavljaju s pripremama za uvođenje eura već 1. siječnja 2023. godine. Ulaskom u europodručje ispunit ćemo još jedan strateški cilj koji donosi niz koristi za hrvatske građane i našu nacionalnu ekonomiju!“ - također je poručio predsjednik Vlade RH i HDZ-a u uvodnom dijelu sjednice u kojem se, po običaju, osvrnuo se na niz aktualnih tema.

Zahvala zdravstvenim djelatnicima na nadljudskim naporima

Na početku je govorio o borbi protiv Covida-19, zahvalivši svim zdravstvenim djelatnicima koji -naglasio je - već gotovo dvije godine rade u zaista teškim okolnostima i ulažu nadljudske napore da zaštite naše sugrađane od ove teške bolesti.

Rekao je i da sve to zahtijeva od nas da se i dalje pridržavamo temeljnih epidemioloških mjera - maske, distanca, prozračivanje prostora, higijena ruku i izbjegavanje masovnih okupljanja:

- Nažalost, pandemija ne jenjava. Broj ljudi koji je umro s ili od Covida premašio je 11.000. To je tragedija, želim još jednom izraziti sućut obiteljima preminulih.

Ne oklijevajte, cijepite se! 

U proteklih tjedan dana - nastavio je Andrej Plenković - od 474 osobe koje su preminule 70 posto nije bilo cijepljeno: 

- Preminuli koji su bili cijepljeni u velikoj većini slučajeva imali su i druge bolesti i teško zdravstveno stanje. Stoga svim građanima koji možda još dvoje poručujem: ne oklijevajte, cijepljenje je najbolja zaštita od najtežih ishoda ove opasne bolesti!

SDP-ovci, bivši i preostali, pitajte svog Milanovića zašto otvoreno poziva na rušenje obrane od COVID-a, i to zbog testiranja od 0.3 sekunde!?

Cijepilo se više od 64.5% odrasle populacije 

Izvijestio je da je 2.2 milijuna hrvatskih građana cijepljeno barem prvom dozom, što znači da smo prešli 64.5 posto cijepljenih. Još jednom je apelirao na sve da poklone povjerenje struci. Dodao je i da su u Hrvatskoj bili predstavnici Izraela koji su podijelili svoje iskustvo u bici s Covidom:

- Mislim da je izrazito važno da se svi zaštitimo cjepivom koje je na raspolaganju i koje je Vlada osigurala.

Ne vjerujte lažnim prorocima koji se bešćutno poigravaju s tuđim životima!

Najviši gospodarski rast u Europskoj uniji

Preusmjeravamo fokus s mjera očuvanja radnih mjesta & kriznog menadžmenta na stvaranje novih radnih mjesta & promicanje konkurentnosti!

Predsjednik Plenković osvrnuo se i na raspravu u Hrvatskom saboru o Prijedlogu Državnog proračuna za 2022. godinu. Podsjetio je na podatke Državnog zavoda za statistiku o rastu BDP-a od 15.8 posto u trećem kvartalu:

- U prvih devet mjeseci imamo zaista visok rast BDP-a, 10.7 posto - najviši rast u Europskoj uniji. Sad na razini cijele godine očekujemo rast od najmanje 9%, snažniji rast i od najoptimističnijih očekivanja!

Hrvatsko gospodarstvo u 3. kvartalu poraslo rekordnih 15.8% - što svjedoči o našem brzom i snažnom oporavku!

Povijesni posjet francuskog predsjednika 

Podsjetio je i da su Hrvatsku prošlog tjedna posjetili poljski premijer Mateusz Morawiecki i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Poljska i Hrvatska pod sličnim su pritiskom ilegalnih migracija - Ulaskom u Schengen ojačat ćemo sigurnost naše zemlje, ali i cijele EU!

Macronov posjet ocijenio je sadržajnim i uspješnim, dodavši da je tom prigodom potpisan Strateški sporazum o partnerstvu te ugovor o nabavi višenamjenskih borbenih aviona:

- Obukom pilota i tehničara te prilagodbom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva učinit ćemo sve što je potrebno u sljedeće dvije godine da sami prihvat aviona i njihovo funkcionalno korištenje budu na maksimalnoj razini. Hrvatska je u pogledu vlastite sigurnosti i obrane napravila golemi iskorak.

Strateškim partnerstvom s Francuskom jačamo geopolitičku važnost Hrvatske, a nabavom Rafalea podižemo vojnu sposobnost na dosad neviđenu razinu!

Važnom je ocijenio i snažnu, nedvosmislenu i jasnu potporu francuskog predsjednika hrvatskom članstvu u Schengenskom prostoru i europodručju.

Pristupanje europodručju - strateški cilj Hrvatske

Predsjednik Plenković osvrnuo se i na 12. sjednicu Nacionalnog vijeća za uvođenje eura:

- Uz mjere Vlade RH uspjeli smo u COVID krizi ne samo očuvati radna mjesta i financijsku stabilnost zemlje, nego i povećati zaposlenost, ostvariti nikad snažniji rast i podići kreditni rejting. Stoga svi resori „punim plućima“ nastavljaju s pripremama za uvođenje eura već 1. siječnja 2023. godine. Ulaskom u europodručje ispunit ćemo još jedan strateški cilj koji donosi niz koristi za naše građane i nacionalnu ekonomiju!

Uvođenje eura donosi korist našim građanima & nacionalnoj ekonomiji! Hrvatska će 1. siječnja 2023. biti spremna ući u eurozonu!

Rekao je da je Nacionalno vijeće podržalo sve ove aktivnosti, kao i komunikacijsku strategiju za uvođenje eura:

- U tom će pogledu ministar Zdravko Marić na skorašnjem sastanku EU ministra financija, ECOFIN, potpisati sporazum kojim će nas Europska komisija poduprijeti u komunikacijskim i informacijskim aktivnostima sljedećih godinu dana.

Zločin u Splitu zaslužuje najoštriju osudu i kaznu

Predsjednik Vlade i HDZ-a još se jednom osvrnuo i na strašni zločin u Splitu, koji, naglasio je, zaslužuje najoštriju osudu i kaznu:

- Dosad smo u našoj politici, osobito nakon ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o zaštiti i sprečavanju nasilja nad ženama napravili velike iskorake - postrožili smo Kazneni zakon i niz zakona koji propisuju kazne za sprječavanje nasilja u obitelji.

Nažalost - istaknuo je - nemamo preventivni mehanizam koji može spriječiti primitivce, divljake i kretene da rade najteža kaznena djela, ali možemo učiniti jako puno u pogledu strožih kazni, a na sudovima je da donose presude.

„Nastojat ćemo da se ovakve situacije u našem društvu svedu na što manji broj“ - podcrtao je Plenković, izrazivši sućut svima koji su pogođeni ovim teškim kaznenim djelom.

Sloboda od nasilja je pravo, a nasilje nad ženama neprihvatljivi zločin koji zaslužuje svaku osudu i najstrožu kaznu

SPRIJEČENO NAJMANJE 100 SMRTNIH SLUČAJEVA

Ministar zdravstva Vili Beroš: Nakon odluke o korištenju Covid potvrda, do 30. studenog obavljeno je 407.009 testiranja, a pozitivno je bilo 7.216 hrvatskih građana. Epidemiolozi procjenjuju da je time spriječeno širenje zaraze na daljnjih 36.000 ljudi, 400 hospitalizacija i najmanje 100 smrtnih slučajeva. Izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti definiraju se odgovorne osobe koje u javnim tijelima moraju osigurati provođenje zdravstveno-zaštitnih mjera zaštite i uvodi se kazna u iznosu od 30.000 do 50.000 kuna za njihovo nepoštivanje.

OBNOVA NA BANOVINI

PPVRH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved: Izvođači su dosad uvedeni u rad na obnovi točno 1.500 obiteljskih kuća. Od toga je obnovljeno njih 879 - ili 81 od zadnje sjednice Vlade RH - dok su radovi u tijeku na 621 kući na Banovini.

VAUČERI ZA STJECANJE NOVIH VJEŠTINA

Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs: Zakonom o obrazovanju odraslih stižu velike promjene - jedna od najvažnijih jest uvođenje vaučera za stjecanje novih vještina, sukladno potrebama tržišta rada. Paket je vrijedan 300 milijuna kuna, a svaki pojedinačni vaučer 10.000 kuna.

A A A