Vijesti
4. 10. 2023.

Istodobno i najmoderniji borbeni avioni i helikopteri Hitne pomoći i rekordna ulaganja u domove za starije i novi rast plaća!

(VIDEO) Andrej Plenković na 254. sjednici Vlade RH: „Odluka o nabavi Rafalea strateškog je dosega - od Njemačke do Grčke nitko neće imati tako moćno borbeno zrakoplovstvo! Osim što je 1. Rafale predan Hrvatskoj, od dobrih vijesti izdvajam i ugovore o uspostavi helikopterske hitne medicinske službe te o izgradnji i opremanju 18 centara za starije osobe u 18 županija. Ulaganjem od 159 milijuna € povećat ćemo smještajne kapacitete domova za starije građane za 1.850 kreveta“. Premijer je na dodjeli nagrada najboljim gradovima i EU projektima iznova apelirao na (neke) lokalne čelnike da iskoriste ponuđenu šansu i pridonesu povećanju primanja u sredinama koje vode.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se, po običaju, na aktualne teme.

Najniža stopa inflacije od lanjske veljače

Izdvojio je podatke Državnog zavoda za statistiku o usporavanju inflacije sa 7.8% u kolovozu na 6.6% u rujnu - i to nakon 5. paketa Vladinih zaštitnih mjera:

- To je najniža stopa inflacije još od veljače prošle godine, kada je počela ruska agresija na Ukrajinu, koja je inflaciju i izazvala.

Pad inflacije - najniža stopa još od lanjske veljače! Ekonomski pokazatelji svjedoče da je naš smjer – ispravan!

Dobrim je ocijenio to što je Vlada limitirala maksimalne cijene 30 proizvoda, što je također pridonijelo smanjenju cijena.

159 milijuna eura za centre za starije osobe

Osvrnuo se i na nedavni Međunarodni dan starijih osoba, kada je održana sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe:

- Tom su prigodom uručeni ugovori za izgradnju i opremanje 18 centara za starije osobe u 18 županija. Ulaganjima od 159 milijuna eura povećat ćemo smještajne kapacitete domova za starije sugrađane za 1.850 kreveta. s ukupnim kapacitetom od 1.850 kreveta. Sredstva je dobila svaka županija koja je podnijela zahtjev.

U tom je kontekstu istaknuo da je u mandatu ove Vlade prosječna mirovina povećana za više od 50%, odnosno za 172 eura, dok je najniža mirovina povećana za čak 65%, odnosno 138 eura.

Strateška odluka o kupnji 12 Rafalea

Dotaknuo se i posjeta potpredsjednika Vlade RH Tome Medveda i ministra obrane Marija Banožića Francuskoj, gdje je održana svečana primopredaja prvog višenamjenskog borbenog aviona Rafale Hrvatskoj.

VELIKI DAN! Prvi Rafale u rukama hrvatskih pilota!

Podsjetio je da je Hrvatska od Francuske kupila 12 takvih dvomotornih aviona, s višenamjenskom borbenom sposobnošću:

- Riječ je o svenamjenskom avionu koji, uz vrlo mali radarski odraz, može biti i izviđač i lovac i presretač, i taktički i strateški i nuklearni bombarder, i platforma za elektroničko ratovanje, i tanker drugim Rafaleima u zraku.

Odluka o nabavi Rafalea ima strateški doseg na geopolitičkoj i vojnoj karti Europe, ona mijenja karakter hrvatskih obrambenih sposobnosti - dodao je hrvatski premijer:

- Vlada je vodila računa i o utjecaju ove kupovine na javni dug, tako da je i pravno i politički i financijski proces vođen s maksimalnom brigom. Radi se o golemom koraku naprijed kakvog su zapovjednici Hrvatske vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva čekali desetljećima. Podsjećam i da je odluku o kupovini jednoglasno podržao nadležni saborski Odbor za obranu.

Na prostoru od Njemačke do Grčke nitko neće imati tako moćno borbeno zrakoplovstvo! - podcrtao je Plenković.

Nikad veći proračun za Hrvatsku vojsku

Predsjednik Vlade i HDZ-a naglasio je da Rafalei nisu jedino ulaganje u Hrvatsku vojsku, podsjetivši da su nedavno nabavljeni helikopteri Black Hawk te da će uz postojeća četiri stići njih još osam:

- Tu su i helikopteri Kiowa Warrior, kao i borbena vozila pješaštva Bradley. Nabavljen je i protuzračni obrambeni sustav Mistral 3, koji je u potpunosti kompatibilan s avionima Rafale, a u procesu smo i modernizacije Hrvatske ratne mornarice. Osim toga, veliki su iskoraci napravljeni i u poboljšanju materijalnog položaja hrvatskih vojnika, a obrambeni proračun nikada nije bio veći nego što je sada. Dio je to zaokružene politike Vlade glede jačanja Hrvatske vojske i naših obrambenih sposobnosti.

O RAFALEIMA: Hrvatska je upravo ondje gdje su je htjeli dr. Franjo Tuđman i Gojko Šušak - u samoj jezgri Europe i transatlantske suradnje!

Porezna reforma & povećanje plaća

Plenković: Poreznom reformom dajemo šansu gradovima da povećaju plaće

Izvijestio je i o svom sudjelovanju na dodjeli nagrada najboljim hrvatskim gradovima i EU projektima, što je ocijenio važnim u kontekstu Vladina partnerstva i sustavnog dijaloga s jedinicama lokalne samouprave te politike fiskalne i funkcionalne decentralizacije.

Iznova je istaknuo važnost porezne reforme, koju je prošlog tjedna usvojio Hrvatski sabor:

- Ona daje mogućnost, pa i delegira političku odgovornost čelnicima tijela lokalne samouprave i njihovim predstavničkim tijelima da svojim odlukama utječu na visinu poreza na dohodak, a time i na povećanje plaća. Sve lokalne jedinice imaju dovoljno prihoda za taj iskorak.

NOVI KRUG POREZNE REFORME: Plaće će porasti svima, ali daleko manje, nažalost, u gradovima koji budu povećali porez na dohodak!

Kapitalni projekti diljem Lijepe Naše

Naveo je i Ugovor o izgradnji Tunela Kozjak i dionice čvor Vučevica - Kaštela, koji je …

… potpisan u Splitu prigodom dana Splitsko-dalmatinske županije.

Izdvojio je i novootvoreni Centar za obuku i izvrsnost vatrogasaca u Vučevici, vrijedan 11.5 milijuna eura, koji će dati novu dimenziju Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici. Posjetio ga je zajedno s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

NOVI KRUG POREZNE REFORME: Plaće će porasti svima, ali daleko manje, nažalost, u gradovima koji budu povećali porez na dohodak!

Dotaknuo se i posjeta tradicionalnoj manifestaciji "Jesen u Lici". Tijekom njegova boravka u Gospiću dodijeljeni su ugovori vrijedni 3.8 milijuna eura gradovima i općinama u Ličko-senjskoj županiji.

O dvije Hrvatske u političkom smislu. O postignućima naše Vlade i, s druge strane, o jalovoj, a malicioznoj oporbi

Ovoga je tjedna predsjednik Plenković sudjelovao i na konferenciji "Hrvatska kakvu trebamo".

Strateški iskoraci za Hrvatsku postignuti su uz puno truda i rada. Nisu se dogodili „slučajno“ ili „sami od sebe“

Hitna medicinska služba

Potkraj uvodnog izlaganja, spomenuo je i uručenje ugovora o uspostavljanju helikopterske hitne medicinske službe:

- Riječ je o projektu vrijednom 62.5 milijuna eura, a helikopterska služba bit će u Osijeku, Zagrebu, Rijeci i Splitu. Komplementarno s time, u obalnom dijelu nabavljene su brze brodice, s ciljem poboljšanja zdravstvene usluge u hitnim situacijama.

Beroš: Letimo prema uspostavi Hitne helikopterske medicinske službe u Hrvatskoj

EUMED9: I dalje čvrsto čuvati državne i EU granice & rješavati problem nezakonitih migracija na izvorištu i u tranzitnim zemljama

A A A