Vijesti
30. 5. 2024.

Na Dan državnosti ispunjeni smo ponosom, zahvalnošću i optimizmom!

Predsjednik Andrej Plenković: Prije 34 godine konstituiran je prvi demokratski izabrani Hrvatski sabor, čime je označen početak novog razdoblja u kojem je hrvatski narod, pod vodstvom dr. Tuđmana, preuzeo svoju sudbinu u ruke i krenuo putem stvaranja vlastite moderne i samostalne države. Trajno zahvalni hrvatskim braniteljima koji su nam omogućili da živimo u slobodi, možemo s ponosom reći da smo u protekla tri desetljeća prošli težak i zahtjevan put u kojem je mnogo toga ostvareno. Nastavljamo raditi na tome da Hrvatska postane još razvijenija, prosperitetnija i uređenija zemlja!

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković uputio je čestitku u povodu Dana državnosti, u kojoj stoji:

Dan kada je sve započelo

Drage Hrvatice i Hrvati u Domovini i inozemstvu, drage naše sugrađanke i sugrađani, na današnji dan prije 34 godine konstituiran je prvi, demokratski izabrani višestranački Hrvatski sabor. Time je označen početak novog razdoblja u hrvatskoj povijesti, razdoblja u kojem je hrvatski narod, pod vodstvom prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, preuzeo svoju sudbinu u ruke i krenuo putem stvaranja vlastite moderne i samostalne države.

Ovo je dan kada slavimo našu slobodu i suverenitet. Prisjećamo se s posebnom zahvalnošću hrvatskih branitelja i svih koji su omogućili da ostvarimo pobjedu u obrambenom Domovinskom ratu i da danas živimo u neovisnoj i demokratskoj Hrvatskoj, što su generacije Hrvata i prije nas sanjale.

Čvršći međunarodni položaj, jače gospodarstvo & veća sigurnost

Kada se danas s odmakom osvrnemo na protekla tri desetljeća, možemo s ponosom reći da smo prošli težak i zahtjevan put u kojem je mnogo toga ostvareno. Hrvatska je danas odgovorna i uvažena članica NATO-a i Europske unije, dio je Schengenskog prostora i europodručja, što je dodatno učvrstilo naš međunarodni položaj, osnažilo gospodarstvo i povećalo sigurnost naših građana.

Na putu smo i prema članstvu u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), koja okuplja najrazvijenije zemlje svijeta. Suočeni s brojnim globalnim izazovima, od ruske agresije na Ukrajinu, energetske i prehrambene krize, inflatornih pritisaka te sve izraženijih klimatskih promjena, naše članstvo u međunarodnim i regionalnim organizacijama čini nas jačima i otpornijima.

Nakon niza postignuća u proteklih 8 godina, i u 3. mandatu nastavljamo podizati životni standard!

Uspješna, vitalna, pravedna, održiva & prosperitetna Hrvatska

Prioritet nam je nastaviti graditi uspješnu, vitalnu, pravednu, održivu i prosperitetnu Hrvatsku. Domovinu koja pruža jednake šanse svima, koja štiti i promiče ljudska prava i slobode, koja štiti prava nacionalnih manjina, koja je ponosna na svoje kulturno nasljeđe i tradiciju i koja dijeli zajedničke europske vrijednosti slobode, demokracije i zaštite međunarodnog prava.

Hrvatsko gospodarstvo ostvaruje najveći rast u Europskoj uniji, bilježimo najveći broj zaposlenih i najmanji broj nezaposlenih u povijesti, a osigurali smo značajan rast plaća i mirovina. Sve to potvrđuje opravdanost naših politika i mjera, ali i otpornost hrvatskog gospodarstva i posvećenost hrvatskih radnika unatoč svim krizama s kojima smo se suočili.

U samom vrhu EU-a po rastu BDP-a, najviša prosječna plaća u povijesti, nikad veći broj radnih mjesta, novi turistički rekordi… Da, Hrvatska raste!

Postići sve ciljeve u 4. desetljeću samostalnosti

Svjesni da je još posla pred nama, nastavljamo raditi na tome da Hrvatska postane još uređenija, pravno sigurnija, prosperitetnija i razvijenija zemlja, u kojoj ćemo posebno voditi računa o najranjivijim sugrađanima. U narednom desetljeću, kroz demografsku revitalizaciju, digitalnu transformaciju, zelenu tranziciju i ulaganja u obrazovanje želimo naše društvo učiniti pripremljenim za izazove koje nam nosi budućnost.

Kako smo i obećali, do 2030. osigurat ćemo mjesto u vrtiću za svako dijete, a od 2027. u potpunosti uvesti jednosmjensku nastavu u škole!

Zajedničkim naporima, međusobnim razumijevanjem i suradnjom možemo postići sve ciljeve koje smo sebi postavili u četvrtom desetljeću hrvatske samostalnosti.

Neka nam ovaj dan bude ispunjen ponosom, zahvalnošću i optimizmom!

Svima vam od srca čestitam Dan državnosti!

Predsjednik Sabora Jandroković predvodio izaslanstvo Hrvatskoga sabora u povodu obilježavanja Dana državnosti

CJELODNEVNI PROGRAM ZA DAN DRŽAVNOSTI

Za razliku od nekih, poštujemo ključne datume suvremene nacionalne povijesti, hrvatsku državu i njene simbole!

Plenković: Vječno smo zahvalni hrvatskim braniteljima, a posebno prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu

Povijesni revizionisti htjeli su ga oduzeti Hrvatima, no mi smo s ponosom vratili 30. svibanj kao jedini pravi i istinski Dan državnosti!

A A A