Vijesti
18. 10. 2023.

Dok mi odgovorno radimo posao za koji smo dobili povjerenje hrvatskih građana, jalova i neozbiljna oporba mogla bi se zapitati u čemu to griješi

(VIDEO) Andrej Plenković o Širem Predsjedništva HDZ-a: Povećanjem i proširenjem dječjeg doplatka te uvođenjem inkluzivnog dodatka ostvarujemo Izborni program „Sigurna Hrvatska“. Poboljšali smo procjenu rasta BDP-a s 0.7 na 2.8%, a smanjili javni dug za 20 postotnih bodova. Sjajne su to brojke, potvrda našega odgovornog rada. S druge strane i sami ste vidjeli koliko je oporba neozbiljna! Trećina njenih zastupnika nije ni došla na glasovanje o vlastitom prijedlogu o Gordanu Grliću Radmanu. No opet traže opoziv, sada Marije Vučković. I opet će doživjeti debakl! Nacionalno vodstvo HDZ-a izrazilo je punu potporu ministrici i mjerama protiv svinjske kuge.

Nakon sastanka nacionalnog vodstva HDZ-a PHDZ/PVRH Andrej Plenković stao je pred novinare.

Donosimo ključne naglaske iz izjave i njegovih odgovora na pitanja okupljenih novinara:

Kršćansko načelo solidarnosti

Vlada RH predstavila je zakonske izmjene kojima će se znatno povećati dječji doplatak i udvostručiti broj korisnika te Zakon o inkluzivnom dodatku kojima za 200% podižemo novčane naknade za osobe s invaliditetom!

Time smo, vodeći se kršćanskim načelom solidarnosti i redistribucije proračunskih sredstava onima kojima je to najpotrebnije, ispunili još dva važna obećanja Iz Izbornog programa HDZ-a „Sigurna Hrvatska“.

Nova cesta, Gorski kotar, pomoć Hrvatima u BiH

U utorak, 18. listopada, puštamo pak u promet državnu cestu DC403 od čvora Škurinje do Luke Rijeka, najskuplju cestu u Hrvatskoj, te potom u Delnicama uručujemo niz ugovora iz Programa gospodarske i društvene revitalizacije Gorskog kotara.

U četvrtak, na 7. obljetnicu naše Vlade, u radnom sam posjetu BiH, gdje ću, među ostalim, u Kiseljaku sudjelovati na otvorenju Pastoralno-socijalnog centra Caritasa Vrhbosanska nadbiskupija, čiju je izgradnju sufinancirala Hrvatska.

Bosna i Hercegovina treba biti dio europske obitelji!

Daljnje povećavanje plaća i mirovina

Na sjednici smo razmatrali i rebalans proračuna, koji je važan zbog provedbe paketa zaštitnih mjera, daljnjeg povećavanja plaća i mirovina te nastavka obnove od potresa. Procjenu gospodarskog rasta u 2023. poboljšali smo s 0.7 na 2.8%, što je sjajna brojka.

Rebalans ZA veće mirovine, plaće i gospodarski rast & ZA niže cijene energenata i daljnji pad inflacije. A i obnova se zahuktala!

Sjajan je i podatak da smo udio javnog duga u BDP-u smanjili sa 79.5% - koliko je iznosio na početku mandata - na sadašnjih 60.7%. Smanjenje od gotovo 20 postotnih bodova unatoč uzastopnim globalnim krizama veliki je korak naprijed, najbolja potvrda da smo odgovorno upravljali javnim financijama.

Svjetski židovski kongres

U Zagrebu je, na moj poziv, zasjedao Izvršni odbor Svjetskog židovskog kongresa, na čelu s g. Ronaldom Lauderom - koji ima izraziti ugled i utjecaj u globalnoj politici.

Podrška Izraelu i osuda Hamasa. Važno je poštivati međunarodno humanitarno pravo

Mislim da je to vrlo dobro za Hrvatsku i u kontekstu Hamasova terorističkog napada na Izrael.

Nećemo dopustiti da Milanović euroatlantsku Hrvatsku odvede u suprotni smjer!

Dvije Hrvatske

Predano radimo posao za koji smo dobili povjerenje Hrvata, ritam je zbilja intenzivan. S ove konferencije za medije žurim na izvanredni sastanak Europskog vijeća, na koji ću se uključiti videovezom.

S druge strane - i sami ste mogli vidjeti koliko su neodgovorni i neozbiljni! - više od trećine oporbenih zastupnika danas uopće nije došlo u Hrvatski sabor na glasovanje o vlastitom prijedlogu, o povjerenju ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu.

Karijes & njegovi mališani

Na raspravi o Zakonu o izbornim jedinicama, na pitanju u kojem su podržavali Milanovića i njegovu zlonamjernu, svjesnu opstrukciju, bilo je još manje oporbenih zastupnika. Možda 10-ak.

Kada je Hrvatski sabor 28. lipnja usvojio Zakon o osobnoj asistenciji, Milanović ga je odmah potpisao. Nije čekao osmi dan, nije čekao sedmi, šesti, peti, četvrti i treći dan, nego ga je odmah potpisao, a Zakon je stupio na snagu već 1. srpnja. Dakle, kad se hoće, može se.

Oporba će si opet prirediti blamažu

Umjesto da se zapita u čemu griješi, međutim, oporba opet traži opoziv, sada ministrice poljoprivrede Marije Vučković. Ta će “inicijativa“ proći još neslavnije od ove sa šefom hrvatske diplomacije. Nacionalno vodstvo HDZ-a izrazilo je punu potporu ministrici, njezinom objektivnom pristupu i mjerama protiv afričke svinjske kuge za koju, vrijedi ponoviti, ne postoje ni cjepivo ni lijek. Kampanja dezinformacija i podmetanja koju vodi dio oporbe, a s kojom smo se suočavali i tijekom pandemije COVID-a, ni u ovom slučaju neće uroditi plodom.

Struka potvrdila mjere, Vukovarsko-srijemska županija bilježi stagnaciju širenja afričke svinjske kuge

Mi se zauzimamo za istinu, dok bi neke stranke na istoku zemlje htjele parazitirati i možda nešto i profitirati na svinjskoj kugi. Neće uspjeti. Ne znaju da afrička svinjska kuga trenutačno postoji u Grčkoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Srbiji i BiH, pa je onda, nažalost, taj virus došao i zarazio svinje i kod nas. Vlada RH već je donijela odluke o pomoći i kompenzacijama našim svinjogojcima u iznosu od 30 milijuna eura.

Do kraja rasvijetliti

Na sjednici smo razgovarali i o požaru u skladištu plastike u Osijeku. HDZ želi da se taj slučaj do kraja rasvijetli, stoga će HDZ-ovi članovi predložiti tematsku sjednicu saborskog Odbora za okoliš - na kojoj će sudjelovati predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te svih ostalih mjerodavnih institucija. Želimo punu transparentnost: kakav je otpad bio, kakve su bile sigurnosne mjere, jesu li se poštovale ili ne...

Još treba pričekati do eventualne odluke o proglašenju ekološke katastrofe. Neka se prvo utvrde sve činjenice.

A A A